Détári Lajos: A németek nehéz mérkőzésre számítanak

A hétszeres világválogatott korábbi klasszis szerint a támadó játékon múlhat a németek elleni bravúr.

2021. 06. 23. 9:55
Détári
Détári Lajos tisztában van a svájci futball erejével Forrás: Nemzeti_Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Komoly fegyverténynek tartom, hogy a csoportkör utolsó fordulója előtt még van lehetőségünk kiharcolni a továbbjutást. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy hazai pályán a németek az esélyesebbek. Az eddigi két mérkőzésünkön – a portugálok elleni rövidzárlatot leszámítva – nagyon jól tartottuk magunkat, a védekezésünk nagyon szervezetten, jól működött. Viszont Németországban bravúrt kell elérnünk. A győzelemre csak akkor lehet esélyünk, ha feljavul a támadójátékunk, és sokkal veszélyesebben futballozunk, mint az eddigi két csoportmérkőzésünkön. A szélsővédőknek és a középpályásoknak is aktívan kell segíteniük a támadásokat. Hozzáteszem, vannak játékosaink, akik képesek gólhelyzetbe kerülni, de ők csak abban az esetben lehetnek veszélyesek a német kapura, ha a többiek is segítik a támadásokat. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez hatalmas kockázatot rejt magában: ha nagyon kinyílunk, akkor a németek előtt rengeteg lehetőség adódhat, könnyen a védelmünk mögé kerülhetnek, és kidolgozhatnak veszélyes helyzetet. Nem rohanhatunk fejjel a falnak! A válogatott fejlődött, szépen lépeget előre, az európai középmezőnyhöz tartozik, a további előre lépéshez a támadójátékon kell javítani.

Nem hiszem, hogy szövetségi kapitány változtat a csapat összeállításán, az általa elképzelt hadrendhez válogatta össze a játékosokat, és ők tökéletesen tisztában vannak a taktikai elképzelésekkel. Más kérdés, hogy ha a mérkőzés úgy hozza, a kapitány menet közben változtatni fog.

A napokban több szaklap, többek között a Kicker és a La Gazzetta dello Sport munkatársa, és több külföldön élő ismerősöm is megkérdezte a véleményemet a magyar válogatottról. A beszélgetéseim alapján büszkén mondhatom, hogy az eddigi teljesítményünkkel kivívtuk a tiszteletet Európában. Szerintem a németek nehéz mérkőzésre számítanak, ettől függetlenül önbizalommal telve várják a mérkőzést.

A német válogatott nagyon erős, nehéz felfedezni gyenge pontot a játékában. A Franciaország elleni nyitó mérkőzésén Mats Hummels szerencsétlen öngólja után ki kellett nyílnia, ebből adódóan több lehetősége nyílt az ellenfélnek az újabb gól megszerzésére, de a két lesgólon kívül Benzemáék nem tudtak komoly helyzeteket kialakítani. A németeknél több olyan egyéniség is játszik, például Kai Havertz és Serge Gnabry, akik egy-egy villanással el tudják dönteni a mérkőzéseket. Nem lesz könnyű dolgunk ellenük, de ezzel aligha lepek meg bárkit is.

Ami az Európa-bajnokság többi csapatát illeti: engem nagyon meggyőztek az olaszok. Az első két mérkőzésükön szórakoztató játékkal rukkoltak elő, a harmadik találkozón Wales ellen nyolc helyen változtattak a kezdőcsapaton, ennek ellenére különösebb megerőltetés nélkül nyertek. A legjobb tizenhat között egyértelműen esélyesek a továbbjutásra Ausztria ellen, sőt a tornagyőzelemre is esélyes csapatok közé sorolom Roberto Mancini csapatát, csakúgy, mint Belgiumot és Franciaországot.

A sztárokat, az új feltörekvő egyéniségeket továbbra is hiányolom: az eddig megismert klasszisok, vagy éppen Romelu Lukaku mellett még nem láttam olyat, akiről eddig nem tudtunk, és az Európa-bajnokságon hívta fel magára a figyelmet.

...

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.