Remeteként készül, előre elnézést kér, ha kikapcsolja a telefonját

Pályafutása utolsó olimpiájára készül a 35 éves öttusázó, Kasza Róbert. A külvilágtól elzárkózva, a családjának és a barátainak is csak életjeleket adva fejezi be a tokiói felkészülését.

Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 07. 03. 11:35
null
Mindent a legfőbb célnak rendel alá Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ- és Európa-bajnok öttusázó, Kasza Róbert maga döntött úgy, hogy a következő három hétben a remete életet választja. Sportolói nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy csak az edzőivel és az edzőtársaival fog találkozni, a tatai edzőtáborban berendezkedve építi fel magát. Azt a versenyzőt, aki a londoni 12. helyét felülmúló teljesítményre lehet képes a tokiói olimpián.

Kasza mellett a nála két évvel idősebb képviseli a magyar színeket az olimpián. Egyedaláálló az öttusa történetében, legalább is azóta, hogy új forgatókönyvet írtak az ötkarikás versenyeknek, hogy egy nemzet két öttusaveteránt küld a csatába. Nem mellékesen Londonban is a Marosi–Kasza páros versengett a világ legjobbjaival.

A KSI versenyzője felül akarja szárnyalni a londoni teljesítményét
Fotó: MTI/Beliczay László

– Nagyon sok munkát fektettem abba, hogy kilenc év után újra olimpikon lehessek. Sok lemondással, és nem kevés bizonytalansággal járt együtt ez a hosszú út, aminek a vége felé közeledve most úgy döntöttem, hogy falat emelek magam körül. Kérem, senki se tekintse sértésnek, ha nem fogadom a hívásokat vagy ki is kapcsolom a telefonomat, mert csak az edzésekkel akarok foglalkozni, a testi-lelki ráhangolódásommal. Tata kiválóan szolgálja ezt a célt, ahol a velem együtt ott készülő vívóolimpikonok is a segítségemre lesznek – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kasza Róbert, aki a londoni olimpia után arról beszélt, hogy a próbatétel előtt túledzette és „szétversenyezte” magát. Idén nem a versenyek száma okozott gondot neki, hanem annak az időnek a rövidsége, ami alatt négyszer is megpróbált bizonyítani.

A budapesti Világkupa-versenyen „betlizett”, nem sokkal később az első szófiai világkupa-versenyen ezüstérmet, a másodikon bronzot nyert, a versenysorozat székesfehérvári döntőjében viszont bebizonyosodott, hogy gyors egymásutánban a szervezete már nem tud úgy regenerálódni, mint 10-15 évvel korábban.

– Számomra megnyugtató és le is kopogom, hogy egészséges vagyok, nem fáj semmim sem. Ügyelni fogok arra, hogy miközben felspannolom magamat a tokiói szereplésemre, épségben maradjak – folytatta Kasza Róbert, aki előbb a tornát próbálta ki a Központi Sportiskolában, és csak aztán váltott át az öttusa alapjául szolgáló három-, illetve négytusára.

Azóta is a KSI kötelékébe tartozik, klubhűsége a mai világban akár példamutatónak is nevezhető. Olykor nemcsak sportfelszerelésben, hanem egyenruhában is mutatkozik, aminek az a magyarázata, hogy a sportszázad tagja.

– Nem hoztam döntést arról, hogy mihez kezdek az olimpia után, főképpen azért nem, mert most egy dologra, a mindennél fontosabbra összpontosítok – hangsúlyozta Kasza Róbert, akinek Martinek János, a férfiöttusázók kétszeres olimpiai bajnok szövetségi kapitánya szerint már azért is elismerés jár, hogy a 2017-es sikereit követő aggasztó sérüléssorozata után talpon tudott maradni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.