Verstappen legendákat ért utol, a Red Bull világbajnok lett

Egy félresikerült kerékcsere majdnem elvette tőle az esélyt, de végül Max Verstappen nyerte meg vasárnap a Formula–1-es USA Nagydíjat. A holland pilóta idei tizenharmadik futamgyőzelmét húzta be, a Red Bull pedig a nyolcéves Mercedes-uralmat megtörve elhódította a konstruktőri világbajnoki címet. Lewis Hamilton futott be a második helyen, a 12. helyről indult Charles Leclerc pedig elcsípte a harmadikat.

2022. 10. 23. 23:00
Max Verstappen USA Nagydíj
Max Verstappen USA Nagydíj Fotó: Jared C. Tilton Forrás: AFP/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlos Sainz (Ferrari) szombaton pályafutása harmadik pole pozícióját szerezte meg , de nem szállt a fejébe a dicsőség, mivel az első rajtkocka ellenére is inkább a Red Bullt tartotta a futamgyőzelem esélyesének. Ráadásul az időmérőn második helyen végzett Charles Leclerc (Ferrari) hátrasorolása miatt „hátvédje” sem volt, helyette Max Verstappent (Red Bullt) kapta meg maga mellé. Mögéjük a két Mercedes sorakozott fel a rajtrácson, George Russell sorrendben, majd Lance Stroll (Aston Martin) és Lando Norris (McLaren) következett.

Sainz ha mégis szövögetett titkos álmokat az austini sikerről, azok a futam elején azonnal szertefoszlottak, ráadásul nem is a Red Bull jóvoltából. A spanyol pilótát ugyan simán lerajtolta Verstappen, de ettől később még harcban lehetett volna a győzelemért, ha Russell nem találja el a Ferrarit az első kanyarban. Sainz megpördült, defektet kapott, majd a bokszban arra is fény derült, hogy folytatásra alkalmatlan állapotba került az autója. 

Verstappen gond nélkül elhúzott a második helyet megszerző Hamiltontól, Stroll zárkózott fel a harmadiknak, Russell és Sebastian Vettel (Aston Martin) folytatta a sort. A motorcsere miatt bűnhődő Sergio Pérez (Red Bull) a nyolcadikról a hatodik, Leclerc a 12.-ről a kilencedik pozícióba ugrott előre, és fokozatosan maguk mögé utasították az Aston Martinokat is, Pérez Russellt is levadászta.

 

Az élmezőnyből a második Hamilton kezdte meg a kerékcserék sorát a 13. körben, a Verstappen, Russell duó egy körrel később követte a példáját. A mezőny többsége letudta az első cseréjét, de Leclerc és Vettel nem így tett, és ezzel mindketten jól jártak. A 18. körben ugyanis biztonsági autós szakasz lépett életbe Valtteri Bottas (Alfa Romeo) kicsúszása miatt. A monacói és a német csak ekkor hajtottak a bokszba, és ezzel pozíciókat nyertek, így Verstappen, Hamilton, Pérez, Leclerc, Russell és Vettel foglalta el az első hat helyet.

A 21. körben hagyta el a pályát a safety car, de csupán néhány perc erejéig „engedte át” Verstappennek a vezetést, mert az újraindítást követően nem sokkal Fernando Alonso (Alpine) és Stroll akadt egymásra. A kétszeres világbajnok spanyol próbálta megelőzni a kanadait, de Stroll bemozdult, ezután az Aston Martinja trambulinként szolgált Alonso Alpine-jának, ami néhány másodpercen keresztül a hátsó kerekein egyensúlyozott, majd lekoccolta a szalagkorlátot. A vétkes megbűnhődött, nem tudta folytatni a versenyt, míg Alonso megjárta a bokszutcát, majd az utolsó helyre tért vissza.

Leclerc és Pérez a harmadik helyért csaptak össze a 29. körben, a Ferrari pilótája egy agresszív manőverrel utasította maga mögé a vetélytársát. Hamilton nem szakadt le az éllovas Verstappentől, így a Mercedes elévágással próbálkozhatott. Kihívták a britet a 35. körben, amire a Red Bull a következő körben egy cserével válaszolt. Igen ám, csakhogy Verstappen bokszutcai látogatása túl hosszúra nyúlt, így nemcsak Hamilton, hanem Leclerc is megelőzte, ekkor Pérez, Vettel, Hamilton, Leclerc, Verstappen, Russell volt a sorrend.

Pérez második kerékcseréjét a 39. körben ejtették meg, Verstappen és Leclerc pedig eközben oda-vissza előzgették egymást. A csatából a Red Bull hollandja jött ki győztesen, és elindult Hamilton nyomába. Verstappen szép lassan dolgozta le a hátrányát, az 50. körben érkezett meg a riválisa nyakába, és azon nyomban el is ment mellette.

Hamilton szorosan Verstappen mögött maradt, de megtámadni nem tudta 2022 bajnokát. A bikák pilótája idei tizenharmadik futamgyőzelmét húzta be, ezzel beállította és Vettel rekordját, a Red Bull pedig megszerezte a konstruktőri világbajnoki címet, nyolcéves Mercedes-dominanciát megtörve ezzel. 

Hamilton lett a második, Leclerc a 12. helyről rajtolva felért a dobogó alsó fokára. Pérez, Russell, Norris, Alonso, Vettel, Kevin Magnussen (Haas) és Cunoda Juki (Alpha Tauri) volt a pontszerzők további sorrendje. 

Frissítés: Alonsót utólag harminc másodperces időbüntetéssel sújtották, mert az Alpine-ján lifegett, majd le is repült a jobb oldali visszapillantó tükör, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) megítélése szerint pedig csak a tükörrel a fedélzeten vezethető biztonságosan a versenyautó. A spanyol pilóta megbüntetése miatt Vettel, Magnussen és Cunoda is előrelépett, Esteban Ocon (Alpine) bekerült a pontszerzők közé.

Frissítés: Az Alpine istálló fellebbezett a Haas csapat által benyújtott óvás miatt kiszabott büntetéssel szemben, és az FIA az előbbinek adott igazat, így a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso visszakapta a vb-pontjait az austini pályán elért hetedik helyezéséért.

A következő futam a jövő hétvégén Mexikóban lesz.

Végeredmény, USA Nagydíj, Austin (56 kör, 308,405 km, a pontszerzők):
 1. (holland, Red Bull) 1:42:11.687 óra
 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 5.023 másodperc hátrány
 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 7.501 mp h.
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 8.293 mp h.
 5. George Russell (brit, Mercedes) 44.815 mp h.
 6. Lando Norris (brit, McLaren) 53.785 mp h.
 7. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 55.078 mp h.
 8. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 1:05.354 perc h.
 9. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:05.834 p h.
10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:10.919 p h.
leggyorsabb kör: 1:38.788 perc (Russell, 56. kör)

A vb-pontversenyek állása 19 futam után (még 3 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 391 pont – már világbajnok
 2. Leclerc 267
 3. Pérez 265
 4. Russell 218
 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 202
 6. Hamilton 198
 7. Norris 109
 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 78
 9. Alonso 71
10. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
11. Vettel 36
12. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 29
13. Magnussen 24
14. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 23
15. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 13
16. Mick Schumacher (német, Haas) 12
17. Cunoda 12
18. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 6
19. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 4
20. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 2
21. Nyck De Vries (holland, Williams) 2

csapatok:
 1. Red Bull 656 pont – már világbajnok
 2. Ferrari 469
 3. Mercedes 416
 4. Alpine 149
 5. McLaren 138
 6. Alfa Romeo 52
 7. Aston Martin 49
 8. Haas 36
 9. Alpha Tauri 35
10. Williams 8

 

 

Borítókép: Max Verstappen (jobbra) vezet Lewis Hamilton (középen) és Sergio Pérez előtt (Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/JARED C. TILTON)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.