Teljesen más lesz a debreceni verseny, mint az eddigiek

Csütörtöktől vasárnapig a debreceni Főnix Arénában versenyeznek a világ legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázói. A világkupa-sorozat harmadik állomása lesz az egyetlen a négy közül, ahol nézők előtt küzdhetnek meg a sportág legjobbjai.

Magyar Nemzet
2021. 11. 18. 7:30
null
Budapest 20210920 Rövidpályás gyorskorcsolya edzés Fotó Nemzeti Sport - Árvai Károly A képen: Liu Shaolin Sándor Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben Pekingben kezdődött, majd Nagojában folytatódott a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa-sorozat, amely egyben a 2022-es, pekingi téli olimpia kvótáiról is dönt. Csütörtöktől vasárnapig Debrecen látja vendégül a sportág legjobbjait, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a sorozat.

A Főnix Arénában rendezett verseny nem csak a magyar korcsolyázók számára lesz különleges: a négy vk-állomásból a debreceni az egyetlen, amely nézők előtt zajlik. Szintén segíti majd a színvonalas versenyzést, hogy a keményen kritizált nagojai pálya után a Főnix Aréna jegét dicsérték versenyzőink.

– A jegyértékesítés 50 százalékos szinten van, ami ismerve a debreceni szokásokat, kifejezetten jónak mondható. A koronavírus-járvány miatt szigorú beléptetés lesz, de így is különleges hangulatú verseny várható – hangsúlyozta a viadalt felvezető szerdai sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke.

A világkupa-érmeket szombaton (500 és 1500 méter), illetve vasárnap (1000 méter és a váltók) osztják, az olimpiai kvótákért zajló versenyfutás szempontjából viszont számunkra a női váltó pénteki negyeddöntője lehet a legfontosabb. A hölgyek stafétája két állomás után a kilencedik helyen áll a világkupában, az olimpiára az első nyolc váltó szerez indulási jogot, így hazai jégen mindenképp szükséges az előrelépés.

– Nagyon sűrű a középmezőny, nehéz lesz feljönni a legjobb nyolc közé. Mindenképpen be kell jutnunk az elődöntőbe, és el kell kerülnünk a kizárást – fogalmazott a női váltó vezére,

Az olimpiai címvédő férfi váltónak nincsenek hasonló gondjai, Liu Shaolin Sándorék mindkét ázsiai vk-versenyt a dobogón zárták, és újabb kiemelkedő eredmény esetén akár már Debrecenben bebiztosíthatják a kvótát.

– A felkészülés sokkal nyugodtabban zajlik, mint négy éve, mert féltávnál 95 százalék, hogy egyéniben 500, 1000 és 1500 méteren is a maximális három versenyző indulhat a pekingi játékokon, a váltó pedig vezeti a rangsort. Fontos feladatunk viszont, hogy Pekingre megtaláljuk a váltó ideális negyedik tagját – mondta Liu Shaolin Sándor, aki mellett öccse, Liu Shaoang és Krueger John-Henry helye is megkérdőjelezhetetlen a magyar csapatban.

Az idősebbik Liu testvér szombaton akár hazai világkupa-győzelemmel ünnepelhetné huszonhatodik születésnapját, azonban az olimpiai kvalifikációt szem előtt tartva nem tesz fel mindent egy lapra a debreceni siker érdekében.

– A hazai közönség mindig ösztönzőleg hat rám, de most inkább egy ezüstérem, minthogy egy hülyeség miatt kizárjanak.

Nagojai bronzérme után jól áll a pontversenyben a vegyes váltónk is – ez a szám Pekingben mutatkozik be az olimpiai programban, minden valószínűség szerint a magyar csapattal a tizenkét stafétából álló mezőnyben. Az egyéni versenyszámokban jelen állás szerint a férfiak között a maximális három főt indíthatna Magyarország, a női versenyeken pedig kettőt.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.