Unokatestvére gyilkosával került közeli kapcsolatba az olimpián

Bár esélye sem volt az éremszerzésre, Szaba Kumaritasvili mégis a pekingi téli olimpia egyik nagy hőse. A huszonegy éves grúz szánkós ugyanabban a sportágban versenyzett, amelyet űzve unokatestvére, Nodar tizenkét éve életét vesztette.

2022. 02. 06. 15:00
(BEIJING 2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-LUGE-TRAINING SESSION
(220202) -- BEIJING, Feb. 2, 2022 (Xinhua) -- Georgia's Saba Kumaritashvili takes part in the men's singles luge training session at the National Sliding Centre in Beijing, capital of China, Feb. 2, 2022. (Xinhua/Sun Fei) (Photo by Sun Fei / XINHUA / Xinhua via AFP) Fotó: Europress/AFP/Xinhua/Sun Fei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés olimpiai sportág képviselői száguldanak olyan gyorsan, mint a szánkósok. A csúcssebességet az osztrák Manuel Pfister állította fel, akinél a 2010-es vancouveri olimpián 154 km/h-t mértek.

A nagy sebesség azonban sajnos veszélyes is lehet, és szintén Vancouverben a szánkósok egyik, verseny előtti hivatalos edzése halálos áldozatot követelt, a grúz Nodar Kumaritasvili nem élte túl balesetét.

Tizenkét évvel később a Kumaritasvili név ismét felkerült az olimpiai rajtlistára. Nodar unokatestvére, Szaba éppúgy huszonegy éves most, mint Nodar volt 2010-ben.

– Nodarra gondolni még most is fájdalmas, de egyben erőt is ad nekem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a családomat és a hazámat képviselhetem az olimpián – hangsúlyozta Pekingben Szaba Kumaritasvili.

A Kumaritasvili család már Nodarék generációja előtt a sportág úttörője volt Grúziában: Szaba dédapja, Aleko Kelet-Németországban ismerkedett meg a szánkóval, majd részt vett az első grúziai pálya építésében is. Azóta szinte minden Kumaritasvili fiú megpróbálkozik a sportággal, Nodar után pedig Szaba volt a második, aki olimpiára kvalifikálta magát.

Szaba Kumaritasvili. Fotó: Europress/AFP/Daniel Mihailescu

Szaba Kumaritasvili három futam után a harmincegyedik helyen zárta a férfi egyesek pekingi versenyén a harmincnégy fős mezőnyben. Ő azonban a család történetét ismerve biztosan azok közé tartozik, akik már a részvétellel is olimpiai hőssé váltak.

A negyedik futamban már csak a legjobb húsz versenyző vehetett részt. A sportág nagyhatalma, Németország ismét aranyérmet ünnepelhetett, a phjongcshangi bronzérmes Johannes Ludwig két helyett javított a legutóbbi olimpiához képest.

Honfitársai, a vancouveri és szocsi bajnok, Felix Loch, aki kanadai sikere után beolvasztotta aranyérmét, és két kisebbet készíttetett belőle, hogy az egyiket a Kumaritasvili családnak adja, ezúttal a negyedik helyen zárt, míg a címvédő David Gleirscher nagyot hibázott, és ahhoz is bravúrra volt szüksége, hogy a szánkón maradjon, így csak tizenötödik lett.

XXIV. téli olimpia (Peking), szánkó, férfi egyes

1. Johannes Ludwig (Németország)

2. Wolfgang Kindl (Ausztria)

3. Dominik Fischnaller (Olaszország)

Borítókép: Szaba Kumaritasvili az olimpiai szánkópályán (Fotó: Europress/AFP/Xinhua/Sun Fei)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.