Egy portugál bártulajdonos a futballpiac kényura

Florentino Péreztől Glazerékig mindenki a kegyeit keresi.

Ch. Gáll András
2014. 09. 04. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

James Rodríguez, Ángel Di María, Diego Costa, Eliaquim Mangala. Négyen együttvéve 195 millió fontért (80 milliárd forint) cseréltek klubot a nyáron, és akkor még nem beszéltünk az „apróról”, mondjuk a Manchester Unitednek 6 millió fontért kölcsönadott Falcaóról. (Aki a szezon végén, ha Louis van Gaal is úgy akarja, 43,5 millió fontért végleg a Vörös ördögöké lehet.)

Mi a fent említett labdarúgókban a közös, azon túl, hogy világsztárok? (Bár nem tudjuk, Mangala mennyire az ) Nos, valamennyiüknek Jorge Mendes az ügynöke. Aki csak négyükön 19,5 millió fontot, azaz 8 milliárd forintot keresett augusztusban. Nem rossz

Mr. Tíz százalék, ahogy futballistakörökben hívják, minden kliensétől tíz százalékot kér, ami az átigazolási összeg tíz százalékát jelenti, és azon felül semmi költségük nincs a játékosoknak, mindent ingyen intéz nekik Mendes, illetve a cége, a GestiFute.

Mendes karrierje nehezen indult. Gyengécske félprofi futballista volt, majd visszavonulása után nyitott egy bárt Caminhában, az ország északnyugati csücskében. Itt – pontosabban egy guimaraesi lokálban – futott össze 1996-ban Nunóval, a Guimaraes kapusával, akinek segített abban, hogy átigazolják a Deportivo La Corunába.

Ezzel elindult egy olyan pályafutás, amelynek még most sem ismerjük a csúcsát. A félreértések elkerülése végett: nem Nunóé, hanem Mendesé. Megalapította cégét, a GestiFutét, és azóta dübörög a vállalkozás.

Mendes mindenre képes. Még arra is, hogy egy hajléktalan futballistát, bizonyos Bébét 2011-ben eladjon a Manchester Unitednek. Bébé volt az egyetlen megvásárolt játékos Sir Alex Ferguson csaknem három évtizedes Old Trafford-i uralkodása alatt, akit nem látott előzőleg. Akkora volt Mendes reputációja, hogy elhitte neki, jó vásárt csinál.

Nem csinált. Bébé a klub története legrosszabb vásárának bizonyult. A fedél nélküli 20 éves fickót olyan gyorsan passzolták tovább, mintha forró krumpli lett volna a kezükben

A nagy buli, amely után Mendes csillaga meredeken felfelé kezdett emelkedni, 2003-ban Cristiano Ronaldo eladása volt a Sportingtól a ManUnitednek, 12,2 millió fontért. Hat évvel később ugyanő adta tovább CR-t nyolcvanmillió fontért a Real Madridnak. (Minden ügylet után 10 százalék volt a jutaléka, ne feledjük.)

Mendes az edzőket is menedzseli, 2004-ben ő beszélte rá Roman Abramovicsot, hogy szerződtesse a Chelsea-hez José Mourinhót. Akkoriban még bizonyos José Badiek volt Mourinho ügynöke, és már csak órák hiányoztak ahhoz, hogy a Porto friss BL-győztes sikeredzője a Liverpoolhoz szerződjön. Ám Mendes közbelépett, elcsábította a Különlegest Badiektől, és eladta Abramovicsnak.

Akire aztán Mourinho távozása után egy másik ügyfelét, Luiz Felipe Scolarit is rásózta

Mendes lassan húszéves ügynöki pályafutása alatt megtanult angolul, franciául, olaszul és spanyolul a portugál mellett. És roppant kreatív. Ő „szabadalmaztatta” az úgynevezett third party ownership néven elhíresült tulajdonosi konstrukciót, amelynek az a lényege, hogy a játékos kereskedelmi jogait egy ügynök vagy egy gazdasági társaság vásárolja meg, s az rendelkezik a befolyó haszonból is. Mendes azonban sztárjátékosainak kieszközölte, hogy 50-50 százalékban oszlik meg a kereskedelmi jogok birtoklása a futballista és a gazdasági társaság között.

Csoda-e, hogy Florentino Péreztől a Glazer családig mindenki az ő kegyeit keresi?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.