Ezen a kiállításon megéri leizzadni

Látványt és sikerélményt kínál a The Champion, a Usain Bolttal való versenyfutástól a Phelps-palacsintáig.

Radványi Benedek
2017. 01. 18. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sport és a kiállítás szavak együtt eddigi ismereteink szerint leginkább közszemlére tett gyűjtemények, egy csapathoz kötődő műtárgyak vagy egy híresség ereklyéinek vitrinekben való megjelenítését jelentette. A The Champion – A Bajnok című expót viszont interaktív élményparkként, high-tech sportkiállításként, illetve a „A bajnokok világa, ahogy még sosem láthattad” mottóval hirdetik.

Kissé talán túl hangzatos marketingszövegek, de nem kellett csalódnunk. A Millenáris D épületének bejáratánál egy „Pontosan 40 m sprint választ el attól, hogy győztes legyél!” feliratú molinó fogadja a látogatókat, akik aztán, mivel annyiféle látni- és kipróbálni való várja őket, nem kell, hogy végigloholjanak a kiállítótermen.

Illetve egy helyen mégis, azon az állomáson, amelyen egy tízméteres futópályán, rajtgépből indulva összemérhetjük gyorsaságunkat a LED-falon Usain Bolt tempójával és a világcsúcstartó mezében futó sprinterrel. A sajtómegnyitón Benedek Tibor nevetve kijelentette, hogy igazából lehetetlen megelőzni, de azért mi megkértük Bernek Pétert, próbálja meg. A rövidpályás világbajnok gyorsúszó sem tett csodát, bár mint elmondta, esetében a futás nem is szerepel az edzésprogramban.

A ChampLAB-eknek hívott tesztállomások témái a következők:

– Még nem is próbáltam ki mindent, de már most látom, hogy tényleg egy érdekes kiállítás ez – mondta kérdésünkre Bernek Péter, akitől megkérdeztük azt is, hasonló technikai berendezések az ő sportágában hasznosíthatóak lennének-e. Így felelt: – A reakcióidő-mérés a rajtkőről való elinduláshoz érdekes lehet, meg talán a súlypontemelkedést mérő a fordulókhoz. Az evezéssel lehet növelni az állóképességet, ismerek is olyan úszókat, akik használják, a szem-kéz koordináció pedig szinte minden sportághoz kell.

Utóbbin – amikor minél gyorsabban kell rányomni a felvillanó fehér fényekre – Bernek 39 pontot ért el, s nem csoda, hogy a reflexeit még inkább hasznosító kerekesszékes vívó, Krajnyák Zsuzsanna 50-et. (Így aztán az újságíró is el mer büszkélkedni a cikkében 47-es teljesítményével ) Külön motiváló lehet, hogy egy NFC karkötő rögzíti a teljesítményünket, amely alapján a végén egyedi bizonyítványok készülnek, s ennek mentén például testhezálló sportágakat találhatnak maguknak a gyerekek. Ráadásul a ChampLAB-ek egyet leszámítva hazai fejlesztésű játékok, s a magyar ötletgazdák eszközeinek egyvelege április után világ körüli útra indul.

Szusszanásként hatalmas felületeken szuperlassított videókat is láthatunk, a felvételeken klasszis sportolóink – az úszók közül épp Bernek Péter, a pingpongosok közül Póta Georgina, a tornászok közül Berki Krisztián – egyedi perspektívákból mutatják be a legapróbb mozdulatokat. Ám egy emelettel feljebb nézhetünk olimpiai stadionokat és aranyérmeket 3D-ben, vagy például megtudhatjuk, hogy vajon miből áll Michael Phelps mindennapi étrendje – a 12 ezer kalóriában megfért három csokis palacsinta is  

Színház a kiállításban

Egy rövid színházi produkciót is kínálnak, az OlimpIKONOK című előadást, amely során az 1956-os melbourne-i olimpiát idézik meg. A „történelmi tréning” műfajába sorolt darabot Böhm György rendezte, Deres Péter írta, Sütő András és Vincze Márton adja elő. Naponta négyszer, 12, 14, 16 és 18 órától lehet látni.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.