A Liu fivérek országváltása után is lettek magyar érmek az Eb-n + videó

A rövid pályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnokságán a mai zárónapon női 1000 méteren Jászapáti Petra a harmadik helyen végzett, a végén pedig női váltónk ezüstérmes lett. Bár két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor elköszönt Magyarországtól, az Eb-n így sem maradtunk érmek nélkül.

Magyar Nemzet
2023. 01. 15. 17:25
JÁSZAPÁTI Petra; SZILICZEI-NÉMET Rebeka; BÁCSKAI Sára Luca; KÓNYA Zsófia
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Ezüstérmes a magyar női váltó Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor „elköszönésével” kétségkívül aggódva várhattuk a gdanski Eb-t, és szombaton nem is született magyar érem. Jászapáti Petra 1500 méteren a negyedik, Nógrádi Bence 500 méteren a hatodik helyen végzett. A vasárnapi zárónapon 1000 méteren Tiborcz Dániel sikerrel vette a reményfutamokat, így ő is bejutott a negyeddöntőbe, ahova Nógrádi Bence és Varnyú Alex, míg a nőknél Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Somodi Maja a pénteki selejtezőből közvetlenül bekerült. Az utolsó egyéni számban versenyzőink közül Jászapáti Petra jutott a legtovább, aki beküzdötte magát az A döntőbe.

JÁSZAPÁTI Petra; SCHULTING, Suzanne
Jászapáti Petra lett a zászlóvivő a Liu fivérek távozása után Fotó: Illyés Tibor

S itt a harmadik helyen végzett!

A 24 éves szegedi versenyző – aki tavaly a pekingi téli olimpián vegyes váltónk tagjaként Kónya Zsófiával együtt bronzérmet nyert – eleinte hátul helyezkedett az ötfős fináléban, de a szám vb-bronzérmese, a holland Xandra Velzeboer összeakadt a német Anna Seidellel, s utóbbi húzta a rövidebbet, mert elesett. A hajrában a Gdnskban 500 és 1500 méteren is győztes Suzanne Schulting vezetett honfitársa előtt, de nyomukban volt Hanne Desmet és Jászapáti is. A belga versenyző az utolsó körben a hosszanti egyenesben belülről kigyorsított, és bravúrosan a két holland elé fűzte be magát az utolsó kanyarban, a parádés előzése pedig aranyat ért számára. Jászapáti remekül gyorsított ki az utolsó kanyarból, így célfotó döntött volna közte és Velzeboer között, csakhogy erre nem volt szükség, mert a zsűri a holland váltóval olimpiai bajnok sportolót kizárta a Seidellel történt összeakadása miatt.

–  A szombati nap után nem gondoltam volna, hogy összejön végre az egyéni érem. Ez a siker motivációt ad nekem a folytatásra. Az volt a terv, hogy hátul helyezkedek, és lecsapok a kínálkozó lehetőségre. Végül ha nem zárják ki a hollandot, akkor is harmadik lettem volna, csak akkor együtt álltunk volna a dobogó alsó fokán, mert ezredre azonos időt értünk el – nyilatkozta Jászapáti Petra.

A Liu fivérek már nincsenek, de magyar érem van

Jászapáti harmadik helye azt jelentette, hogy bár két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor elköszönt Magyarországtól, az Eb-n így sem maradtunk érem nélkül.

A versenyszámban Somodi Maja a 8., Kónya Zsófia a 15., a férfiaknál Tiborcz Dániel 8., Nógrádi Bence 13., Varnyú Alex 14. lett. 

Váltóink közül a férfiak stafétája Bontovics Balázs, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállításban a B döntőben volt érdekelt, ahol a belgák mögött a második helyet szerezte meg az 5000 méteres távon, a végelszámolásnál pedig hatodik lett. Vegyes váltónk (Jászapáti, Kónya, Nógrádi, Talabos Attila) 2000 méteren az elődöntős futamában csak harmadik lett, így nem jutott be az A döntőbe, a B döntőt aztán Bácskai Sára, Kónya, Nógrádi, Tiborcz felállásban megnyerte, így ötödikként zárta az Eb-t.

Remekelt a női váltó: ezüstérem a végére

Női váltónk 3000 méteren az A döntőben az éremért szállt harcba Bácskai, Kónya, Jászapáti, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban a hollandok, az olaszok és a lengyelek ellen. A papírforma  a hollandok sikerét ígérte, mögöttük pedig nagy harcot. A hollandok nyolc körrel a vége előtt megpróbáltak ellépni, de a mieink jó tapadtak rájuk, az olaszok és a lengyelek a harmadik helyért huzakodtak. A legvégén aztán a hollandoknak sikerült némi előnyt szerezniük, az olaszok pedig közel kerültek a stafétánkhoz, de Jászapáti Petra megtartotta a pozícióját, így váltónk ezüstérmes lett!

A magyar női staféta 2019 óta először végzett dobogós helyen, akkor harmadik lett. A mostani négyesből Sziliczei-Német Rebeka pályafutása során először nyert érmet kontinensviadalon.

– Ma reggel olvastam Benedek Tibor idézetét, hogy azzal emelkedett ki a többiek közül, hogy mindig ő akarta jobban a győzelmet. Ma biztosan én akartam a legjobban. Minden egyes váltásnál csak erre gondoltam, Négy éve vártam erre a pillanatra –mondta az MTI-nek könnyeivel küzdve Sziliczei-Német Rebeka.

Borítókép: Boldog ezüstérmesek: Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka és Jászapáti Petra Gdanskban a Hala Olivia sportcsarnokban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.