Öttusa: az elnök új, a megújulás kérdéses

Egyet nem érdemes vitatni azoknak, akik jót akarnak: a sportágnak radikális megújulásra van szüksége.

Arday Attila
2016. 12. 06. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői, tisztújító közgyűlés kellemes felvezetéseként a hétvégén Kálnoki Kis Attila elemezte részletesen a sportág és a szövetség helyzetét a 24.hu oldalon. Kálnoki Kis Attila maga is világbajnok öttusázó volt, de ennél is lényegesebb, hogy éveken át a szövetség főtitkári posztját töltötte be a 2008-as pekingi olimpia után, vagyis, ha úgy tetszik, kiteregette a szennyest.

Lehet vitatkozni azon, miben van igaza, de egyet nem érdemes vitatni azoknak, akik jót akarnak: a sportágnak radikális megújulásra van szüksége. Az újságíróvá lett volt versenyző többek között az elköltött százmilliókról és a nulla eredményről ír, bemutatva az öt nagy klub (Honvéd, Volán, Csepel, UTE és KSI), továbbá a honvédos kötődésű Simóka Bea alelnök elnökcsináló szerepét – a szerző szerint kedvére választ bábelnököket, akik nem értenek a sportághoz. Ha pedig kezdenek beleszólni, elzavarják őket.

Nem mellékes, hogy Kálnoki Kis szavaira azonnal volt reakció, a szintén volt világbajnok Hanzély Ákos a csepeli szakosztály képviseletében nyilvánosan szólította meg a szerzőt. Hanzély Ákos szerint Kálnoki Kis Attila személyes sértettségből írt (annak idején nem önként távozott a főtitkári pozícióból), „megint torzít, valótlant állít több” helyen. Hanzély elmondása szerint az elosztás alapja az eredmény és a létszám, az utánpótláskorúak öttusaversenyein másfélszeresére nőtt a mezőny nagysága, a Csepelnek létesítmény és önkormányzati támogatás híján bérelnie kell mindent az öt szakághoz, ezt évi húszmillió forint alatt nem ússzák meg.

A magunk részéről örömmel elhiszünk mindent, néhány tény viszont valóban változásért kiált. Például az, hogy a magyar öttusának az olimpiai versenyszámokban (férfi és női egyéni verseny) 2011-től öt éven át nem volt érmes versenyzője. A 2012-es londoni olimpiát Marosi Ádám bronza mentette meg, a többiek mélyen a tudásuk alatt teljesítettek. Idén Kovács Sarolta egyéni világbajnok lett, amiért le a kalappal előtte, az olimpián viszont nem jutott a legjobb tíz közé egyetlen magyar sem, se férfi, se nő. Vagyis az idei zsinórban a negyedik év, amikor az esztendő legfontosabb versenyén egyetlen versenyzőnk nem volt a dobogón az olimpiai számokban – ez nem lehet a véletlen műve. Ahogy az sem, hogy a mostani élversenyzők mögött nem sorakoznak a talentumok, az utánpótlásképzés ebben a sportágban is súlyos válságban van, nem látszik, a magyar öttusa csodálatos hagyományait kik folytatják.

Ilyen előzményekkel, ideges légkörben kezdődött délután kettőkor a szövetség tisztújító közgyűlése, legalább hatórás programot ígérve.

Ütött az óra

Az esti elnökválasztás előtt felszólaló Marosi Ádám teljes megújulásra szólította fel a sportágat, illetve a szövetséget. „Ütött a magyar öttusasport órája, Kovács Sarolta vb-aranya az utolsó órában jött – mondta. – Nem volt senki, aki kiállt volna – edző vagy szövetségi alkalmazott –, hogy ez az olimpiai szereplés nem csak a versenyzők hibája volt. Az önkritika a mai öttusában nincs meg. Téved az, aki azt hiszi, hogy ez a kapitány hibája, ez mindenkinek a hibája, akinek valamilyen szerepe volt benne.”

Természetesen 13 új egyesület képviselője is feltűnt a közgyűlésen, ők nagy vita után végül szavazhattak is. Az elnökválasztást 29:22-re Bretz Gyula nyerte az eddigi elnökkel Réczei Gézával szemben. Alelnök lett Vörös Zsuzsanna, Andrási Péter és Szabó György.

Érdekes módon a bábszerepből kikívánkozó eddigi elnök, Réczei Géza mögött volt egy megújuláspárti csapat, a 76 éves Bretz Gyula viszont hatvan éve tevékenykedik az öttusában, tagja a nemzetközi szövetség pénzügyi bizottságának – és ha hű marad eredeti szándékához, valóban vezetni akarja sportágat. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár is elnökjelölt volt, de a közgyűlés előtt visszalépett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.