Izomból nyomná be a ’24-es olimpia kapuját a szkander

30 teremben 1000 szkanderozónk várja, hogy a sportág ötkarikás tényező legyen.

2016. 10. 14. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akad még, aki emlékszik Kasztrióta György, ismertebb nevén Szkander alakjára? Szorgosabb történelemtanárok csempészik bele máig az albánok XV. századi törökverő hősét a Hunyadiak Magyarországáról szóló tanóráikba. De talán nincs egy sem közülünk, aki e név hallatán némi mosollyal az arcán ne rögtön a szkanderre, nemzetközi nevén csuklóbirkózásra gondolna. Márpedig a sportág képviselői Magyarországon is mindent megtesznek azért, hogy a szkanderról egy, csak egy dolog jusson az eszünkbe.

A szkander már régen kilépett a kocsmából és konszolidálódott; negyven éve életre hívták a Szkander Világszövetséget, 1990-ben pedig a Magyar Szkander Szövetség is megalakult Paracki Sándor és Fehér Lajos elgondolásából – Pacal bácsi korábban bokszban jutott Eb-bronzéremig. A Paracki Sándor utáni harmadik vezetőt gyűri most a sportág, Csabai Attila készségesen vezet be minket a szkander bugyraiba.

– A 2006-os gödi Európa-bajnokság óta töretlen a fejlődésünk, ma 30 klubban szkanderoznak, közel ezren. Rajtuk kívül tudunk még ezer emberről, akik hobbiszinten űzik.

Nem tévedés: van Magyarországon harminc, kifejezetten és csakis a szkandernak otthont adó tornaterem, ahová hegyomlás kinézetű urak és – hogyan is illik ezt mondani – önvédelemre képesnek tűnő hölgyek rendszeresen járnak edzeni, speciális asztalon, speciális gépekkel.

Arra azért nem kell gondolni, hogy minálunk bárki megél ebből, mint Csabai mondja, „attól még odébb vagyunk”, hogy Las Vegasban vagy hasonló helyszíneken szerepeljünk, de az Eurosporton már fel-feltűnik egy-egy magyar, az Iron Wars nemzetközi versenyen Kovács Péter 85 kilós kategóriában már megmutathatta magát. Kovács egyébként itthon egyeduralkodónak számít, a nagyobb súlykategóriákban is mindenkit le tud győzni, de hiába sikeres világkupákon is, civil foglalkozásából él.

A napokban Budapesten tartózkodik, hogy aláírja a jövő évi világbajnokság rendezéséről szóló dokumentumot Csabai Attilával, és megtekintse a szombati, 200 ép- és parasportoló (20 ország) részvételével, 39 kategóriában zajló világkupaversenyt. Tőle megtudtuk:

– A napokban befejeződött bulgáriai versenynél még nagyobbra számítok Budapesten jövőre. A szkander egyre több és több fiatalt vonz, és tudom, hogy Budapest az egyik leggyönyörűbb város Európában, mindenki ide akar jönni, nemcsak a vb-re, de turistaként is. A magyar szövetségben kiváló munka zajlik az előkészületeket tekintve, már csak az kell, hogy a média mellettünk álljon.

A körülmények ellenére – Szekeres Pál korábbi ötlete alapján – 2013-ban megpályáztuk a ’17-es szkander-vb-t, és a csehekkel szemben 36:3 arányban győztünk, így a MOM Sportban jövő év szeptember 2. és 11. között, alig néhány nappal a 2024-es olimpiai helyszínről szóló, szeptember 13-ai, perui NOB-döntés előtt történelmi rekordot jelentő 1500 indulóval világbajnokságot rendez Budapest.

A sportág infrastruktúrája egyébként a MOB és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásából él, amit szintén nem hagynánk magyarázat nélkül, mivel a szkander nem olimpiai, de még csak nem is paralimpiai sportág.

– 2020-ban a jelek szerint már ott lehet a paralimpián a szkander, ami már most is nagy népszerűségnek örvend a testi fogyatékkal élő sportolók között, mostani vb-aranyunkat is ebben a kategóriában szereztük – említi Csabai. És hogy a „rendes” olimpiához mi köze? – Van remény, de titkos, hogy egyszer ötkarikás tényezők leszünk. Nekem van ötletem, de még nem dolgoztam ki. Ha 2024-ben megkapjuk a játékok rendezését, akkor lesznek bemutatkozó sportágak. Hogy a miénk lesz-e az egyik, az attól is függ, milyen eredményesek tudunk lenni addig. Nagy harc lesz, száz sportág küzd ezért. Hiszek benne, hogy megnyerjük a rendezést, aztán majd meglátjuk – adott hangot reménykedésének Csabai, aki a magyar szövetség vezetése mellett nem mellékesen az európai és a világszövetségnek is második embere.

A szkander nemzetközi vérkeringésében jelenleg 77 ország szerepel, a mieink a múlt heti 6 napos, 8 asztalos bulgáriai világbajnokság csapatversenyében az előkelő 10. helyen zártak, egy aranyérmet, három ezüstöt és négy bronzot szereztek. Bírói szinten is ott vagyunk a legjobbak között, Doro Zsolt a mostani vb-n kapott mesterbírói fokozatot.

Junior (18 év alatti) lányok (60 kg alatt és fölött, jobb- és balkezesek), illetve fiúk (balkezesek: 75 kg alatt és fölött – jobbkezesek: 75 kg alatt, 85 kg alatt, 85 kg fölött)

Parasportoló férfiak: bal- és jobbkezesek (75 kg alatt, 90 kg alatt, 90 kg fölött)

Master férfiak (40 év fölött): bal- és jobbkezesek (75 kg alatt, 90 kg alatt, 90 kg fölött)

Nők: bal- és jobbkezesek (55 kg alatt, 65 kg alatt, 65 kg fölött)

Férfiak: bal- és jobbkezesek (65 kg alatt, 75 kg alatt, 85 kg alatt, 95 kg alatt, 105 kg alatt, 105 kg fölött).

A versenyszerű szkanderezés részleteiben elmerülve megtudjuk:

– Onnantól robbant az ember – folytatja Csabai Attila, aki nem árul zsákbamacskát: összesen egy-két másodpercig tart egy küzdelem a profiknál.

Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó szkanderversenyző legyen? Például a már említett speciális gépek és komoly szaktudású edző segítsége is, ezekhez a hozzávalókhoz a 30 edzőteremben lehet odaférni.

A dopping természetesen ezt a „játékot” is fertőzi, elő-elő is fordul a tiltott szerek használata, de magyar versenyző még egyetlen esetben sem adott pozitív mintát az ellenőröknek.

Még nem említettük, de a jövő évi világbajnokság fővédnöke Deutsch Tamás MTK-elnök, fideszes EP-képviselő lesz, egyéb elfoglaltságra hivatkozva nem jelent meg a vb-rendezési dokumentum pénteki aláírásán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.