A milliárdok a szőnyegen

Az egyik legősibb sportágban elindultak a változások, kérdés, lesz-e érem Tokióban.

B. Molnár László
2016. 09. 29. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőséghez jutott a másik tizenöt kiemelt sportággal együtt a birkózás is 2013-ban, amikor a kormányzat elindította az úgynevezett sportágfejlesztési programját. Ezzel addig elképzelhetetlennek tűnő, hihetetlen mértékű állami támogatás érkezett évente a birkózásba – természetesen ez a kötöttfogást, a szabadfogást és a női szakágat is érintette –, aminek az a célja, hogy a most még utánpótláskorú versenyzők már a 2020-as tokiói olimpián eredményesen szerepeljenek. Ugyanúgy, mint a lapunkban már bemutatott ökölvívás esetében, itt is rengeteget kellett, mi több, kell tenni ahhoz, hogy az érkező milliárdokat valóban érmekre lehessen majd váltani a felnőttvilágversenyeken.

A múlt, sőt nyugodtan kijelenthetjük, az egész közeli múlt is dicső, ám ezúttal nem visszafelé kell állandóan nézni, hanem előre. Azt látni, hogy az állami támogatás megjelenése – 399 millió forint (2013), 798 millió forint (2014), 750 millió forint (2015) és 750 millió forint (2016) – az utánpótlás terén eddig hozta a remélt, esetleg elvárt eredményeket, hiszen tavaly ugrásszerűen megnőtt a korosztályos világversenyeken megnyert érmek száma. Mondjuk a 23 érem tavaly vagy a 20 dobogós hely idén igencsak kiugró szereplés az eddigiekhez képest, aminek esetében lehet ugyan a szerencsére, a csillagok legjobb állására hivatkozni, de nem lehetünk igazságtalanok, és nem mondhatjuk azt, hogy a sportágfejlesztési programnak nincs erre semmilyen hatása.

Ugyanakkor az is tény, hogy ugyanezen évek alatt a felnőttek esetében jelentős a visszaesés – az érmek száma a világversenyeken a felére csökkent –, ráadásul 1996 után most, Rióban fordult elő újra, hogy egyetlenegy magyar birkózó sem állhatott fel olimpiai dobogóra. Fura egybeesés, de ugyanezen két esztendőben kapott lehetőséget a sportágban az új vezetés, amely nemcsak a felnőttválogatottak esetében nem dicsekedhet az elért eredményekkel, hanem a sportdiplomácia terén sem, lásd például Lőrincz Viktor esetét a riói olimpián (erről korábban itt írtunk). Mindenesetre ha sikerülne elnyerni a 2018-as világbajnokság rendezési jogát, azzal bizonyíthatná az új elnökség, hogy valamit helyreállított a magyar birkózás tekintélyéből nemzetközi szinten.

Ugyanakkor az ökölvíváshoz hasonlóan az utánpótlásképzés terén elindult valami, amire a későbbiek során támaszkodhat a sportág. Összesen 22 kistérségi centrumot alakítottak ki a célból, hogy az egymáshoz közeli szakosztályok legjobbjainak heti-kétheti rendszerességgel a fejlődésük érdekében közös edzéseket tartsanak. Ugyanakkor hat országos fiú- és egy lányrégiót hoztak létre a 10–14 éves korosztályok számára, ahol központi edzők irányításával 2×3 napos és 2×1 hetes edzőtáborokat szerveznek, valamint ugyanitt az edzők továbbképzésére is lehetőséget biztosítanak. Szintén ugyanezen korosztály válogatottjai számára minden esztendőben 2×1 hetes központi edzőtábort rendeznek. A 15–20 éveseknek korosztályonként – serdülő, kadett, junior – és fogásnemenként – női, kötöttfogás, szabadfogás – külön válogatottkeretekben folyik egy ideje a képzés a sportágfejlesztési támogatásnak köszönhetően.

Ráadásul rövidesen elkezdik építeni Csepelen a sportág első akadémiáját, amely a kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kozma István nevét viseli majd. Az elképzelések szerint két év múlva már birtokba vehetik az első akadémisták a kétszintes multifunkcionális sportcsarnokot, amely akár kilenc szőnyeg lerakására is alkalmas lesz. Emellett létrejön egy birkózócentrum és -akadémia százötven fős kollégiummal, nemzetközi edzőtáborozásra alkalmas apartmanokkal, konyhával, étkezővel, tanulószobákkal, közösségi helyiségekkel, konferencia- és erősítőteremmel, szaunával, merülőmedencével, orvosi és teljesítménydiagnosztikai szobával, összességében tehát mindennel, ami a modern, 21. századi felkészülést szolgálja. A tervek alapján tizennégytől az U23-as korosztály felső határáig tud majd itt lakni és sportolni az az elhivatott fiatal, aki hosszabb távon a birkózást, a sportág által nyújtott életpályát választja.

Amióta a birkózás kiemelt sportág lett, a beáramló állami támogatások egy részét az edzők továbbképzésére fordították, ráadásul a szakemberek továbbtanulását – folyamatosan növekedő összeggel – kezdték támogatni. Jól látható az is, hogy folyamatosan nőtt az újonnan igazolt versenyzők száma az elmúlt évek során.

2014-ben országos és területi kétnapos edzőtovábbképzéseken részt vett:

Szombathely (országos) március 1–2-án 34 fő

Dunaújváros (területi) június 14–15-én 61 fő

Cegléd (területi) június 28–29-én 60 fő

Püspökladány (területi) július 5–6-án 54 fő

Összesen: 209 fő

Sportágfejlesztési támogatásból alap-, közép- vagy felsőfokú edző képzési tandíj-hozzájárulást kapott

2014-ben 21 fő – 2 665 000 forint értékben

2015-ben 25 fő – 4 022 000 forint értékben

Új igazolások száma

2012: 275

2013: 602 (I. fél év 207 + II. fél év 395)

2014: 2249 (I. fél év 1715 + II. fél év 534)

2015: 972

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.