Nem második volt Egerszegi mögött, hanem boldog ezüstérmes

Harminc évvel ezelőtt indult Szabó Tünde sikersorozata úszóként. Ennyi idő távlatából sem csalódásként éli meg, hogy a világ- és Európa-bajnokságon, majd a barcelonai olimpián is „csak” második lett Egerszegi Krisztina mögött, úgy tekint vissza az eredményeire, hogy ezüstérmeket szerzett. Az EMMI államtitkára, az Európai Úszószövetség (LEN) alelnöke abban pedig egészen biztos, hogy az úszóként szerzett munkamorál ma is segítségére van a feladatok ellátásában.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 05. 02. 8:15
SZAB Tnde
Szabó Tünde a LEN-ben alelnöki pozíciót tölt be Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken harminc éve robbant be az úszás nemzetközi elitjébe Szabó Tünde. Előbb, 1991-ben, a perthi világbajnokságon lett második 100 méter háton, majd ugyanabban az évben, az athéni Európa-bajnokságon szerzett két ezüstöt a két hátúszó számban, s egy évvel később, a barcelonai olimpián is második lett 100 háton.

Mindannyiszor minden idők legnagyobb női úszója, Egerszegi Krisztina előzte meg, Szabó Tünde úgy tekint vissza ezekre az eredményekre, hogy ezüstérmeket nyert. Vajon mi hiányzott ahhoz, hogy az ezüstöket aranyra válthassa? – tette fel a kérdést a sportolóként „örök második” olimpiai ezüstérmesnek az SzPress Hírszolgálat.

– Azt gondolom, hogy a sportban nincs olyan, hogy „mi lett volna, ha…” Mindig is örültem az eredményeimnek, hiszen ha mindent megteszünk a céljaink megvalósításáért, akkor nem lehet hiányérzetünk. Egyébként az a fiatal lány sokat tanult a nem kevés lemondással járó sportolói munkájából, az akadályok leküzdéséből. Azoknak a tapasztalatoknak a mai napig is hasznát veszem minden olyan tisztségemben, amelyeket betöltök – válaszolta Szabó Tünde.

A 100 méteres hátúszás döntője Barcelonában:

Sportolóként a tehetsége mellett a szorgalma és a fegyelmezett munkája jellemezte. Visszavonulása után ezekből az erényeiből táplálkozva új kihívások sorával találta szemben magát, amelyek között a május 10-én kezdődő budapesti vizes Európa-bajnokság különleges helyet foglal el. Az ötven ország sportolóit felvonultató világverseny előkészületeiben kormánytagként, a LEN alelnökeként, nem utolsó sorban pedig az Eb stratégiai vezető testületének tagjaként is szerepet vállalt.

– Egy Európa-bajnokság megrendezése mindig is hatalmas feladat, és ennek a megoldásában most valóban több fronton kellett helytállnom. A házigazda ország sportért felelős államtitkáraként, illetve a LEN alelnökeként egyszerre képviseltem az egész európai úszósport és azon belül Magyarország, a magyar úszás érdekeit is. A most következő kontinensviadal tipikusan olyan helyzetet teremtett, amelyben a két pozícióm remekül ki tudja egészíteni egymást. Amikor majd az Európa-bajnokság ténylegesen elkezdődik, nagyrészt a protokolláris feladataimat teljesítem, de az elmúlt időszakban részese voltam annak a felelősségteljes munkának és az egyeztetések hosszú sorának, amelyek után minden a helyére került és tisztázódott.

Szabó Tünde a LEN-ben alelnöki pozíciót tölt be
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európa-bajnokságot nézők nélkül, szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezik meg. Szabó Tünde szerint szomorú kötelességük ilyen feltételeket előírni.

– Örömre senkinek sem lehet oka. Mint volt élsportoló pontosan tudom, mit jelent egy telt házas uszoda, főleg, ha hazai pályán versenyezhet egy sportoló. Át tudom érezni a versenyzők helyzetét és a szomorúságát, de alaposan mérlegeltük a lehetőségeket és szem előtt tartottuk, hogy a sportolók és más résztvevők egészségénél nincs és nem is lehet fontosabb szempont – indokolta a döntést Szabó Tünde. – A döntés már megszületett, így az Európa-bajnokság buborékrendszerben zajlik majd. Aki járt már a Duna Arénában, az pontosan tudja, hogy nem éppen egy aprócska uszodáról beszélünk, ezért meg lesznek a feltételei a szükséges távolságtartásnak is. Az egész rendszer a sportolók érdekében lett kialakítva, a személyes kontaktusok számát a minimálisra csökkentve.

Szabó Tündében természetesen ma is benne él az úszó, a korábbi sportoló, szakértőként is érdekes a véleménye, mit vár az Eb-n a magyar klasszisoktól.

– Úszónk remek formában vannak, de az olimpia közelsége miatt a már kvótát szerzett sportolóink nyilván Tokióra időzítik a csúcsteljesítményüket. Mégis azt gondolom, hogy ezzel együtt magyar szempontból sikeres Európa-bajnokság elé nézünk, és bár kimondhatatlanul sajnálom, hogy a nézők nem lehetnek majd jelen, de azért ez ettől még hazai pálya és hazai víz marad, amiben egy picit mindig könnyebb teljesíteni, amely bizony előnnyel is jár – mondta befejezésül dr. Szabó Tünde.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.