időjárás 23°C László 2022. augusztus 8.
logo

Novák Katalin nyitotta meg a vizes vb-t a Duna Arénában

Szalay Attila
2022.06.18. 17:49 2022.06.18. 21:21
Novák Katalin nyitotta meg a vizes vb-t a Duna Arénában

Bár műúszásban már pénteken, úszásban pedig szombat délelőtt megkezdődtek a versenyek a Duna Arénában, a vizes vb hivatalos megnyitóünnepségét közvetlenül az első úszódöntők előtt tartották szombaton. Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin nyitotta meg a világbajnokságot.

Emlékezhetünk, amikor 2017-ben rendezte Magyarország a vizes vb-t, nagyszabású show-műsor zajlott a Dunán, erre most azonban a költséghatékonyság miatt nem volt lehetőség. Hazánk február elején, az utolsó pillanatban vállalta el a vb megrendezését, miután Fukuoka a koronavírus-járványra hivatkozva visszalépett.

Wladár Sándor, a szervezőbizottság elnöke és a MÚSZ elnöke az esemény pénteki sajtótájékoztatóján elárulta, hogy „égett a tüdő, izzadt a láb, száraz volt a szem” a rekordidő alatt tető alá hozott vb miatt. 

Az idő hiánya és a szűkösebb költségvetés (27 milliárd forint) sem tette lehetővé, hogy az öt évvel ezelőttihez hasonló, az olimpiai megnyitóval versenyre kelő ünnepséget szervezzenek.

Mintegy negyedórás műsor zajlott a Duna Arénában, amelynek leglátványosabb eleme a tetőről, esernyőkön a medence fölé ereszkedő artisták száma volt. Természetesen nem maradhatott el Király Viktor és Brenka fellépése sem, akik a 19. vizes vb hivatalos dalát, a Wawes című számot adták elő.

Fotó: Illyés Tibor

Ezt követően a Himnusz miatt állt vigyázba a nézősereg, mialatt az óriáskivetítőkön a magyar vizes sportok legendás alakjainak fotói jelentek meg Hosszú Katinkától Benedek Tiborig. Remélhetőleg a következő két hétben újabb legendák születnek itt a Duna Arénában és a vb további helyszínein, ahol még többször felcsendül majd a Himnusz.

Köszöntőbeszédet mondott Wladár Sándor és a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA kuvaiti elnöke, Husszein al-Musszalam is, akik dióhéjban megismételték a pénteki sajtótájékoztatón elmondottakat.

Végezetül Magyarország köztársasági elnöke, Novák Katalin mondott beszédet:

Soha nem volt példa olyanra a világon, hogy ilyen rövid idő alatt szervezzenek meg egy ilyen rangos versenyt. Remélem, a következő napokban sok hasonló világcsúcs születik nálunk, és elsősorban a magyar sportolóknak kívánom, hogy megéljék a magyar emberek szurkolását, szeretetét.

Ezzel kezdetét vette a 19. vizes világbajnokság Budapesten.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Vizes vb 2022

Milák Kristóf: Nagyon türelmetlen vagyok magammal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.