„Lesz ökölvívónk Rióban!”

A magyar ökölvívás hullámvölgybe került, de a jelenlegi versenyzőkkel is ki lehet lábalni belőle.

B. Molnár László
2015. 10. 21. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor kiment a világbajnokságra, még csak a felszín alatt forrongott a láva, mire hazatért Dohából, már kitört a vulkán, és az utóbbi évtizedek legnagyobb belháborúja dúl a hazai amatőr ökölvívásban. Hogy lesz így magyar bokszoló Rióban?
– Abszolút nem tesz jót a sportágnak az a helyzet, hogy kívülről-belülről kiabálnak kígyót-békát, és éppen egy olimpiai ciklus végén ez a kép alakul ki rólunk. Higgye el mindenki, nem ez a realitás, nem kell temetni a hazai amatőr ökölvívást.

– Még úgy sem, hogy a jövő évi olimpián egyelőre nincs magyar résztvevő?
– Minden ökölvívó számára három lehetőség mutatkozik a riói kvóta megszerzésére. Kétségtelen tény, a világbajnokságon ez nem jött össze, de jövő áprilisban ott lesz az Isztambulban sorra kerülő európai kvalifikációs verseny, illetve a júniusi bakui világtorna, amelyeken meggyőződésem szerint megszerezzük az elvárt két-három olimpiai kvótát.

– Mennyire érzi a saját felelősségének az eddigi szereplést?
– Felmerült bennem, hogy önvizsgálatot kell tartanom, hiszen az elmúlt időszak pontosan megmutatta, hol vannak azok a pontok, ahol hibáztunk, miben kell felülvizsgálnunk a versenyzők felkészülését. Hullámvölgyben van a magyar boksz, de úgy érzem, a meglévő állománnyal is megoldhatóak a gondok. Olyanok támadnak elsősorban, akik sosem tettek le egyetlenegy koncepciót sem az asztalra. Ám mindenkit megnyugtatok, ha úgy látom, hogy velem nem megy, tudni fogom, mit kell tennem.

– Valamit másként kell csinálniuk, hiszen sok eredményt nem tudnak felmutatni azon kívül, hogy minden meccset szoros pontozással veszítenek el a magyarok
– Sajnos ez utóbbi tényleg tendencia lett. Jó lenne, ha több bírónk lenne a nagy versenyeken, és a fiatal, tehetséges, az ökölvíváshoz közeli embereket be kellene kapcsolni a sportág nemzetközi vérkeringésébe.

– És a felkészülésben mit kell megváltoztatni?
– Eddig is arra készítettük fel a bokszolóinkat, hogy végig uralják a meccseiket. A gond az, hogy ezt nem mindig tudják átadni a bírák, a pontozók felé. Csak és kizárólag akkor lehetünk sikeresek, ha bokszolóink állóképessége, taktikai és technikai tudása, motiváltsága és győzni akarása a három menet minden pillanatában a maximumon lesz. Az idén nagyobb teret engedtünk az egyéni és a klubokban történő felkészülésnek, ami, lássuk be, nem hozott eredményt. Mostantól ismét a központi felkészülésen lesz a hangsúly, természetesen az egyesületi edzőkkel egyeztetve. Legjobbjaink versenyprogramját is átírjuk, hogy minél több nemzetközi tornán vehessenek részt, a fizikai képességek fejlesztéséhez pedig más sportág mozgásanyagát is segítségül hívjuk.

– Netán az edzők soraiban is várható frissítés?
– Fiatal, dinamikus, szakképzett edzőkkel dolgozzuk majd végig a felkészülést, akik a jelenleg nyerő taktikának tűnő erőbokszos stílust is képesek lesznek átadni a versenyzőknek.

– Ahhoz, hogy kiemelt sportág maradjon az ökölvívás, nemcsak eredményekre, hanem pontosan kidolgozott és működő sportágfejlesztési programra is szükség lenne.
– Ez így van, és a sportágunkban egy ideje már sikeresen működik is a sportágfejlesztési program, amely magába foglalja az edzőképzést, az akadémiák és a régiók működését, az utánpótlás fejlesztését és a tehetségkutatást. Az első eredmények is látszanak már, hiszen utánpótlásfronton több érmet szereztünk a világversenyeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.