Cseh László generációkat küldött a süllyesztőbe

Cseh Lászlón nem fog az idő, 200 m vegyesen 2006 óta uralkodik a kontinensen, most is a legjobb időt úszta.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 19. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német sportsajtó a helyi ikon, Paul Biedermann hétfői összeomlásán sajnálkozik, a 400 méteres gyorsúszás világcsúcstartója kilencedikként kipottyant a berlini Európa-bajnokság döntőjéből, konkrétan Kis Gergő szorította ki onnan. Az azonban csak most, a ledőlt bálvány nyilatkozataiból derült ki, hogy ugyanúgy járt pórul, ahogy Franziska van Almsick, Németország húsz évvel ezelőtti kedvence az 1994-es római világbajnokságon. (Vagy Cseh Laci a londoni olimpián, a 400 vegyes előfutamában ) „Franzi” akkor a 200 méteres gyorsúszás középfutamát taktikázta el, kilencedikként nem jutott döntőbe, de honfitársnője, Dagmar Hase – sohasem fog már kiderülni, hogy saját jószántából vagy csapatvezetői nyomásra – visszalépett, s átengedte döntős helyét a megasztárnak. Van Almsick azzal hálálta meg a nemzetnek kolléganője önfeláldozását, hogy világcsúccsal világbajnok lett.

Nos, Biedermann itt Berlinben a futamában a világ- és olimpiai bajnok Yannick Agnellel úszott, s csak arra ügyelt, hogy a franciát maga mögött tudja. Ez meg is volt, két hellyel megelőzte Agnelt, harmadik lett selejtezőjében saját világcsúcsától tíz másodperccel elmaradva, de egy futam még hátravolt. Közben nyugodtan nyilatkozott a Berliner Zeitung újságírójának, hogy mennyire várja az összecsapást Agnellel a döntőben, hiszen ez a párbaj ígérkezik az Európa-bajnokság fénypontjának.

Amiből nem lett semmi. A másik középfutamban ugyanis hatan úsztak jobb időt nála, hat meg három az kilenc, Biedermann kiesett.

„Paul júliusban három hetet betegeskedett, az elmulasztott kilométerek nagyon hiányoztak neki, nem volt meg a versenybiztonsága, nem tudta helyesen megbecsülni az időeredményét, nem érezte, hogy túl lassú tempóban úszik” – magyarázta a megmagyarázhatatlant Frank Embacher, Biedermann edzője.

Most jöhetne a slusszpoén, hogy a döntőbe jutott honfitárs, Clemens Rapp átengedte a helyét a bálványnak, de nem, Rapp úszott a döntőben, ötödik lett.

Már a német csapatfegyelem sem a régi

Kedden ettől függetlenül nem állt meg az élet, még Biedermann-nak sem, aki ezúttal semmit sem bízott a véletlenre a 200 m gyors előfutamában, 1:46.62-vel toronymagasan a legjobb idővel jutott a középdöntőbe. Ott van Kozma Dominik is, aki megnyerte saját futamát, méghozzá a friss 400-as Európa-bajnok szerb Sztjepanovics és éppen Agnel előtt. Ideje 1:49.99 perc, ennél csak Biedermann, Lobuzov és Verschuren úszott jobbat.

„A futamgyőzelemre hajtottam, nem először úsztam együtt Agnellel és Sztjepanoviccsal, tudtam, hogyha kizökkentem őket a komfortzónájukból, akkor megverhetem őket. Iramváltással sikerült is, bizakodva várom a továbbiakat” – mondta a vegyes zónában a Kőbánya SC klasszisa.

Hosszú Katinka frissen, erőtől duzzadóan ugrott a medencébe a 100 m gyors harmadik előfutamában, láthatóan kialudta az előző napi 400 m vegyes (aranyérem) és a 200 m hát (kiesés a középfutamban) fáradalmait. Remek egyéni csúccsal, 54.45 mp-cel csapott a célba, az ötödik legjobb idővel.

„Tegnap jó sokáig ültem a jeges fürdőben, sajnos masszázsra már nem maradt időm, így többé-kevésbé ki tudtam pihenni magamat. Azért a 400 m vegyes nagyon erős volt, éreztem az izmaimban. Ez a ma reggeli 100 gyors jó volt arra, hogy egy kicsit átmosson, szellemileg és fizikailag is” – mondta a Vaslady. Katinka elmondta, hogy férjével, egyben edzőjével meghányták-vetették, hogy nekimenjen-e a középdöntőnek is, elvégre ha innen továbblépne, akkor a 200 m vegyes és a 100 m hát szerdai középdöntői mellé jönne be ez a finálé. De végül úgy döntöttek, menetel tovább, azaz úszik délután is.

Cseh László 2006 óta szakadatlanul nyeri a 200 m vegyest az Európa-bajnokságokon, s most is ő a nagy esélyes, legalábbis reggeli úszása ezt támasztja alá. Cseh – aki mellől generációk öregedtek ki és tűntek el a süllyesztőben az évek során Luca Marintól Alessio Boggiatóig, Dinko Jukictól Joannisz Drimonakiszig – 1:59.17-es remek idővel nyerte futamát, s jutott elsőként a tizenhat közé, a 11. időt teljesítő Verrasztó Dáviddal együtt.

„Nagyjából ilyen időt terveztem, de a középfutamban 1:58-cal kell kezdődnie A végén egy kicsit kiengedtem, kell még az erő” – mondta Turi György tanítványa, a mezőny legrutinosabb tagja, azt meg mi tesszük hozzá, hogy az az idő nemcsak a döntőhöz, hanem az aranyhoz is elegendő lehet.

Végül 1500 m gyorson Gyurta Gergely élete második legjobb idejével, negyedikként jutott a döntőbe, Kis Gergő sajnos nincs abban a formában, ami a másfél kilométerhez kell, ő simán kiesett.

„Nagyon bekezdtem, mert tartani akartam a lépést Gregorio Paltrinierivel, az Európa-bajnoki cím védőjével, de aztán beláttam, ez túl sok nekem. A 15:05.13 perc életem második legjobb ideje, ennél csak Londonban, az olimpián úsztam jobbat. Szerintem a döntőben Paltrinieri Európa-csúcsot fog úszni, gyakorlatilag egyedül, a második-harmadik hely sorsába azonban bele akarok szólni. A másik olasz, Detti, úgy érzem, fogható” – nyilatkozta Széles Sándor tanítványa, aki még elárulta, hogy kicsit szokatlan volt a nyílt vízi úszás után, hogy nem jöttek szembe a hullámok, s az is, hogy a víz nem 21 fokos volt, hanem 27

Inkább csak kuriózumként, semmint valódi sportértékkel bíró információként említjük, hogy délelőtt megszületett az első berlini Európa-csúcs, mégpedig a „vegyes vegyes váltóban”, az olasz kvartett révén. A két férfiből és két nőből álló staféták versenyében a taljánok 3:48.57 perccel győztek a britek (3:48.82) előtt, ez most alapcsúcs, mert most először szerepel a szám az Eb-programban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.