Anglia és Franciaország kalapot vesztett, azaz kalapot emelhet

Kedden befejeződtek a Nemzetek Ligája csoportkörének küzdelmeit, egyúttal kialakultak a kalapok a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének jövő vasárnapi sorsolására. Az már múlt pénteken, a németek legyőzésével eldőlt, hogy Magyarország legalább a csoportja második helyezettjeként a legerősebb kalapban szerepel. Anglia és Franciaország viszont csak a másodikban kapott helyet, e két országot persze jó lenne elkerülni a selejtezőben.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 10:06
Gareth Southgate
Gareth Southgate Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget értek a Nemzetek Ligája 2022-es kiírásának csoportküzdelmei. A legnépszerűbb eredményként az A osztály négy csoportjának első helyezettjei szerepelhetnek majd jövő júniusban a négyes döntőben, tehát Horvátország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia.

 

Az alsóbb osztályokra is érdemes szemügyet vetni. Mindenképpen érdekes, hogy a B osztályból az erre esélyes Szerbia mellett Skócia, Izrael és Bosznia-Hercegovina jutott fel, s ennél is meglepőbb, hogy Románia és Svédország is kiesett.

 

A C osztályból csak két csapat esik ki majd a rájátszás után, hiszen a D-ből csak kettő kerülhet fel.

Nemzetek Ligája, kiesők, feljutók

A osztály
A négyes döntőbe jutott: Horvátország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia.
Kiesett: Ausztria, Csehország, Anglia és Wales

B osztály
Feljutott: Skócia, Izrael, Bosznia és Szerbia
Kiesett: Örményország, Románia, Svédország; Oroszországot kizárták

C osztály
Feljutott: Törökország, Görögország, Kazahsztán és Georgia
Rájátszás a bennmaradásért (2 hely): Litvánia, Ciprus, Fehéroroszország, Gibraltár

D osztály
Feljutott: Észtország és Lettország

A Nemzetek Ligájának kevésbé hangoztatott, de talán a konkrét helyezéseknél is fontosabb tétje volt, hogy a sorozatban nyújtott teljesítmény alapján készítették el a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőire a kiemelést, az úgynevezett kalapokat. Az 1. kalapba az A osztály mind a négy csoportjának első két helyezettje, továbbá a két legjobb harmadik jutott, köztük van tehát Magyarország. Értelemszerűen az 1. kalap csapataival a magyar válogatott nem kerülhet össze a Eb-selejtezőkben. A nagy futballnemzetek közül nem csupán az A osztályból kiesett Anglia, hanem Franciaország is csupán a másodikba kapott besorolást.

 

A 2024-es kontinensviadal házigazdájaként Németország nem vesz részt, Oroszországot pedig kizárták, így 53 válogatott szerepel majd a selejtezőkben. Az 53 csapatot tíz csoportra osztják, értelemszerűen ezekből hét ötcsapatos lesz, három pedig hatos. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra, Németország rendezőként automatikusan résztvevő.

A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a pótselejtezőkön, amelyen – a Nemzetek Ligájában az összesítésben kivívott nyolcadik helynek köszönhetően –  szinte biztosan szerepelhet a magyar válogatott, amennyiben persze nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön. Erről az esélyről csak akkor maradna le, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből – Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália és Belgium – legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában. Kicsit talán túlzottan is előreszaladtunk, annál is inkább, mert, lássuk be, eme kedvezőtlen forgatókönyv lényegében kizárható.

A lényeg az, hogy a Nemzetek Ligájában nyújtott pazar teljesítménynek köszönhetően Magyarország az elmúlt évtizedekben nem tapasztalt remek startpozícióból vághat neki az Európa-bajnoki selejtezőknek.

 

Összejöhet egy magyar, francia, svéd, török, szlovák de akár egy magyar, finn, örmény, luxemburgi, gibraltári csoport is.

 

Összességében kecsegtető a helyzet, illene élni ezzel az eséllyel.

A 2024-es Eb-selejtező sorsolásának kalapjai

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország
3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország
4. kalap: Georgia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer szigetek, Észak-Macedónia
5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Borítókép: Gareth Southgate és az angol válogatott a Nemzetek Ligája legnagyobb vesztese (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.