„Hajrá, önállóság! Hajrá, TF!”

Istvánfi Csaba korábbi rektor szerint óriási dolog, hogy a kormányzat a 2000-től a Semmelweis Egyetem karaként működő TF önállóságát törvényileg visszaállította.

BuL
2014. 09. 25. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori intézményvezető a TF honlapjának annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Országgyűlés idén július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról, s ez alapján szeptember 1-től a TF – Testnevelési Egyetem néven – ismét önálló egyetemként működik tovább.

„A sport stratégiai ágazattá vált. A kormány ezt azzal is bizonyította, hogy a sporttudomány fellegvárának visszaadta az önállóságát, és további fejlesztéshez ad támogatást” – hangsúlyozta a professzor, hozzátéve, hogy tudomása szerint jelenleg is zajlik a fejlesztési stratégia kidolgozása.

„A végső cél a sportoktatási és tudományos bázis megerősítése hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A TF a magyar testnevelés és sport szolgálatában álló szellemi központ. Vannak tradícióink az intézményen belül, csak működtetni kell őket. Ehhez pedig remélhetőleg a feltételek adottak lesznek” – fogalmazott Istvánfi Csaba, aki 1969 óta az egyetem munkatársa, 1978 és 1984 között rektorhelyettes, majd 1984-től 1994-ig az intézmény rektora volt.

A TF honlapja kiemelte, hogy Istvánfi Csaba máig meghatározó alakja az 1925-ben Klebelsberg Kunó által megalapított Magyar Királyi Testnevelési Főiskolának. A TF-en 1958-ban testnevelő tanári, 1974-ben az ELTE-n pszichológusi diplomát szerzett, majd 1978-ban elnyerte a pszichológiatudományok kandidátusi fokozatát. A TF utóbbi néhány évtizedét tekintve a legtöbb változás és fejlődés az ő tízéves rektori vezetése alatt ment végbe – olvasható a honlapon, amely megállapítja: „A TF 1985-ös teljes jogú egyetemmé válása, az új aulaépület felépítése, a Római parti vízi bázis megszerzése, a kollégium bővítése vagy a játékcsarnok felújítása csak néhány példa arra, milyen fejlődés történt.”

A kérdésre, hogy mi a mostani feladata az intézménynek, a professzor így válaszolt: „A TF-nek mindig is kettős célnak kellett megfelelnie, és alapjában véve így van ez ma is” – mondta. Álláspontja szerint a TF egyik kiemelt feladata az iskolai testnevelés, a diáksport és minden más sporttevékenység számára megfelelő szakemberek képzése. Ennek megfelelően a tanárképzésen, az edzőképzésen és a sportszervező-, később sportmenedzser-képzésen volt a hangsúly.

„A TF másik kiemelt feladata a sporttudomány művelése, amely egzakt elméleti alapokat nyújt a képzéshez. A sporttudomány területének kiemelten fontos szerepe van a sportban direkt és áttételes módon egyaránt. Alapjában véve ez a két dolog a TF legfontosabb küldetése. Manapság ehhez persze hozzájön a gazdálkodási szemlélet is. Természetesen, mint minden más területen, itt is érzékenyen kell reagálni a társadalmi igényekre, de az alapkoncepción ez nem változtat” – jelentette ki Istvánfi Csaba, aki nyilatkozatát ezzel zárta: „Hajrá, önállóság! Hajrá, TF!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.