időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Marco Rossi: Szalai Ádám fontosságát ezután érezzük majd igazán

Novák Miklós
2022.09.27. 00:08 2022.09.27. 08:34
Marco Rossi: Szalai Ádám fontosságát ezután érezzük majd igazán

Marco Rossi gyorsan túllépett a csalódáson, a 2-0-s vereség dacára jókedvűen nyilatkozott az Olaszország elleni találkozó után. Minden oka megvan rá, hiszen a magyar válogatott túlteljesítette a célját. Úgy fogalmazott, tart tőle, Szalai Ádám fontosságát ezután érezzük majd meg, amikor már nem játszik a nemzeti csapatban, s megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs novemberben búcsúmeccs gyanánt szerepelhet a görögök elleni barátságos mérkőzésen.

– A magyar szurkolók ma este is bizonyították, hogy tisztelettel viseltetnek az ellenfél iránt és civilizáltak. Engem persze ez nem lep meg – jegyezte meg Marco Rossi azt felelevenítve, hogy a mérkőzés előtt a magyar drukkerek vastapsa kísérte az olasz himnuszt.

 

– Nem is tudom hirtelen, hány éve vagyok a labdarúgásban. Láttam teli stadinokat, szenvedélyes szurkolótáborokat, de a magyar válogatott mérkőzéseinek atmoszférája egyedi, egészen különleges – tette hozzá a kapitány.

 

Természetesen szóba került Szalai Ádám búcsúja.

– Jó lett volna Ádit megajándékozni még egy szép emlékkel. Így is felemelő volt látni az ovációt, amiben a meccs után részesítették a drukkerek, ezt az élményt örökre elviheti magával a szívében – felelte, majd így folytatta:

 

– Ádámot az elmúlt négy évben mindig a védelmembe vettem, akárhányszor bírálták. Mindig bizonyította, hogy mennyire szívügye a válogatott, s most már a szurkolók is tudják, mennyire fontos ő a válogatottnak. Attól tartok, csak ezután döbbenünk majd rá, hogy mennyire is fontos. Ádám vezéregyéniség. Ezt a szerepet nem lehet megtanulni, erre születni kell.

 

A mérkőzésre rátérve Rossi elárulta, ő sem ilyen kezdést tervezett.

 

– Szerettünk volna újra csodát elérni. Amikor ilyen kiváló csapatokkal játszunk, akkor arra kell törekedni, hogy hiba nélkül hozzuk le a meccset, és reménykedni abban, hogy az ellenfél követ el hibákat. Rossz felfogásban kezdtük a mérkőzést, hiába kiabáltam rojtosra a hangszálaimat, nem hallatszott be a hangom a pályára. Igen, sajnos most mi hibáztunk, ráadásul a szerencse is elpártolt tőlünk, Donnarumma egészen kiválóan védett, bizonyította, hogy ő a világ egyik legjobb kapusa – mondta Rossi, tréfásan hozzátéve, hogy a meccs után azzal köszöntötte az olasz kapust, hogy – nem szó szerint ezekkel a szavakkal. – tele van vele a hócipője...

Rossi is úgy látta, Ádám Martin fellökéséért büntető járt volna, a döntés különösen az után furcsa, hogy az esetet ellenőrizték a VAR-ral.

– Mit lehet tenni, ez benne van a játékban, Szerbia ellen úgy ítéltek gólt ellenünk, hogy az ellenfél csatára kézzel tessékelte a labdát a hálóba, pedig azt is visszanézték – morgolódott kicsit.

A kapitány megerősítette, hogy Dzsudzsák Balázs a Görögország elleni, novemberi mérkőzésen búcsúzhat el a válogatottól. Az lesz a 35 éves korábbi csapatkapitány 109. válogatott fellépése, amivel – Király Gábort elhagyva – egyedüli rekorderré avanzsálhat.

 

Marco Rossi végül azt is kijelentette, esze ágában sincs távozni a magyar válogatott éléről.

 

– Régi vágású ember vagyok, szeretem betartani a megállapodásokat, ezért a szerződésemet is szeretném kitölteni. Remélem, sikerül... Magyarország nagyon fejlett és kulturált ország, az emberek talán még jobban is szeretik a labdarúgást, mint Olaszországban. Jól érzem magam itt, miért is kívánkoznék máshová.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3 csoport, 6. forduló:
Magyarország–Olaszország 0-2 (0-1), Puskás Aréna, 67 ezer néző, vezette: Bastien (francia). Gólszerző: Raspadori (27.), Dimarco (52.).  

A csoport másik mérkőzésén: Anglia–Németország 3-3.

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 11 pont, 2. Magyarország 10 pont, 3. Németország 7, 4. Anglia 3.

Borítókép: Marco Rossi a vereség dacára maga is tapsot érdemel (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.