Szilágyi-botrány: bűnvádi eljárás, büntetőeljárás, az apa tagad

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke megdöbbent Szilágyi Liliána szerdai esti bejegyzésén az Eb-ezüstérmes, ifjúsági olimpiai bajnok közösségi oldalain. A sportolónő azt állítja, hogy édesapja, a többszörös magyar bajnok Szilágyi Zoltán, aki az edzője is volt, éveken át fizikailag, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta. Wladár Sándor a bűnvádi eljárás lehetőségét vetette fel. Szilágyi Zoltán mindent tagad, és arra kéri lányát, hogy ne viselje a Szilágyi nevet.

Magyar Nemzet
Forrás: Atv.hu, Origo.hu2021. 12. 30. 17:30
SZILÁGYI Liliána
Kvangdzsu, 2019. július 21. Szilágyi Liliána a nõi 100 méteres pillangóúszás elõfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Döbbenetes, elképesztő, nincsenek szavak – így kommentálta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke az ATV Híradó kérdésére tegnap napvilágot látott állításait, amelyek szerint az úszónőt apja fizikailag, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta. – Ez egy rendkívül súlyos ügy, túlmutat mindenen – tette hozzá Wladár Sándor. – Ez ügyben nem szövetségi eljárást kell kezdeményezni, mert nagyon súlyos bűncselekményről van szó, így bűnvádi eljárás lehetséges e kérdéskörben – mondta az elnök.

Wladár hozzátette: Szilágyi Zoltán ellen korábban egy versenybíró szóbeli inzultálása miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett a szövetség, amelynek eredményeképpen másodfokon is megbüntették Szilágyi Liliána apját, aki megrovást kapott, és a teljes első- és másodfokú fegyelmi bizottságot fegyelmi eljárással fenyegette.

A szövetség elnökének nem volt tudomása arról, hogy Szilágyi Liliánának ilyen helyzeteket kellett megélnie. Nagyon sajnálja, hogy így kellett leélnie 25 évet, és bátor tett volt, hogy előjött vele. – Lilut meg kell védeni az édesapjától – hangsúlyozta Wladár Sándor, aki cáfolta, hogy Szilágyi Zoltán gyerekekkel foglalkozna a Stamina Testgyakorlók Köre keretein belül. De ha ez így lenne, megígéri, hogy azonnali hatállyal eltiltják az edzősködéstől.

Az elnök megerősítette, hogy Szilágyi Zoltán hozza és viszi kisebbik lányát, Szilágyi Gerdát a versenyekre, és azt is, hogy Szilágyi Gerda hermetikusan elszigeteltté vált versenyzőtársaitól.

Az egykori olimpikon, vb-6. és Eb-5. úszó, jelenleg ügyvédként dolgozó Szilágyi Zoltán a nap során a lányának nyílt levelet írt, amit az Origóhoz is eljuttatott, ezt az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

Hat éve teszed velem, amit teszel, eddig csendben tűrtem. Most, hogy már a húgodat is belekeverted, s mindezt a nagy nyilvánosság előtt, először és utoljára meg kell szólalnom – szintúgy a nyilvánosság előtt. Ezt követően nem kívánok a sajtóban védekezni vagy magyarázkodni, mert amit állítasz, az ellen nem lehet védekezni, hiszen hogyan bizonyítsam, hogy sosem vertelek vagy bántalmaztalak sem Téged, sem édesanyádat, sem húgodat…, ugyanakkor az ügyben a kijelentéseid miatt általam indítandó büntetőeljárás során ez várhatóan tisztázódni fog.

Aki valóban ismer engem és Téged, az úgyis tudja az igazat. Bármit is állítasz, szilárdan kitartok a hat évvel ezelőtti elhatározásom mellett, azaz bármennyire is tönkre akarsz tenni ezért vagy azért, illetve bármennyire próbálod magadra irányítani a figyelmet: nem támogatlak tovább anyagilag sem Téged, sem édesanyádat, ennek valódi okát pedig mindketten pontosan tudjátok. Minden egyes hamis szavad egy-egy késszúrás a szívembe, de nagykorú vagy és felelős a saját döntéseidért, cselekedeteidért. Azt csak remélni merem, hogy egyszer, amikor majd szembenézel azzal, hogy mit tettél, Te meg tudsz majd bocsátani magadnak. Addig viszont arra kérnélek – amit már korábban is kértem Tőled –, hogy a Szilágyi név helyett viseld édesanyád családnevét, mert nem hiszem, hogy akár a Te, akár az én vonatkozásomban a továbbiakban bármilyen okból is indokolt lenne, hogy te Szilágyi Liliánának nevezd magad.

A  Magyar Úszószövetség csütörtökön közleményt adott ki:

„A Magyar Úszószövetség elnöke, dr. Wladár Sándor az ifjúsági olimpiai bajnok, Eb-ezüstérmes Szilágyi Liliána által megosztottak alapján haladéktalanul elrendelte, hogy a MÚSZ fegyelmi bizottsága és gyermekvédelmi bizottsága indítson vizsgálatot. A két testület feladata valamennyi érintett meghallgatásával feltárni, hogy a jelenleg a Stamina SK-t irányító dr. Szilágyi Zoltán edzői tevékenysége során megsértette-e, és ha igen, milyen mértékben a MÚSZ etikai, fegyelmi és gyermekvédelmi szabályzatát.

– Ahogy megválasztásom óta többször is leszögeztem: bántalmazásnak nincs helye az uszodában – mondta Wladár Sándor. – Ezt az ügyet is a lehető legalaposabban szeretnénk kivizsgálni, hogy a végén felelős döntés születhessen. Az első reakcióm a megdöbbenés volt egyébként, a következő pedig az elszántságom újbóli megerősítése: nem elég, hogy a sportág jelenében tiszta viszonyokat tartunk fenn, a múlt feltárása vezethet el a megtisztuláshoz.

Borítókép: Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.