A Fradi kapusa legózik, és tudja, miért nem sikeres a Győr a Népligetben

Bíró Blanka tizenegy védésének is köszönhetően a Ferencváros szerda este 32-26-ra legyőzte a Győrt a még százszázalékos csapatok rangadóján. A tíz hónap kihagyás után visszatért tapasztalt kapus Schatzl Nadine ziccerének hárítását tartja a legfontosabb bravúrjának, és azt is elmondta lapunknak, hogy szerinte mi lehet annak az oka, hogy 2019 decembere óta nem tud nyerni a világsztárokkal teletűzdelt ETO a Népligetben.

2022. 12. 15. 14:53
KLUJBER Katrin; BÍRÓ Blanka
Budapest, 2022. december 14. A ferencvárosi Bíró Blanka (b2) és Klujber Katrin (b) a női kézilabda NB I-ben játszott FTC-Rail Cargo Hungaria - Győri Audi ETO KC mérkőzés után az Elek Gyula Arénában 2022. december 14-én. A Ferencváros 32-26-ra legyőzte a címvédő Győrt. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tíz hónap kihagyás után a negyedik mérkőzésén tizenegy védésével szinte megbabonázta a győri játékosokat. Volt-e bármi előjele annak, hogy a rangadón fog kijönni a lépés?
– Őszintén szólva, nem. Természetesen szerettem volna, hogy jól menjen a védés, de ez nem volt másképp a NEKA és a CSM Bucuresti ellen sem. Végtelenül boldog vagyok, hogy győzelemhez tudtam segíteni a csapatot, bár ez nem csak az én érdemem. Csapatmunka volt.

– Megnézte már az M4 Sport klipjét a saját védéseiről?
– Még nem.

– Pedig érdekelt volna, hogy a tizenegy védése közül melyiket tartja a legkomolyabb bravúrnak?
– Talán azt, amikor Schatzl Nadine hozta rám a labdát, egyedül voltam vele szemben, de sikerült védenem. Ez egyfajta mentális fordulópont volt, megnyugvást éreztem, és azt is, hogy amit elkezdtem a második félidő elejétől, az működik. A védéseimmel elszállt az idegességem, folytathattam az addigi formámat, „építhettem a legót”.

– Azon a bizonyos tavaly májusi 31-22-es Győr elleni győztes meccsen is sikeresen építette a legót. Melyik meccsen mutatott jobb formát?
– Nehéz kérdés, de erre szinte lehetetlen válaszolni. Teljesen más volt a két élmény.

LEKIC, Andrea; BÖLK, Emily; OFTEDAL, Stine Fradi ETO
Most már tendencia: a Fradi otthonában nem megy az ETO-nak (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Mindenesetre egy biztos: a Győr 2019. decembere óta nem tud nyerni a Népligetben. Mumusa lett a Ferencváros a világsztárokkal teletűzdelt ETO-nak?
– Ezt nem tudom, de kétségtelen, hogy a Győr nem szeret nálunk játszani. Az Elek Gyula Aréna atmoszféráját Európa bármelyik klubja megirigyelhetné. Hihetetlen hangulatban játsszuk a mérkőzéseinket, a szurkolók közel vannak a pályához, és egy-egy kiélezett meccsen rengeteget számít a segítségük. Persze máskor is, nélkülük sokkal szegényebbek lennénk.

– Parázs meccs volt a szerdai rangadó, az első félidőben 14-10-re vezetett az ETO, innen fordított 32-26-ra a Ferencváros. Minek köszönhető a látványos feltámadásuk?
– Én nem voltam bent az öltözőben a szünetben, alaposan bemelegítettem, mert tudtam, hogy én kezdek majd a második félidőben. Fantasztikus elszántságot láttam a lányokon, teljesen átszellemülten jöttek ki a folytatásra.

– Az FTC edzője, Elek Gábor azt mondta a mérkőzés után, hogy várható volt, előbb-utóbb eredményes lesz a támadó játék, de még őt is meglepte, ahogy a szünet után összeállt a csapata védekezése. Ez minek volt köszönhető?
– Az első két szélről érkezett lövést ki tudtam védeni, majd volt egy-két kemény, határozott védekezésünk, amivel nem tudott mit kezdeni az ETO. A kapusteljesítmény és a védekezés hatékonysága egymást erősítette, miközben a Győr begörcsölt, elbizonytalanodott a mi kapunk előtt. Ennek is köszönhetjük a sikert.

Bíró Blanka Fradi
Bíró Blanka kulcsszerepet játszott a Ferencváros sikerében (Fotó: fradi.hu)

– A sikert, tehát nem az aranyérmet? Elképzelhetőnek tartja, hogy jövő tavasszal legalább hat góllal nyer hazai pályán az ETO, és megvédi a címét?
– Ne siessünk ennyire előre! Egyetértek az edzőmmel, még csak a bajnokság közepén járunk, rengeteg meccs vár még ránk, és a Győr elleni visszavágó csak abban az esetben dönthet a bajnoki címről, ha mindkét csapat hozza a meccseit, ami egyáltalán nem könnyű. Ha tényleg sorsdöntő mérkőzés lesz a győri visszavágó, akkor tudjuk majd a „matekot”, de egyelőre felesleges ezzel foglalkozni.

– A hétvégén a cseh Banik Most elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen lesz érdekelt a Ferencváros. Át tudják menteni a szerdai rangadón mutatott formát?
– Idegenben tizenkilenc góllal nyertünk ellenük. Ilyenkor tudat alatt is ott motoszkálhat a játékosok fejében, hogy könnyű meccs vár rájuk. De nekünk nem szabad ezzel foglalkoznunk, ugyanolyan koncentráltan kell játszanunk, mint a Győr ellen.

Borítókép: Bíró Blanka (középen) társaival ünnepli a rangadón aratott sikert (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.