Valter Attila elárulta, miben segíthetnek neki a magyarok

Pénteken Budapesten rajtol el a háromhetes olasz kerékpáros körverseny. A Giro d’Italia első három szakaszát rendezik hazánkban, s a Grand Tour mezőnyében minden korábbinál több, három magyar kerekest találunk. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) és Fetter Erik (EOLO–Kometa) egyaránt első háromhetes viadalára készül, a Giro legnagyobb magyar sztárja azonban minden kétséget kizáróan Valter Attila (Groupama–FDJ), aki a tavalyi versenyen három szakaszon át viselhette az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, végül a tizennegyedik helyen zárt. A huszonhárom éves csömöri kerékpáros kiválóan hangolt az idei versenyre, a Giro főpróbájának számító alpesi körversenyen az összetett ötödik helyén végzett, s érik profi pályafutása első szakaszsikere is.

2022. 05. 04. 6:44
Valter Attila Giro d'Italia Grande Partenza magyarországi rajt
20220427 budapest Valter Attila magyar országúti-kerékpárversenyző, a 2020-as Tour de Hongrie győztese, a Groupama-FDJ kerékpárosa havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mennyit változott az élete a legutóbbi Giro óta, az elmúlt egy évben?

– Természetesen picit megváltozott. Más lett az időbeosztásom, más lett a szerepem itthon, viszont én magam nem sokat változtam. Soha nem is álmodtam ekkora figyelemről, nem foglalkoztatott. Szeretem a szurkolók rajongását és motivál is, azonban a kiemelt figyelemmel nyilván teher és elvárás is jár.

– Az alpesi körversenyen végig az összetett élmezőnyben állt. Mennyire magas az ázsiója a riválisok körében?

– Érezhető volt, hogy teljesen másként néznek rám. Egyértelmű volt, hogy nem engednének el szökésben, hiszen veszélyt jelentettem az összetettben esélyes versenyzőkre. Más így versenyezni, egyszerűbb a helyezkedés, és sokkal jobb a mezőny élén biciklizni, viszont nehezebb is meglepni a többieket a figyelem miatt.

– A verseny után elégedetten írta a közösségi oldalán, hogy nincs olyan, amit ezen a versenyen jobban csinálhatott volna. Az elmúlt két év Giro-tapasztalatait is figyelembe véve mennyire vihető végig ez a kiegyensúlyozott, jó teljesítmény három héten keresztül?

– Sokkal több a tapasztalatom és sokkal magabiztosabb vagyok a korábbi évekhez képest. De természetesen nagyon sok minden történhet, és számos tényező befolyásolhatja a versenyt a három hét alatt. Talán csak a legjobbak képesek rá, hogy huszonegy versenynapon keresztül végig kiegyensúlyozottan tudjanak teljesíteni, de az alpesi körverseny alapján meg kell próbálnom az összetettre koncentrálni.

– Idén szerzett már második, harmadik és negyedik helyet is egy-egy versenynapon. Milyen szakasz kínálná a legjobb esélyt a győzelemre a Girón?

– Az említett helyezések szakaszaihoz hasonló versenynapokon tudnék nyerni, csak még egy picit jobban kell menni. Szerintem szökésben van a legnagyobb esélyem, de igyekszem majd a mezőny elején megjönni azokon a nehezebb szakaszokon, amelyeken a szökés nem érhet haza.

– A katalán körverseny barcelonai befutója és az akkor megszerzett második hely után is hálálkodott a magyar szurkolóknak. Mennyit jelent az út széléről érkező támogatás a kerékpáron ülve, mekkora segítséget jelenthetnek a rajongók Visegrádon vagy épp Budapesten?

– Természetesen óriási segítség, hogyha szurkolnak az út széléről, jobban telik az idő, könnyebben viseljük a verseny nehézségeit. A bringát azért nekem kell majd tekerni, de minden szurkolás jól jön és minden kiabálás plusz erőt ad. Emiatt is bízom benne, hogy sikerül itthon nagyon szép eredményt elérnünk.

– Eddigi két Giro-szereplését osztatlan elismerés övezte, egyúttal magasra tette a lécet. Mivel lenne elégedett a magyarországi három szakaszon, illetve a teljes Giro végén?

– A tavalyi sikert nagyon nehéz lesz idén még nagyobbra váltani, de természetesen az a célom, hogy idén is maradandót alkossak. Szeretnék a magyar szakaszokon is minél jobban menni, de nem szabad rágörcsölni, hiszen azok nem feltétlenül nekem fekszenek a legjobban. Az olaszországi hegyi szakaszokra próbálok koncentrálni, egy szakaszgyőzelemmel vagy egy szép összetett eredménnyel elégedett lennék.

Borítókép: (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.