Ez volt Maradona öt legszebb gólja a világbajnokságokon +videó

A szubjektív rangsorokon mindig lehet polemizálni, de a magunk részéről nem szállunk vitába azzal a válogatással, amely a szerdán elhunyt Diego Maradona öt legszebb vb-gólját lajstromozza. Pedig az egyiket mi kaptuk.

2020. 11. 25. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötödik helyre került gól az 1986-os, mexikói világbajnokságon született az Argentína–Olaszország (1-1) csoportmérkőzésen, az argentinok ezzel egyenlítettek, az ellenfél kapusa Giovanni Galli volt. Végül mindkét csapat továbbment. A negyedik helyen az a találat van, amelyet Maradona a négy évvel korábbi, spanyolországi vb-n ellenünk szerzett, az áldozat ezúttal Mészáros Ferenc volt. Az argentinok 4-1-re nyertek – Maradona kétszer talált be a kapunkba –, az argentinok továbbmentek, mi kiestünk. (No persze igazából nekünk később a belgákat kellett volna megvernünk, de 1-1-re végeztünk velük, ez volt a nagy baj.)

A Top5-ben a harmadik helyre került gól az 1994-es vb-n, az Egyesült Államokban született a görögök elleni csoporttalálkozón. Argentína 4-0-ra nyert, Maradona a harmadik találatot jegyezte, a kárvallott a kapuban Antonis Minou volt. A dél-amerikaiak továbbjutottak, a görögök nulla ponttal mentek haza. S akkor jöjjön a két legszebb gól, és ezeket illetően már aligha lehet vita. Mindkettőt az 1986-os vb-n láthattuk. A második helyre sorolt gólt a belgák elleni elődöntőben (2-0). A találkozón mindkétszer Maradona volt eredményes, és persze most arról a góljáról beszélünk, amely előtt a teljes belga védelem eszén túljárt, majd Jean-Marie Pfaff kapujába helyezte a labdát. Ám az Anglia elleni negyeddöntőben (2-1), ahol ugyancsak ő szerezte mindkét argentin gólt, még nagyobb alakítást láthattunk tőle. Mondhatjuk, hogy kettőt is, és most tegyünk egy kis kitérőt, előbb ne a legszebb gólról beszéljünk.

A mexikóvárosi Azték Stadionban több mint 114 000 néző látta, hogy Maradona az 51. percben olyan góllal szerezte meg a vezetést, amely azóta is beszédtéma. A tizenhatos előteréből kipasszolta a labdát jobbra, ami egy kicsit Jorge Valdano mögé keült, tőle pedig elpattant. Steve Hodge próbált tisztázni, de olyan rosszul találta el a labdát, hogy abból gyakorlatilag beívelés lett a saját kapuja elé. Peter Shilton kimozdult, de Maradona is felugrott a labdáért, a húszcentis magasságbeli hátrányát kézzel kompenzálta, így beleütött a labdába, ami a hálóba pattant. A tunéziai Ali Bin Nasszer játékvezető megadta a gólt, az angolok hiába tiltakoztak, Maradona pedig kiabált csapattársainak, hogy menjenek gyorsan ünnepelni hozzá, és tegyenek úgy, mintha szabályos lett volna, mielőtt a bíró meggondolja magát. Hát, igen, akkor még nem volt videóbíró... Maradona pedig később úgy kommentálta a történteket, hogy „Isten keze” szerezte a gólt...

Az 55. percben viszont jött az a gól, amely Maradona legszebb találata a világbajnokságokon, de 2002-ben az évszázad legszebbjének is megszavazták. Maradona a saját térfelén, az angol kaputól 60 méterre kapta meg a labdát Héctor Enrique-től, majd végigszlalomozott a pályán, miközben kicselezte Peter Beardsley-t, Peter Reidet, Terry Fenwicket, Terry Butchert, végül elfektette Shiltont, és 2-0-ra módosította az állást. Az angolok később még szépítettek, de ennek már nem volt jelentősége.

Argentína az 1986-os vb-t meg is nyerte, a döntőben 3-2-re verte az NSZK-t. Maradona ezen a találkozón nem szerzett gólt, de mondhatjuk, hogy ezt a meccset is ő nyerte meg az argentinoknak, mert szinte minden német játékos rá figyelt. A 84. percben viszont hiába, mert Maradona megvillant, mesteri passzal ugratta ki Jorge Burruchagát, aki 2-2 után eldöntötte a mérkőzést. Maradona egyébként négy vb-n – 1982, 1986, 1990, 1994 – huszonegy mérkőzésen lépett pályára, és ezeken „csak” nyolc gólt szerzett – többre gondolnánk. Az 1986-os tornán ötöt jegyzett, és akkor csak az angol Gary Lineker előzte meg a góllövőlistán, egy találattal. De az Maradona világbajnoksága volt.

S akkor íme az öt legszebb Maradona-gól a világbajnokságokon:

De ne hagyjuk ki az angolok elleni első gólját se, majd nézzük meg még egyszer a másodikat, érdemes!

Így búcsúztak a világsztárok Diego Maradonától, így az argentinok, így pedig mi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.