Dibusz Dénes: Még maradt bennem, nincs vége a szezonnak

Dibusz Dénes is úgy érzi, pályafutása egyik legjobb idénye áll mögötte, ám ez az ősz arról is meggyőzte, mindig van feljebb. A Ferencváros kiváló formát mutató kapusa tartalékolt erőt a soron következő két válogatott mérkőzésre, mert tudja, Luxemburg és Görögország ellen neki kell helyettesítenie a sérült Gulácsi Pétert.

Magyar Nemzet
2022. 11. 16. 8:47
epa10227139 Goalkepeer Denes Dibusz of Ferencvaros reacts during the UEFA Europa League group H soccer match between Red Star Belgrade and Ferencvaros Budapest in Belgrade, Serbia, 06 October 2022. EPA/ANDREJ CUKIC Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerencsére ez a kérdés az elmúlt években újra és újra felvetődik – frappánst választ adott arra a kérdésre a Nemzeti Sportnak, vajon a mostani volt-e a legjobb szezon a pályafutásában. – Emlékezetes év volt, az biztos, a csapattársaimhoz hasonlóan számtalan szép emlékkel gazdagodtam. Boldoggá tesz, hogy nagy sikereket élhettem meg, úgy gondolom, ki is vettem a részem belőlük.

Mi az értékesebb: a BL két éve, vagy most az El?

Dibusz arra a kérdésre is választ adott: vajon a két évvel ezelőtti Bajnok Ligája-szereplés az értékesebb vagy a mostani teljesítmény az Európa-ligában, amelynek csoportkörét első helyezettként zárta a Ferencváros.

– Ez az ősz azt is bizonyította, hogy mindig van feljebb. Amit a nemzetközi porondon elértünk, óriási bravúr. Talán még a két évvel ezelőtti Bajnokok Ligája-csoportkörös szereplést is felülmúlja az Európa-liga-csoportelsőség, mivel több sikerélményt adott nekünk.

 

Dibusz az idény kezdete óta huszonöt mérkőzésen védett, betegség miatt csupán néhány meccset hagyott ki. Kapusként is komoly terhelés, de úgy érzi, a még hátra lévő két meccset a válogatottal bírja majd. 

– Mentálisan is úgy készítettem fel magam, hogy ezekre a napokra maradjon még energia, hogy ha lehetőséget kapok Marco Rossitól, éles legyek. Való igaz, sűrű volt a menetrend, alig volt olyan hét, amelyen ne lett volna két mérkőzésünk, ráadásul mindegyiknek jelentős tétje volt, de most már látjuk a szezon végét, nincs más hátra, mint maximálisan odatenni magunkat Luxemburg és Görögország ellen.

Ki pótolja Gulácsi Pétert?

Egyelőre nincsenek leosztva a szerepek, ki véd majd e két találkozón, de a 31 éves kapus nem akar álszerény lenni, tudja, hogy távollétében ő az első számú kapus a keretben.

– Gulácsi Péter sajnálatos sérülésével új helyzet állt elő, a kapusok közül jelen pillanatban csak nekem van jelentősebb válogatottbeli tapasztalatom. A forgatókönyv persze alakulhat úgy, hogy a szövetségi kapitány bizalmat szavaz Szappanos Péternek vagy Tóth Balázsnak. A márciusban rajtoló Európa-bajnoki selejtezősorozatig sok idő van hátra, ha netán velem is történik valami, nem árt, ha másnak is van a lábában-kezében válogatott mérkőzés. Nem titkolom, szeretnék mindkét meccsen kapuba állni, de ezzel nincs másként két kapustársam sem. Meglátjuk, hogyan dönt a szakmai stáb, a legfontosabb azonban az, hogy bármelyikünk áll is a háló előtt, megadja azt a támogatást hátulról, amire szüksége van a csapatnak.

Nincs tuti meccs

Noha a válogatott mögött csodás év áll, Dibusz Dénes amondó, nem hogy Görögország, még Luxemburg ellen sem mehetünk biztosra.

– Ezt annak ellenére mondom, hogy nyilvánvalóan nyerni akarunk mindkét meccsen. A luxemburgi futball sokat fejlődött, sajnos ezt 2017-ben a saját bőrünkön tapasztalhattuk, amikor 2-1-re kikaptunk tőlük. A görögök mindig is magas szintet képviseltek, és bár volt egy kisebb hullámvölgyük, azóta magukra találtak, mindenkire veszélyesek. Ha Luxemburg és Görögország nem is olyan minőségű ellenfél, mint Olaszország, Németország és Anglia volt az NL-ben, manapság már nem lehet kötelező győzelemről beszélni. Vannak hiányzóink, de aki itt van, sokat tehet azért, hogy márciusban is számoljon vele a szövetségi kapitány. Szóval szeretnénk szépen búcsúzni ettől az évtől, és amellett, hogy győzelmekben gondolkodunk, bizonyítani akarjuk, hogy továbbra is jó úton járunk.

Borítókép: Dibusz Dénes huszonöt meccsen védett eddig ebben a szezonban (Fotó: EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.