Slózi, Flóri és

Vasárnap új otthonába költözik a Ferencváros. Szombat délután felavatták az aréna előtti Sas-szobrot.

Ch. Gáll András
2014. 08. 09. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor a mindössze másfél milliárd lakosú föld 18 milliós Magyarországának (a világ népességéből hazánk nagyjából tízszer akkora aránnyal részesült, mint napjainkban) legnépszerűbb klubja, nem mellesleg Európa élvonalába tartozó egylet vette birtokába a vadonatúj pályát, amelyen az első gólt a nemzetközi labdarúgás korszakos klasszisa szerezte. Nem sztárja, mert akkoriban inkább még hősök, bálványok születtek. És eme bálványt nem kellett dollármilliókért idecsábítani, hiszen napról napra az FTC zöld-fehér csíkos szerelésében rúgta a bőrt. Ő volt Schlosser Imre, a karikalábú Slózi, akivel megesett, hogy rajongói kifogták a lovakat konflisa elől, és így vontatták haza a gólkirályt.

Az első Fradi-pálya, a Soroksári úti albérlet puritán körülményei – a szűk játékteret két vasúti töltés közé szorították be, de így legalább öltözőnek is megtette egy kiselejtezett vasúti kocsi, ám ezért a tisztálkodási lehetőség kezdetben kimerült egyetlen szabadtéri zuhanyrózsában – után pompás létesítménynek tűnt az új aréna. A látvány és a még békebeli, téli táj versírásra is ihlette a korabeli tudósítót, aki persze nem e költeménnyel lovagolt fel a Parnasszusra: „Be szép is volt a franzstadti pálya, / Havas volt a tája, / Havas volt a fája, / Havas volt minden porcikája. / Havas volt a tetőn a pala, / Sőt még a bíró is Havas vala.” (Az utolsó sor még Havas Lajos játékvezető nevét is megörökítette.)

A Ferencváros első igazi stadionja számos megpróbáltatást túlélt. Az I. világháborúban a pálya egy részét a katonaság ágyúparkként, az öltözőket szálláshelyként használta. 1927 augusztusában egy elhajított cigarettacsikk lángra lobbantotta az állóhelyi lelátót, majd 1935 nyarán egy óriási vihar letépte és az Üllői út túloldalára, a pénzverde (a Magyar Nemzet szerkesztőségének jelenlegi épülete – A szerk.) elé sodorta a B tribün tetejét. A II. világháborút egy-két belövéstől eltekintve átvészelte a létesítmény, ám 1947 áprilisában csak a csoda óvott meg a tömegkatasztrófától. A magyar–osztrák válogatottmérkőzésen leomlott a lelátó egy része, az ott helyet foglalók mintegy nyolc méter magasságból, szabadeséssel zuhantak egymásra és a csonkokra, de a több száz sérülés egyike sem járt halálos áldozattal.

Jelentősen felgyorsította a majdnem tragédia az 1953-ban átadott Népstadion felépítésének előkészületeit, ám a diktatúra időszakában margóra került Ferencváros számára még bő két évtizedig megfelelőnek találták a szó szoros és átvitt értelmében is „fapados” stadiont. Amelynek bontását 1968-ban kezdték meg, és 1974. május 19-én adták át az új arénát. A megnyitóra akkoriban még nem hívtak vendéget, a soros bajnoki ellenfél Vasas amúgy is jött, és nem kis megrökönyödést keltve 1:0-s győzelemmel távozott. Az új, futópálya nélküli, e tekintetben angol stílusú pálya azonban a fővárosi futball ékszerdobozává vált, és aranyat is találtak benne, már az 1975–76-os bajnokság megnyerésével. A csapatukra és stadionjukra roppant büszke szurkolók ekkor alkották meg a „Fradi-pálya közepén aranycsillag van” kezdetű, vitatható művészi értékű nótájukat, amelyet azóta el is felejtett a hálátlan utókor.

A holnap átadandó pálya közepén sincs aranycsillag, de gyakorlatilag minden mást tartalmaz, amit egy XXI. századi arénának kell. Megvalósulása kapcsolódik Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója szerepvállalásához, aki 2011 februárjában lett a Ferencvárosi Torna Club elnöke. Ebbéli minőségében 2011 végén már beszélt egy új, modern létesítmény állami pénzből történő felépítéséről, a hivatalos bejelentésre pedig hosszas előkészítés és tárgyalássorozat után, 2012-ben került sor. Az előzetes becslések mintegy 13 milliárd forintos költséggel számoltak, amely végül a kivitelező idén májusi elszámolása alapján 14,735 milliárdra rúgott.

Nyugodtan nevezhetjük a Ferencváros 115 éves történetét hullámvölgyektől sem mentes, de alapvetően nagyszerű sikersztorinak, ezen belül az aréna felépítése váratlanul rövid, ám annál szebb fejezet. Hajlamosak vagyunk a kétségtelenül meglévő rossz példák alapján lesajnálni a hazai építőipart, ehhez képest ennek a projektnek a során minden idejében és rendben elkészült nagyjából egy év alatt. S ne feledjük, szerencsére baleset nélkül, ami egyáltalán nem mondható el például a brazíliai világbajnokságra átadott új arénák kapcsán.

A régi Albert-stadiontól tavaly márciusban két mérkőzéssel búcsúzott az FTC futballcsapata. Az Újpest elleni 2:1-es bajnoki győzelemről így tudósított a Magyar Nemzet sportrovata: „Magyar pályán ritkán tapasztalható látvány, csordultig telt ház, tizenhétezer néző fogadta a látogatót. Az Üllői úton hasonlóban legutóbb tíz éve volt részünk. [ ] Hiányérzetünk leginkább mégis a játék miatt lehetett.” Persze, hiszen a hazai labdarúgás rögvalóságától nem egyszerű elszakadni. Március 23-án még itt verték 1:0-ra a zöld-fehérek az Egert a ligakupában, majd egy napra rá búcsúgálát vívtak a kolozsvári CFR csapatával. A gálajelleget nem az eredmény (0:0), hanem a körítés adta. „Az FTC-t – a többi szakosztályt is – régi nagy bajnokai, valamint az utánpótlás-korosztályok is képviselték, így három-négy generáció volt tanúja a mérkőzésnek” – írtuk mintegy tizenhat hónapja, utalva a látottak alapján most is uralkodó fradista összetartásra.

Március 28-án pedig megindultak a munkagépek, elkezdődött a régi pálya bontása, s egyben az új aréna alapkövét is elhelyezte Kubatov Gábor mellett Simicskó István sportért felelős államtitkár, Kocsis Máté, a VIII. és Bácskai János, a IX. kerület polgármestere. A bontási és alapozási munkálatok párhuzamosan zajlottak, méghozzá váratlan gyorsasággal, így a klub irodáinak a tervezettnél korábban, tavaly áprilisban költöznie kellett az FTC népligeti telepére. Május 30-án helyezték el az új lelátók első pillérét, júliusban pedig már a tetőszerkezetet kezdték a helyére emelni. Október elején megnyílt az FTC látogatóközpontja, amelynek teraszáról nagyszerű kilátás nyílt az építkezésre. Májusban közölte a kivitelező, hogy kész a létesítmény, amelyről júniusban bejelentették, hogy hét évig a Groupama Aréna nevet viseli. Augusztus 4-én, e hét hétfőn egy Fradi–Újpest-öregfiúkderbivel a főpróba is megtörtént, 7-én felavatták a főépület előtt az aranylabdás legenda, Albert Flórián egész alakos szobrát, a megnyitóra pedig vasárnap kerül sor, amikor a Ferencváros a világhírű, Bajnokok Ligája- és Európa-liga-győztes, négyszeres angol bajnok Chelsea-t fogadja.

A rivális méltó az eseményhez és a stadionhoz, de nyugodtan mondhatjuk fordítva is. Az FTC új otthona négycsillagos UEFA-minősítésű, azaz mindent „tud”, amit a Bayern München, a Real Madrid arénája, a brazíliai vb létesítményei a technikai paramétereket, a kiszolgálást, az akusztikát illetően, a füve angol, a külső „héja” spanyol, működik benne videós gólvonal-technológia és pénz nélküli, kártyás fizetési rendszer. Csak épp kisebb, 22 ezer fős befogadóképességű, s ezt sem lesz könnyű megtölteni. Kellene hozzá egy jó csapat.

Valamiben viszont már most több az új stadion, mint híres-neves külföldi társai: a régi Fradi-pálya elbontott beton- és acélanyagát beleépítették az alapokba, az utakba, az egykori reflektorok a fényes múltat jelképezve a kerengőben, a múzeum előtt, az étteremben élnek tovább. Remélhetőleg a klub szellemével és jelszavával együtt: Erkölcs, erő, egyetértés!

Orosz Pál pénteken a Magyarország élőben című Hír TV-műsor vendége volt:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.