Jobban szerepelhettünk volna Rióban?

Lénárt Ágota szerint csak helytelenül felkészítés van, vesztes nemzetek nincsenek.

B. Molnár László
2016. 09. 28. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően a lavinát a riói olimpia egyik éremesélyese, a 90 kilós dzsúdós, Tóth Krisztián indította el, amikor egyrészt teljesen váratlanul kiesett a második fordulóban a nyári játékokon, majd a történtek után kifakadt, hogy „agyonnyomja az olimpia” a magyar sportolókat, mert ahogy hozzátette, „otthon senkinek nem felel meg semmi”. Már ekkor felröppent annak az eshetősége, hogy a magyar sportolók mentális felkészítése, illetve a helyszínen való mentális foglalkozásuk nem a legszerencsésebb módon lett megoldva.

– A sportolókat egy olimpiára nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is fel kell készíteni. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora nagyon helyesen állapította meg, az empirikus edzők ideje lejárt, minden szinten szakembereknek kell végezniük a sportolók felkészítését a világversenyekre. Itthon egyébként adott lenne erre a lehetőség, hiszen hetven sportpszichológusból lehet választani – jelentette ki lapunknak Lénárt Ágota, aki szerint csak azokat a versenyzőket nyomja agyon a teher, akik mentálisan nem készülnek fel erre a helyzetre.

A sportpszichológus úgy véli, nem véletlen, hogy négy évvel ezelőtt Londonban ugyanez fel sem vetődött, és bizony most is jobb eredményt érhettek volna el Rióban sportolóink.

– Fel kellene fogni, hogy ők nem elmebetegek, így nem pszichiáterekre van szükségük. Vajon az olimpiai faluban miért nem volt mellettük egyetlenegy sportpszichológus sem? Hiszen Londonban például hárman is a sportolók mellett lehettek. A kor követelményeinek megfelelően kellene az orvosi stábot összeállítani – fogalmazott a szakember.

Lénárt Ágota a mentális felkészülést ugyanúgy kötelezővé tenné a sportolók számára, mint az orvosi vizsgálatot. Ez azt jelentené szerinte, hogy a sportolónak nagyon sokszor modelleznie kell azt a helyzetet, ami vár rá, ezt be kell gyakorolnia, és ezt különböző sportpszichológiai módszerek, technikák segítségével el kell sajátítania, aminek időtartama minimum egy szezon.

– Ugyanilyen fontos a „csapásokkal való megküzdés” képességének elsajátítása, a váratlan helyzet kezelése, s hogy akkor is tudjon küzdeni az ember a végsőkig, amikor menet közben úgy érzi, rossz helyzetben van, elúszott a versenye. Viszont ha ez nem történik meg, akkor következik be például az egyik fajta összeomlás, kilépés a helyzetből. A másik reakció, hogy utólag valahogy megmagyarázza a jelenséget a versenyző, aki számára ez értelmezési keretet ad, ám a jövőre nézve nem oldja meg a helyzetet. Azt vallom, hogy csak helytelenül felkészített sportoló van, de olyan, hogy vesztes nemzet, na, az nincs – ecsetelte Lénárt Ágota.

Akkor mi a megoldás? Nos, a szervezeti kereteket központilag kell kiépíteni, mert ezek jelenleg Magyarországon nem működnek, a szakmai hátteret pedig biztosítani kell. Úgy véli, csak megfelelően képzett és tapasztalattal rendelkező szakembereket szabad a sportolók közelébe engedni, de utóbbiak a teljes szakmai körből választhatnak maguknak sportpszichológust.

Márpedig ilyen sportolói felzúdulásokra, mint amilyeneket a riói olimpiát követően tapasztalhattunk, korábban nem nagyon volt példa. A nem tökéletesen felkészített sportolóktól szélsőséges reakciókat kapott a nyilvánosság, ami abból fakadhatott, hogy a sportoló dühösnek és tehetetlennek érezte magát, mert nem tudta kezelni azt a helyzetet, hogy nem sikerült azt az eredményt elérnie, amit célként kitűzött maga elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.