Féltérden, pontosabban nyeregben a hölgyek

A 2020. évi, tokiói játékoktól kezdve már a női kenu is olimpiai szám, 2024-re a nemek aránya teljesen kiegyenlítődik.

2014. 10. 24. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új évezred első világversenyein rendre feltűnt egy kanadai hölgy (a nevére már nem emlékszem), aki nemcsak szórólapokkal, hanem a személyes meggyőzés erejével is kampányolt a női kenu mellett. Szinte senki sem vette komolyan.

Óriási hiba volt. A női kenu 2009-ben még csak bemutató jelleggel szerepelt a világbajnokság műsorán, egy év múlva azonban létjogosultságot nyert az új szám. Dacára annak, hogy a debütálás kis híján botrányba fulladt. A Eurosport élő egyenesben közvetítette, amint akadt olyan versenyző, akinek az is leküzdhetetlen akadályt jelentett, hogy beálljon a rajtgépbe.

Mindez nem szegte a nemzetközi szövetség (ICF) kedvét, 2011-ben már nemcsak női C–1 200, hanem C–2 500-on is kiírták a versenyt. Tagadhatatlan, a fejlődés évről évre észlelhető, ám az idei világbajnokságon egyesben így is csupán húsz, kettesben pedig tizenkét női kenus egység nevezett, s a műkedvelők még mindig túlsúlyban vannak a képzett versenyzők mögött.

Ha a kajak-kenus társadalom őszinte véleménye lenne döntő, akkor nem a női kenu olimpiai programba emelése, hanem esetleges betiltása lenne napirenden. Nem is annyira az ICF eltökélt, hanem a NOB. Utóbbi azt szajkózza, kajak-kenuban nagyon dominánsak a férfiak, ezért fel kell gyorsítani az emancipációt. Az ICF nem tehet mást, mint ennek megfelelően cselekszik. A múlt héten a pozsonyi tanácskozáson lényegében elfogadták, hogy 2020-ban a férfi kajak kettes kétszáz méteres szám kárára a női kenu egyes kétszáz kerül az ötkarikás programba, 2024-ben pedig már hat-hat női és férfiversenyben avatnak bajnokokat.

Engedtessék meg, hogy e helyütt ne bocsátkozzunk részletekbe arról, mindez milyen hatással lesz a magyar kajak-kenu eredményességére. (Egyébként nem fenyegeti azt.) Többről, másról van szó.

Már réges-rég túlléptünk azon, hogy egy-egy tevékenységből, sportágból elvi okokból – tetszik, nem tetszik, olykor a fel nem fogott érdekükben – kizárták a hölgyeket. Ha úgy tartja kedvük, fussanak, ússzanak órákon át, emeljenek mázsás súlyokat, lapátoljanak féltérden és verekedjenek egymással az ökölvívás, illetve a birkózás szabályai szerint akár az olimpiai játékokon.

Ám a józan ész, az igazságosság szabta mértéket nem szabadna elvetni. Eleve durván háromszor-négyszer annyian kajakoznak, mint kenuznak, s mindkét szakágban túlnyomó többségben vannak a férfiak, így hát túlzás, sőt hiba egyensúlyt előírni, erőn felül helyzetbe hozni a női kenut. Ez is egyfajta numerus clausus.

A túlhajszolt emancipáció, az ekképpen csökkenő olimpiai részvétél esélye továbbá fiúk egész tömegének veheti el a kedvét a kajakozástól. Akiktől nem kívánhatjuk, hogy ritmikus gimnasztikában vagy szinkronúszásban valósítsák meg önmagukat. (E két sportágat a mai napig – szerencsére – csak hölgyek űzik.)

A férfikajakos, pontosabban a „kajakos” férfi a mai napig ideáltípus. A női kenus sohasem lesz az. És ez így van rendjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.