Éles József: Ebben a rendszerben megöljük a játékosokat

A veszprémi világklasszis súlyos, rendszerszintű problémára hívja fel a figyelmet.

Gabay
2017. 01. 13. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok más mellett a magyar férfi válogatott számára pénteken, a németek elleni csoportmeccsel kezdődő férfi világbajnokságról is kérdezte a Népszava Éles Józsefet, aki hosszabban beszélt arról, hogy a fiatal magyar kézisek számára csaknem képtelenség bekerülni a legjobb magyar csapatokba, mert sok az idegenlégiós.

„Abban óriási szerepe van a magyar kézilabda-társadalomnak, hogy hogyan tudja ezt az egész dolgot átreformálni. Szerintem ehhez elsődleges volna az idegenlégiósok számának a visszaszorítására a bajnokságban, hogy a magyar fiatalok sokkal több lehetőséget kaphassanak NB I-es szinten. Ez alapozhatja meg a válogatott szereplését is a Tokió felé vezető úton” – véli a többszörös világválogatott, egykori veszprémi klasszis.

Nem mond újat. Mocsai Lajos, de rajta kívül más hazai tréner is többször hangoztatta az elmúlt években, hogy mivel a két kirakatcsapatnak, a Szegednek és a Veszprémnek a jó Bajnokok Ligája-szereplés a fontos – a presztízs mellett természetesen az ebből befolyó pénz miatt –, ők a legnagyobb külföldi vagy épp hazai sztárokat igazolják le, nem a magyar tehetségeket, akiknek időbe telne felvenni a ritmust. Ennek esik áldozatul például Ancsin Gábor is, aki szerencsétlen módon pont Nagy László „mögött” kénytelen várakozni posztján. Éles ezzel kapcsolatban a következőket mondja: „Ancsint a Veszprémben az utolsó néhány hónapban jóformán a pályán sem láttam. Azáltal még egyetlen játékos sem fejlődött, hogy nem kapta meg a lehetőséget komoly tétmérkőzéseken, így viszont túlzás tőle kiemelkedőt várni, ha kezdőként szerepel a válogatottban.”

Hozzá kell tenni, a bő veszprémi választék miatt a válogatottban korábban alapemberként számításba vett Iváncsik Gergő is alig lép pályára. Így fordulhatott elő, hogy emberemlékezet óta először Iváncsik, és egyben balszélső, nélkül vágunk neki a vb-nek.

Éles, aki saját kézilabda-iskolát működtet, komoly problémát érzélkeltet a rendszerben, mely régre nyúlik vissza. Jelzi, hiába jutnak ki a magyar fiatalok az utánpótlás világversenyekre, és állnak ott helyt, ha utána sem az NB I-ben, sem az NB I/B-ben nem játszatják őket. A külföldi mintát hozza példaként:

„( ) Szerintem a jelenlegi rendszerben megöljük a játékosokat, eltékozoljuk a jövőt. Miközben a 19-20 éves kézilabdázók a németeknél, vagy akár a svédeknél, dánoknál, a felnőtt vb-n játszanak, nálunk sokan nem jutnak el a nagyválogatottig sem.”

Éles József mondandójának igazolásául elég, ha egy pillantást vetünk a franciaországi vb-re kivitt játékosok életkorára. Fazekas Nándor 40, Nagy László 35, Harsányi Gergely 35, Császár Gábor 32, Zubai Szabolcs 32, Mikler Roland 32, Schuch Timuzsin 31. A két tartalékunk, Iváncsik Gergő 35, Gulyás Péter 32 éves.

A Mocsai által korábban felvetett problémával egyetlen hazai szakember sem tudott mit kezdeni: a 2005-ös junior vb-bronzérmes csapat magja megöregedett, az utódok pedig nem döngetik sűrű sorokban az ajtót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.