Kicsi a világ: magyar is van a ghánai vb-csapatban

Cseljabinszkban hétfőn kezdődik a cselgáncsozók világbajnoksága.

2014. 08. 23. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ilyen rangos verseny a sportágban még nem volt Oroszországban, de Cseljabinszk megérdemelte, hogy megkapta a rendezést. Biztos vagyok benne, hogy tömve lesznek a lelátók, mert ebben a régióban nagyon népszerű a dzsúdó, és ezek nem üres szavak, ez így is van” – szögezi le a világbajnokság honlapján Manszur Iszajev, és vele már csak azért sem tanácsos vitába szállni, mert a londoni olimpián ő nyerte a férfi 73 kg-os súlycsoport küzdelmeit. Az persze tény, hogy 1983-ban Moszkvában már rendeztek vb-t, de akkor a Szovjetunió volt a házigazda, s csak 41 ország versenyzői indultak. Most viszont Cseljabinszkba 118 ország dzsúdósai futottak be. S a 2011-es tyumeni nyílt vb-t sem lehet egy napon említeni a hétfőn kezdődővel, hiszen három éve a férfi és a női viadalon a két kategóriában csupán 21 ország 40 versenyzője mérette meg magát. Köztük Bor Barna, aki  ezüstérmes lett. De Cseljabinszk sem ismeretlen terep válogatottunk számára, hiszen 2012-ben, az olimpia évében tavasszal itt rendezték az Eb-t, amelyen Joó Abigél (78 kg) arany-, Csernoviczki Éva (48 kg) bronzérmet szerzett, Bor Barna (+100 kg) pedig innen is ezüsttel tért haza.

Ők hárman most is szőnyegre lépnek a 7500 fős, öt éve épített Traktor Arénában. A Cseljabinszki Traktorgyár a város egyik legfontosabb üzeme, ahol – ha a helyzet azt kívánja – a buldózerek és a kombájnok helyett tankok jönnek le a futószalagokról. A második világháború idején a legendás T–34-esek is itt készültek.

Versenyzőinknek a maguk harcát, miként már említettük, 118 ország reprezentánsai között kell megvívniuk. A legnépesebb mezőny a férfi 81 kg-os súlycsoportban lesz, ide 77 versenyző mérlegel be, de a 73 kg-ba is csak eggyel kevesebb. A nőknél az 57 kg-os kategória a legsűrűbb 48 indulóval. A férfiaknál a maximális, kilenc indulóval veszünk részt a vb-n, a nőknél viszont csak négy versenyzővel. Legjobbjaink közül hiányzik az ifjúságiaknál olimpiai, világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina – aki éppen hétfőn lett aranyérmes a nankingi ifjúsági olimpián –, továbbá vállsérülése miatt nem lehet jelen az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, valamint testvére, a junior világ- és Európa-bajnokságra készülő Szabó Katinka sem.

A Judoinfo.hu kimutatása szerint résztvevőink közül három sportolónkat jegyzik súlycsoportjában a legjobb tíz között a világranglistán: Csernoviczki Éva a hatodik, Krizsán Szabolcs és Joó Abigél egyaránt nyolcadik, számukra kedvezőbb lehet majd a sorsolás, de a top 20-ban van Tóth Krisztián (11.), Ungvári Miklós (14.) és Karakas Hedvig (18.) is. Megjegyzendő, hogy négy indulónk, Bor Barna mellett Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva és Karakas Hedvig is állt már vb-dobogón, mindannyian a harmadik fokán.

Dzsúdósaink a legutóbbi világbajnokságon, tavaly Rio de Janeiróban nem tudtak érmet szerezni, csak Tóth Krisztián került a dobogó közelébe, aki kellemes meglepetésre az ötödik helyen végzett. Ugyanakkor válogatottunk az idei montpellier-i Európa-bajnokságon remekül szerepelt, Csernoviczki Éva másodszor is kontinensbajnok lett, míg Ungvári Miklós, Krizsán Szabolcs, Tóth Krisztián és Joó Abigél a dobogó harmadik fokára állhatott.

Cseljabinszkban az aranyérem mellé 6000, az ezüst mellé 4000, a bronzhoz pedig 2000 dollár jár, és a Rio de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs sorozatban a vb-n lehet a legtöbb pontot szerezni. Viszonyításként: Grand Prix-versenyen háromszáz, Európa-bajnokságon négyszáz pontot ér az arany, a vb-n pedig kilencszázat! Ezért is jött össze hatalmas mezőny az orosz városban, s érdekesség, hogy ghánai színekben indul az Angliában élő Szögedi Szandra is, a 63 kg-ban. A 25 éves versenyző korábban itthon a magyar bajnokságon bronzérmes volt, 2011 óta azonban már a ghánaiakat erősíti, s kevésen múlt, hogy nem indulhatott a londoni olimpián. A kvalifikációs sorozatnak csak a második felébe tudott bekapcsolódni, és nem gyűjtött elegendő pontot. Az idei Afrika-bajnokságon bronzérmet szerzett, s Rio de Janeiróról már nem szeretne lemaradni. 

A magyar vb-csapat:
Férfiak: Zámbori Bence (66 kg, Honvéd-Kipex), Ungvári Miklós (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE), Krizsán Szabolcs (81 kg, Honvéd-Kipex), Tóth Krisztián (90 kg, KSI SE), Vér Gábor (90 kg, Honvéd-Kipex), Cirjenics Miklós (100 kg, Honvéd-Kipex), Fogasy Gergő (100 kg, Kecskeméti JC), Bor Barna (+100 kg, Atomerőmű SE).

Nők: Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya), Maros Barbara (52 kg, Honvéd-Kipex), Karakas Hedvig (57 kg, Honvéd-Kipex), Joó Abigél (78 kg, KSI SE).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.