Milák Kristóf, az új, valamint a régi arcok

Az élvonalbeli úszóedzők közül talán Virth Balázsnak van pillanatnyilag a legnehezebb dolga. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóffal első, közös versenyidényükre készülnek, miközben korábbi, ugyancsak sikeres tanítványával, a világbajnok, olimpiai bronzérmes Kapás Boglárkával egészségügyi problémái közepette igyekeznek optimális formát kialakítani. És még rajtuk kívül is vannak tanítványai.

Magyar Nemzet
2022. 05. 19. 20:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerencsés vagyok, hiszen az utóbbi években hat helyett csak reggel hét órára kell jönnöm. Délelőtt 10.30-kor zárok, délután 16.30-ra újra itt vagyok, közben edzésterveket készítek, formálgatok – mesélte Virth Balázs a napi ritmusáról a Jochapressnek adott interjúban. – Egyébként 1984-től, hatéves koromtól kilenc éven át reggel hatra jártam, s később Széchy Tamás mellett is illett ott lenni már 5.45-kor.

A 44 éves szakember persze maga is úszóként kezdte, de megunta, hogy túlzsúfolt a kaposvári uszoda, s már fiatalon eltökélte, hogy edző lesz belőle.

– Rengeteget tanultam Széchy Tamás és Széles Sándor mellett. Az első saját csoportomat 1999-ben kaptam meg. Szélessel extra élmény volt dolgozni, különösen a technikai dolgokban volt egészen kivételes. A kétezres évek elején Sanyi egyszerűen parádézott a parton – méltatta a mestereit, majd arról beszélt, hogy Kapás Boglárkával már 2015 óta dolgoznak együtt.

– Az UTE edzőjeként Gyurta Dani felkészítése lett a legfőbb feladatom. 2015 decemberében jött Kapás Bogi, aki újabb, komoly kihívást jelentett. Danival ekkor már elsősorban Kovácshegyi Ferenc foglalkozott, míg nekem kilenc hónapom volt Bogi feltérképezésére és olimpiai felkészítésére. A riói bronzérem után is sokáig jól mentek a dolgok, hiszen Bogi még 2019-ben is világbajnok tudott lenni. A tavalyi, tokiói olimpián viszont éppen a döntőben hagyta cserben az egészsége, így csak negyedik lett 200 pillangón. Abbahagyni semmiképpen nem akarta, sajnos az alapgondjai mellé még bejött a deréksérülés is, így a közelgő budapesti világbajnokságon már a döntőbe jutással is elégedettnek kell lennünk.

felkészítéséről Virth Balázs elmondta, jelentős mértékben támaszkodik az olimpiai bajnok korábbi edzője, Selmeci Attila munkájára. 

– Miláktól mindenki aranyérmet vár a világbajnokságon, és bár nem látni jelenleg olyan új arcot, aki reális eséllyel ugorhatna vízbe vele szemben, de azért neki is volt egy betegsége, ami hátráltatta. Nem nehéz vele együtt dolgozni, a bizonytalanságot inkább azok a váratlan események, betegségek jelentik, amelyekre nem lehet számítani.

A teljes interjú a Jochapressen olvasható.

Borítókép: Virth Balázs ma már csak reggel hétre jár az uszodába

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.