Leclerc: Eddig úgy éreztem, minden ellenem van

Charles Leclerc győzelmével ért véget a Formula–1-es Osztrák Nagydíj. A Ferrari monacói pilótája a futam után elárulta, a sok csalódást követően vigaszt nyújt neki a vasárnap elért eredmény. A második helyen befutott Max Verstappen válaszokat keres, míg Lewis Hamiltont váratlanul érte, hogy felállhatott a dobogóra.

Magyar Nemzet
2022. 07. 11. 11:56
Spielberg, 2022. július 10. A második helyen végzett Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje (b) pezsgõvel locsolja a futamgyõztes Charles Leclercet, a Ferrari monacói versenyzõjét a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Osztrák Nagydíjának eredményhirdetésén a spielbergi pályán 2022. július 10-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szükségem volt már erre az eredményre – vallotta be az Osztrák Nagydíjat követően Charles Leclerc. – Mosollyal az arcomon, optimistán érkeztem meg minden versenyhétvégére, de folyamatosan nehéz versenyeim voltak, és úgy éreztem, hogy minden ellenem van. Végre megvan az áttörés ezzel a jó futammal, fantasztikus érzés újra győzni.

Aligha lehet csodálkozni a monacói pilóta szavain, hiszen Leclerc a május eleji Miami Nagydíj óta dobogóra sem állhatott fel, és az áprilisi ausztrál futamot követően egyszer sem nyert, pedig több alkalommal is az első helyen haladt. Olykor a Ferrari füstölt el alatta, esetleg egy félresikerült taktika okozta a vesztét.

A múlt hétvégi Osztrák Nagydíjon viszont kijött neki a lépés, és a pole pozícióból indult Max Verstappent (Red Bull) háromszor is megelőzve végzett az élen. Pedig nem volt sétagalopp Leclerc versenye: az utolsó néhány körben a gázpedáljával akadtak gondjai.

– A futam vége rendkívül idegőrlő volt. A gázpedál kiszámíthatatlanul működött, a kanyarok közepén beragadt egy időre. A pálya gyorsabb szakaszain nem volt zavaró, de a lassabb kanyarokban igen. De a lényeg, hogy sikerült befejeznem a futamot, ez nagyszerű.

Sprintfutamot is rendeztek Spielbergben, szombaton azonban a Ferrari pilótái nem tudták felvenni a versenyt Verstappennel. Leclerc nem teljesen érti, hogy honnan eredt a vasárnapi fordulat.

– Szombat este dolgoztunk a vezetési stílusomon, mert volt néhány kanyar, amelyekben küszködtem a nap folyamán. Ezek vasárnap sokkal jobban mentek. Ugyanakkor kellemes meglepetés volt ez a hatalmas előrelépés. Majd az elemzések segítenek megérteni ennek a hátterét.

Verstappen a szombati sprintet megnyerte, de vasárnap nem tudta győzelemre váltani az első rajtkockát. A holland pilóta élvezte a Leclerc-rel való csatázást, bár a Ferrari tempója meglepte.

– Nehéz futamra számítottam, de nem ennyire. Egyik gumikeveréken sem voltunk elég gyorsak. Ki kell elemeznünk, miért volt ez így. Gyenge futamot zártunk, viszont csak öt pontot veszítettünk a hétvégén, szóval ezt jónak tartom – fogalmazott a Red Bull pilótája, majd a Ferrari vasárnapi teljesítményjavulásáról is elmondta a véleményét. – Számítottam rá, hogy gyorsak lesznek, bár a várakozásaimat felülmúlták. Emellett mi is lassabbak voltunk annál, mint amiben reménykedtünk.

Lewis Hamiltont (Mercedes) kellemesen meglepte, hogy a harmadik helyen futott be. – Nem számítottam ilyen eredményre. A szombati napunk nagyon nehéz volt, bár összességében ez az egész hétvégéről elmondható. Hálás vagyok, hogy ilyen eredményt értünk el, a harmadik és a negyedik hely remek dolog a csapatunknak – nyilatkozta a hétszeres világbajnok a futam után.

A Mercedes versenyzője később az Instagram-oldalán hozzátette, úgy érzi, hamarosan újra futamot nyerhet. Legutóbb ez tavaly, a Szaúdi Nagydíjon sikerült neki.

 

Borítókép: (balra) pezsgővel locsolja Charles Leclerc-t (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.