Helyreállítva a renomé, Eb-aranyért játszik a magyar válogatott

A világbajnoki hetedik helyezés után Varga Zsolt irányításával máris helyreállította a magyar vízilabda renoméját férfiválogatottunk. A Splitben zajló Európa-bajnokság csütörtöki elődöntőjében fegyelmezett játékkal, több jó egyéni teljesítménnyel 10-8-ra legyőzte Spanyolországot. A késő esti meccsen az is eldőlt, hogy Horvárország lesz a mieink ellenfele a szombati fináléban, miután a házigazda 11-10-re nyert Olaszország ellen a másik fináléban.

Novák Miklós (Split)
2022. 09. 08. 19:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem is a remélt számban, de végre befutottak a magyar szurkolók Splitbe. A spanyolok elleni elődöntőn először is Bíró Attila vezetésével ott ültek női válogatottunk játékosai, a VIP-páholyban érthetően nagy népszerűségnek örvendett a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert, a magyar vízilabda jeles személyisége, aki még mint az FTC szakosztály-igazgatója volt jelen, a drukkerek között pedig helyet foglalt világbajnok társa a 2013-as csapatból, Decker Ádám. Velük együtt úgy két-háromszáz magyar drukker gyűlt össze a Spaladium Arénában.

– Szerintem hasznos, hogy az Eb előtt együtt edzettünk a spanyolokkal – mondta az érdeklődésünkre Madaras, mintegy cáfolva a szóbeszédet, miszerint az ibériaiak testközelből győzték meg a mieinket arról, hogy nem véletlenül nyerték meg az idei világbajnokságot. – Jók a spanyolok, de megverhetjük őket, szoros meccsre számítok – tette hozzá az Athénban és Pekingben győztes csapat tagja.

– Reggel két barátommal autóba pattantunk, végül is, Split nincs olyan messze. A papírforma alapján nem nekünk áll a zászló, de már a döntőre is megvettük a jegyet – Decker Ádám nem diplomatikusan fogalmazott, de hát ő szurkolni jött az Eb-re. Másfelől pedig példát mutatni, ami azonban egykori és jelenlegi pólósaink körében nem vált ragadóssá.

A magyar himnusz után egyből felcsendült a lelátóról a „Ria, ria, Hungária!”, így azért mindjárt más megkezdeni a meccset.

A spanyolok hozták el a labdát, s rögtön az első támadásból büntetőt ítéltek a javukra a bírók, Granados szerencsére a kapufát találta telibe. A következő akció végén ugyanő fórból már megszerezte a vezetést, amire Német Toni válaszolt szintén előnyből. Ezután viszont két spanyol gól követett, nem bírtunk a Dominguezzel, az ellenfél centerével. Zalánki sajnos a Montenegró ellen mutatott lövőformában kezdte a meccset három rossz kísérlettel, szerencsére Jansik is, előnyből talált be, így 3-2-es hátránnyal zárult az első nyolc perc.

Dominguezről szinte minden támadásuknál előnyt kaptak a spanyolok, már félidőre szám szerint nyolcat, a túloldalon nekünk csak öt járt (korábban 7:2 is volt az arány).

 

Ez volt a fő különbség, amit nehéz volt ellensúlyozni. Erre vannak a klasszisok!

 

Manhercz sérülten vállalta a játékot, amiről a jobb könyökét borító kötés árulkodott, de előbb büntetőből, majd távolról vágta be labdát, s egyenlített 4-4-re. követte a példáját, két támadás, két gól, ezzel először vezettünk a mérkőzésen (6-5). Amit Burián a szünet előtt nulla szögből még megtoldott eggyel – méltatlankodott is Aguirre kapus –, félidőben tehát 7-5-re vezettünk.

A harmadik negyed nagyon izzadságszagúra sikeredett, hiába kaptunk három fórt, de így valamiért nem ment a góllövés. Szerencsére csak kettőt kaptunk, így 7-7-es döntetlenről kezdődött a zárónegyed.

S amikor a legjobban kellett, a negyedik negyedben csak elsült Zalánki keze, újra átvettük a vezetést (8-7). Nagy villant váratlanul, a harmadik gólját vágva, amivel ismét kettővel mentünk (9-7). Molnár Erik gólja után pedig kezdtük elhinni, hogy legyőzzük a világbajnokot (10-7).

A spanyolok lőttek ugyan még egy gólt, de ez mit sem változtatott a lényegen, 10-8-ra nyertünk és ott vagyunk a döntőben. 

A világbajnoki hetedik helyezés után irányításával máris helyreállítva a magyar póló renoméja. A fináléban a 20.30-kor kezdődő horvát–olasz meccs győztese lesz az ellenfelünk.

Decker Ádáméknak érdemes volt előre megvenni azokat a jegyeket a döntőre...

Vízilabda Európa-bajnokság, férfiak, elődöntő:
Magyarország–Spanyolország 10-8 (2-3, 5-2, 0-2, 3-1)
Magyar gólszerzők: Nagy 3, Manhercz 2, Német, Jansik, Burián, Zalánki, Molnár 1-1

Horvátország–Olaszország 11-10

Borítókép: Extázis Manhercz Krisztián előadásában (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.