A Hertha új vezetőedzője eddig tartott ki az oroszok mellett

Miután osztályozón vívta ki bennmaradását a Bundesligában a Hertha, a klub bejelentette, hogy Sandro Schwarz lesz az új vezetőedzője a következő idényben. A korábban Szalai Ádámot is edző szakember mostanáig a háború ellenére is kitartott a Dinamo Moszkva mellett.

Magyar Nemzet
2022. 06. 02. 17:44
Werder Bremen vs. 1. FSV Mainz 05
Mainz' coach Sandro Schwartz leaves the pitch during the break of the German Bundesliga soccer match between Werder Bremen and 1. FSV Mainz 05 in the Weserstadion in Bremen, Germany, 16 December 2017. Junuzovic is not able to play due to an injury. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Carmen Jaspersen/dpa (Photo by CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/CARMEN JASPERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felix Magath már a Hamburg ellen megnyert osztályozó után kijelentette, hogy az ő munkája ezzel véget ért. A 69 éves edzőt a tavasszal nevezte ki a Hertha, amely tavaly őszi menesztése után nagy bajba került, egészen a kiesőzónába zuhant vissza. Magath sem tudta elkerülni az osztályozót, de azt legalább megnyerte a másodosztály bronzérmese ellen, így a berlini csapat maradt az élvonalban.

Az új vezetőedző pedig Sandro Schwarz lesz a klub közleménye szerint. A 43 éves edző vasárnap veszítette el a Dinamo Moszkvával az Orosz Kupa döntőjét a Szpartak Moszkva ellen, ami után lemondott a posztjáról, de már hetek óta pletykálták, hogy Berlinbe tart.

Schwarz az elmúlt hónapokban leginkább amiatt került be a hírekbe, hogy kitartott az orosz klubja mellett. Miután Oroszország február végén háborút indított Ukrajna ellen, több Premjer-ligában szereplő játékos és edző szinte azonnal távozott, ezzel is kifejezve a tiltakozását.

Így tett Andrij Voronyin, aki Schwarz másodedzője volt a Dinamónál. A korábban a Herthában is futballozó csatár esete persze különleges volt, hiszen Voronyin ukrán, valahol természetes volt, hogy nem akart ezek után Oroszországban maradni. Aki mégis megtette, mint Anatolij Timoscsuk a Zenitnél, az közellenséggé és árulóvá vált a hazájában.

Ugyanakkor német edző is volt, aki kifejezetten a háború miatt hagyta el az orosz bajnokságot. Markus Gisdol tett így, aki a Lokomotiv Moszkvánál mondott fel, s közölte, nem bír egy olyan országban dolgozni, amelynek kormánya felelős egy háború kirobbanásáért Európa közepén.

Schwarz más elveket vallott az ügyben.

– Nem vagyok az a fajta, aki szalad jegyet venni, és hazarepül – jelentette ki a Dinamo edzőjeként. – Ez nem én lennék. Felelősséget érzek a klub iránt, ezért maradok.

A jelek szerint az elmúlt hetekben változhatott a Moszkvában 2020 óta dolgozó Schwarz véleménye, ugyanis miután aláírt a Herthához, nyílt levélben búcsúzott a Dinamo szurkolóitól, és ebben egyértelműen utalt a háború miatt megváltozott körülményekre.

– A világ megváltozott az elmúlt hónapokban, már nem ugyanolyan, mint amikor meghosszabbítottam a szerződésemet. Ennek ellenére nem mentem el egyből, amit a klub miatt tettem, főként az emberekért, akik itt dolgoznak, akiket a szívembe zártam. Éreztem a hozzáállásukat, láttam a cselekedeteiket. Emiatt elvi kérdés volt számomra, hogy együtt fejezzük be ezt a szezont – magyarázta Schwarz.

A német edző a Dinamo előtt a Mainzot irányította a Bundesligában, és ott főnöke is volt. A magyar válogatott csapatkapitánya egy kényes ügyben is számíthatott a nagyvonalúságára. Szalait 2018-ban Budapesten ittas vezetés miatt büntették meg a rendőrök. Csak egy pohár bort fogyasztott el vacsora közben, de a szonda kimutatta. Schwarz értékelte játékosa őszinteségét, és mivel nem volt szó nagy kihágásról, nem büntette meg.

Borítókép: Sandro Schwarz még a Mainz vezetőedzőjeként (Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP/Carmen Jaspersen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.