Máris áll a bál a ringben

Harcsa Zoltán az első meccsén kiesett a dohai kvalifikációs amatőr férfi ökölvívó világbajnokságon.

B.M.L.
2015. 10. 07. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hát, nem erre számítottunk, de vélhetően ezzel nem vagyunk egyedül. Az érem- és kvótaesélyes, a világranglista-harmadik Harcsa Zoltán számára tegnap be is fejeződött a dohai olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság, miután a 75 kilós magyar bokszoló egyhangú pontozással kikapott indiai ellenfelétől, a rangsorban negyedik Krishan Vikastól. A vb másik magyarja, a 19 éves, Eb-bronzérmes Csóka Nándor (52 kilogramm) ma este lesz érdekelt, méghozzá a Costa Rica-i David Jimenez Rodriguez ellen, aki a legutóbbi vb-n harmadik volt a 49 kilogrammosok között.

Immár az is benne van a pakliban, hogy mindkét magyar az első nap kiesik. Nem csoda, hogy itthon izzik a hangulat. Az utóbbi időszak legnagyobb belháborúja robbant ki kedden, amit a fent említett Harcsa Zoltán testvére, a korábban szintén válogatott, rövidesen a profik között debütáló Harcsa Norbert indított el. Közösségi oldalán kikelt a honi szövetség ellen, mondván, a két vb-n induló versenyzőt arra sem tartották a vezetők, hogy kikísérjék őket a reptérre, holott az ő eredményességükön múlik a sportág jövője.

A poszthoz aztán többen hozzászóltak: Kovács Kokó István újfent az évek óta tartó eredménytelenséget kérte számon, valamint a szövetség elnökében, Csötönyi Sándorban látja a fejlődés legnagyobb gátját, míg Rácz Félix összefogást ajánlott a sportág megmentése érdekében.

Az Index egy terjedelmes cikkben foglalkozott a kirobbanó belháborúval, és többek között azt állította, a MOB ultimátumot adott a szövetség vezetőinek: amennyiben egy magyar sem jut ki Rióba, a sportágat kirakják a kiemelt státusból, ami éves szinten félmilliárd forintos támogatást jelent jelenleg az ökölvívásnak. A szövetség elnöke, Csötönyi Sándor elmondta, szó sincs arról, hogy a MOB ultimátumot intézett volna a szövetséghez.

– Nem értem, miért kell újra támadást indítani a szövetség ellen, hiszen jelenleg 4-5 olyan bokszolónk is van, akiknek Rióban a helye. Nekik még két lehetőségük van megszerezni a kvótát, igaz, most sokkal nehezebb kivívni a részvételi jogot, mint korábban. Állandóan odadörgölik nekünk, hogy kiemelt sportágként mennyi állami támogatást kapunk, ám ezt a pénzt legfőképpen az utánpótlásra, az akadémiákra kell elköltenünk, és ennek már rövid távon is megvan az eredménye, hiszen idén valamennyi korosztály érmeket nyert a világversenyeken – közölte lapunkkal Csötönyi, aki hozzátette, azért nem ment ki Dohába, mert beteg és az orvosa eltiltotta az utazástól.

Az egyik legnagyobb hazai ígéret, Bacskai Balázs (69 kg), aki 2010-ben Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, úgy véli, valóban bajban van az amatőr ökölvívás hazánkban.

– Sajnos ki kell mondani, nagyon gyenge a bíró- és a sportdiplomáciánk, ezért fordulhatott elő, hogy a legutóbbi Eb-n nem volt magyar bíró, illetve a dohai világbajnokságon a világranglistán harmadik Harcsa Zoli a kiemelés helyett azonnal a rangsorban közvetlenül utána jövő indiaival bokszolt az első meccsen. Nézzük meg például a törököket, akik London előtt egyetlenegy kvótát sem szereztek a vb-n, majd megszerezték a kvalifikációs torna megrendezési jogát, és rögtön hét bunyósuk kijutott az olimpiára. Most kísértetiesen ugyanez a helyzet, erre fel Isztambulban lesz az egyik kvalifikációs torna. Utánpótlás vonalon viszont vannak eredmények, és úgy érzem, a most befektetett támogatásnak és az elvégzett munkának hála, a 2020-as olimpián már meglehet ennek az eredménye is – jelentette ki Bacskai, aki immár Erdei Zsolt felügyelete mellett heti kilenc edzésen készül a Madárfészekben és a Vasasban, hogy ott lehessen Rióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.