Az úszás, a kerékpár és a futás mellé bokszmeccs is jut

A triatlon egyelőre nem tartozik a magyar sikersportágak közé, az utóbbi években azonban egyre több figyelemre méltó eredményt értek el a hazai triatlonisták. A legbiztatóbb eredménysora a huszonhárom éves Lehmann Csongornak van, aki két korosztályban is világbajnoki címet szerzett, idén pedig már a felnőtt mezőnyben nyert világkupafutamot.

2022. 09. 24. 11:14
Lehmann Csongor
München, 2022. augusztus 14. Lehmann Csongor a triatlon vegyes váltóversenyében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úszás, kerékpározás, futás. Egyenként is a rendkívül edzésigényes sportágak közé tartoznak, hát még annak mennyi munkát kell befektetnie, aki a hármat ötvöző triatlonra adja a fejét. Nem véletlen, hogy a szeptemberben Karlovy Varyban világkupafutamot nyert sportolónkat, Lehmann Csongort csak az esti órákban tudtuk elérni.

Egy átlagos edzésnapra nagyjából öt óra tréning jut, például másfél óra úszás, két és fél óra kerékpár és egy óra futás lebontásban, de hét végén előfordul egy hosszabb, akár ötórás kerékpáredzés beiktatása is.

 Jellemzően az öt órából azért kijön mind a három sportág és esetleg egy erősítés. Egyik edzésről a másikra megyek, azok közé kell beilleszteni az étkezéseket, meg az esetleges egyéb elfoglaltságokat, úgyhogy komoly logisztikára van szükség. Ráadásul most, hogy jön a hidegebb idő, van, hogy az ember már a réteges öltözködés alatt megizzadt, mielőtt elindulna a bringával – engedett kissé betekintést a mindennapjaiba Lehmann Csongor.

Összefoglaló a vk-győzelemről

Az olimpiai táv 1,5 km úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból áll, de a versenyek kimenetelére ezeken túl komoly hatással lehetnek a számok közötti váltások is.

– Ahogy gyorsul a sportág, még nagyobb hangsúlyt kapnak a depózások, erre kiemelten készülünk, különösen a szezon elején, amikor még kicsit vissza kell rázódni a versenybe. A viadalokon egy másodperc alatt fel kell tudni venni mind a két cipőt, mert minden elvesztegetett idő helyezésekbe kerülhet a verseny végén, különösen a sprintben. (Ez az olimpiai táv fele.) Hidegebb időben más kihívás is jelentkezhet: volt már olyan, hogy az egyik versenyzőnek percek kellett, hogy ki tudja csatolni a bukósisakját, annyira elgémberedtek az ujjai.

A triatlon viszonylag fiatal sportágnak számít, az első hivatalos versenyt 1974-ben rendezték. Az olimpiai műsorba 1992-ben bemutató sportágként került volna be, a NOB-vezetés az öttusa-szövetség alá sorolta volna be a sportágat.

A triatlonvezetők ebből nem kértek, és ha megnézzük, hogy most hol tart a két sportág nemzetközi népszerűsége, kijelenthetjük, hogy jó döntést hoztak azzal, hogy a maguk útját járták.

Végül a 2000-es játékok óta rendeznek olimpiai versenyeket triatlonban, a helye sziklaszilárd a műsorban. Legutóbb, Tokióban a korszellemnek megfelelően a vegyes váltó is bemutatkozott, így a triatlonnak nincs szüksége semmilyen változtatásra, csak elméleti szinten vetettük fel, hogy mi történne, ha megváltoztatnák a számok sorrendjét.

Lehmann Csongor
Lehmann Csongor a kerékpáron (Fotó: AFP/Ina Fassbender)

– Maximálisan borítaná a versenyt. 

Az úszás akkor is megrostálja a mezőnyt, ha nagyon kiegyenlített, mert egy bóját sehogy sem tud egyszerre hatvan ember ugyanott megkerülni, a fordítóknál komoly bokszmeccs is zajlik a pozícióért.

Ha triatlon helyett duatlont rendeznek, az első futás végén előfordul, hogy csak néhány másodperc különbség alakul csak ki az első és az utolsó között. Teljesen más felkészülésre lenne szükség, más eredmények születnének – világított rá Lehmann arra, hogy a fizikai felkészültség mellett a taktikának is meghatározó szerepe van a versenyeken.

A huszonhárom éves magyar kiválóság családjában megkerülhetetlen téma a sportág, édesapja, Lehmann Tibor is versenyzett, jelenleg a Magyar Triatlonszövetség szakmai alelnöke, emellett ő edzi három gyermekét is: Csongor mellett bátyja, Bence és húga, Sára is triatlonozik.

Ha az ablakon kinézve az látjuk, hogy szakad az eső, megfordul a fejünkben, hogy most mennyire nem esne jól egy bringás edzés, de ha nagyon erőlködünk, akkor el tudunk vonatkozni a triatlontól

 – tréfálkozott Lehmann Csongor, majd komolyra fordította a szót. – Nem volt szülői nyomás rajtunk, hogy muszáj triatlonistának állni, eleinte az uszoda hideg vizében nem szerettem úszni. Aztán mégis belevágtam, a versenyeken pedig hamar jöttek a sikerek, onnantól kezdve már nem volt kérdés számomra, hogy én is ezt akarom csinálni.

Az elmúlt években Lehmann nemzetközi versenyeken is letette a névjegyét: 2018-ban a junior, 2021-ben az U23-as korosztályban lett világbajnok. Idén a müncheni Európa-bajnokságon már a felnőttek között lett negyedik, majd jött a szeptemberi világkupa-győzelem. Ezek az eredmények azért is fontosak voltak, mert triatlonban már elkezdődött a pontgyűjtés Párizsra, az olimpiai kvalifikációs rangsorban Lehmann jelenleg a hatodik helyen áll. A 2024-es ötkarikás játékokon nemenként ötvenöt sportoló indulhat.

– Idén még két igazán fontos verseny lesz, a világbajnoki sorozat október, szardíniai és novemberi, bermudai állomása. Bizakodó vagyok, egyre közelítek a világ élvonalához, és 

Párizsig szeretnék olyan szintre eljutni, hogy az olimpián dobogóban gondolkozhassak

 – beszélt céljairól lapunknak Lehmann Csongor.

Borítókép: Lehmann Csongor a müncheni Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.