Francia–brazillal kezdődik, de hogy végződik?

Kapott néhány igazán jó hírt a világbajnoki ellenfelekről az elfelejtett magyar kézilabda-válogatott.

Arday Attila
2017. 01. 11. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország–Brazília világbajnoki mérkőzés Párizsban. Volt olyan világbajnokság, amelyik így végződött, szerdán egy másik kezdődik így (20.45, Sport1). Az 1998-as labdarúgótorna döntőjét a franciák 3-0-ra megnyerték a brazilok ellen, most, a 2017-es férfikézilabda-vb nyitómeccsén – amelyet Francois Hollande elnök a helyszínen néz meg – favoritként lépnek pályára a házigazdák a dél-amerikaiak ellen. A franciák a kézilabda braziljai, a címvédők, aranyhalmozó nemzedéküket alighanem utoljára látjuk ilyen összetételben. Peking és London olimpiai bajnokai közül Thierry Omeyer kapus 40 éves, a legnagyobb játékosok közül Daniel Narcisse 37, Michael Guigou, Nikola Karabatic és Luc Abalo 32. Neves pályatársuk, a védőspecialista Didier Dinart immár vezetőedzőként dirigálja őket, a cél pedig nem lehet más, csak az újabb világbajnoki cím, amelyre az augusztusban elveszített riói olimpiai döntő miatt különösen éhes a csapat.

Az esemény honlapján Olivier Krumbholz, a francia nőkkel riói ezüstöt nyerő szakember elemezte a csapatokat, honfitársairól úgy vélekedett: „idősebbek és fiatalok sikeres kombinációja a keret”. Krumbholz szerint a másik nagy favorit az olimpiai címvédő Dánia. „Az északi országok játékosainak nagyon jó az alaptechnikájuk, a dánoké különösen. Mikkel Hansen és a kapus Niklas Landin extraklasszis” – mondta. A női csapat mesterének volt néhány jó híre számunkra. A mieink – akiknek nem is rossz esélyeivel részletesen holnap foglalkozunk – pénteken az olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok németekkel kezdenek, másnap az Eb-bronzérmes horvátok következnek, és a majdani nyolcaddöntőben könnyen találkozhatnak Katarral, az összevásárolt vb-ezüstérmessel.

„A németek nagyon nehéz éveken vannak túl, de a válogatott játékosok többnyire a Bundesligában, a világ legerősebb bajnokságában kézilabdáznak, és tavaly hirtelen visszatértek a világelitbe – mondta Krumbholz. – Nagyon sok a tehetség a keretükben, de nem vagyok biztos benne, hogy a 2016-os sikereiket folytatni tudják. Horvátország taktikailag erős, de a mentalitása nem a legjobb. Egy jó napon bárkit legyőzhet, de ha nem megy a játék, széteshet. A katari válogatottból hiányoznak nagy nevek, kevés a minőségi cseréje, így hátrányból indul.”

Olivier Krumbholz a spanyolokat is az aranyvárományosok között tartja számon, meglepetést Oroszország, Norvégia és Izland okozhat szerinte. A játékoskeret és a múlt heti felkészülési meccsek alapján bízunk benne, hogy valakikről elfeledkezett

A vb csoportbeosztása

A csoport (Nantes): Franciaország, Lengyelország, Norvégia, Oroszország, Brazília, Japán
B csoport (Metz): Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, Angola
C csoport (Rouen): MAGYARORSZÁG, Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Chile, Szaúd-Arábia
D csoport (Párizs): Dánia, Svédország, Katar, Egyiptom, Bahrein, Argentína

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább. A nyolcaddöntők párosítása (január 21–22.): A1–B4, A2–B3, A3–B2, A4–B1, C1–D4, C2–D3, C3–D2, C4–D1. Negyeddöntők: január 24. Elődöntők: január 26–27. Bronzmérkőzés: január 28. Döntő: január 29., vasárnap, Párizs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.