„A Ferrarinak bizonyos szempontból jól jött Sainz kiesése”

Carlos Sainz vasárnap motorhiba miatt esett ki a Formula–1-es Osztrák Nagydíjról. Mattia Binottót, a Ferrari csapatfőnökét aggasztja, hogy újabb erőforrásuk romlott el. Ugyanakkor van, aki úgy érzi, bizonyos szempontból jól járt azzal az olasz istálló, hogy a spanyol pilóta nem fejezte be a futamot.

Magyar Nemzet
2022. 07. 12. 12:23
epa10064024 Spanish Formula One driver Carlos Sainz of Scuderia Ferrari reacts next to his car after crashing during the Formula One Grand Prix of Austria at the Red Bull Ring in Spielberg, Austria, 10 July 2022. EPA/CHRISTIAN BRUNA Fotó: CHRISTIAN BRUNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Sainznak (Ferrari) egy héttel első futamgyőzelme után keserű pirulát kellett lenyelnie, Ausztriában a harmadik helyről műszaki probléma miatt esett ki. Pedig a spanyol versenyző közel járt ahhoz, hogy levadássza Verstappent, ehelyett azonban a pálya szélére kellett leparkolnia a lángoló Ferrarit.

– Semmi előjele nem volt, hogy baj lehet a motorral – árulta el Sainz. – Hirtelen játszódott le az egész. Egyelőre keresem a szavakat, mivel rengeteg pontot buktam el, és fantasztikus eredményt érhetett volna el a csapatunk, nem voltunk messze a kettős győzelemtől. Azért is nehéz elfogadni a történteket, mert csökkenthettük volna a hátrányunkat Maxszal és a Red Bull-lal szemben is a pontversenyben. Ugyanakkor gyorsak vagyunk, és ez a legfontosabb. Gratulálok Charlesnak a győzelemhez – rótta le a tiszteletkört a spanyol.

 

Mattia Binotto csapatfőnököt aggasztja, hogy ismét motorhiba miatt esett ki az egyik versenyzője, hiszen rövid időn belül már a harmadik erőforrásuk mondta fel a szolgálatot. Leclerc esetében már túl is lépte a Ferrari az egy idény alatt felhasználható komponensek számát, ezért a monacói pilóta Kanadában rajtbüntetést kapott, hamarosan pedig Sainzra is ez a sors várhat. Binotto elmondta, dolgoznak a motor fejlesztésén, ez azonban hosszú folyamat.

– Remekül teljesít a motorunk. Ez bizakodásra ad okot a jövőt nézve, amikorra remélhetőleg sikerül megbízhatóvá is tennünk az erőforrásunkat – fogalmazott a csapatfőnök, akinél félig teli a pohár: – Inkább egy gyors autónk legyen, ami olykor meghibásodik, mint egy lassú, ami nem hibásodik meg!

Öröm az ürömben?

Sainz a spielbergi futam előtt csupán tizenegy ponttal volt lemaradva a tabellán csapattársa, Charles Leclerc mögött, azonban kiesésével a spanyol pilóta hátránya 36 pontra hízott a második monacóival és 74-re a listavezető Max Verstappennel (Red Bull) szemben. Lassan kijelenthető, hogy Sainz búcsút mondhat a világbajnoki címről szőtt álmainak, ez pedig némileg megkönnyítheti a Ferrari vezetőinek életét a BBC szakértői szerint.

– Paradox módon, a kiesése a világbajnoki tabellát figyelembe véve, segíti a Ferrarit Sainz kiesése, hiszen féltávnál egyértelművé vált, melyik pilótájukat kell előtérbe helyezniük – vélekedett Andrew Benson, a BBC újságírója a Chequered Flag című podcastben. – Leclerc nagy előnnyel bír Sainzzal szemben, így könnyebb lesz kijelenteniük, hogy a jövőben őt tekintik a csapat első számú versenyzőjének.

Feltehetően Sainzt frusztrálná ez a döntés, de Benson szerint a 27 éves versenyzőnek nem lenne joga panaszkodni, mivel Leclerc-t két futamon is motorhiba fosztotta meg az első helytől, tehát ezek nélkül még nagyobb lenne az előnye csapattársával szemben.

– Egyértelmű, hogy Leclerc gyorsabb volt Sainznál eddig az idényben. A világbajnoki tabella állását figyelembe véve sincs oka Sainznak vitázni, ha a Ferrari úgy dönt, Leclerc lesz az első számú pilóta. Nem vagyok biztos benne, hogy az olaszok ezt meglépik, mert Binotto eddig folyton azt mondogatta, hogy pilótáik között nyílt a verseny addig, amíg a lehető legtöbb pontot szerzik meg a futamokon. De ha Verstappenhez és a Red Bullhoz hasonló riválisok az ellenfeleik, el kell gondolkozniuk azon, hogy Leclerc-t helyezzék előtérbe – tette hozzá a zsurnaliszta.

 

Borítókép: Carlos Sainz autójának mentése az Osztrák Nagydíjon (Fotó: EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.