Magnus Carlsen piros lapot kapott az Ajax arénájában

Magnus Carlsen közismerten nagy futballrajongó, ám nem hozott neki szerencsét, hogy részben neki is kedveskedve az Ajax stadionjában, a Johann Cruyff Arénában rendezték a hagyományos Wijk aan Zee-i torna ötödik fordulóját. A klasszikus világbajnoki címéről lemondott, de világelsőként továbbra is a sakk királyának tekinthető norvég zseni zsinórban másodszor is kikapott a viadalon, ami klasszikus időbeosztású versenyen legutóbb nyolc éve esett meg vele. Magnus Carlsen az év végén aratott diadalai, a rapid és villám világbajnoki cím elnyerése után váratlanul válságba került.

2023. 01. 20. 10:41
Magnus Carlsen
Forrás: Jurriaan Hoefsmit | Tata Steel Chess
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sakkvilágbajnok. A legmagasabban rangsorolt sakkozó a világon. Korábbi Fantasy Premier League első helyezett játékos.” Magnus Carlsen névjegyén a fenti titulusok szerepelnek. Az első kettő nem szorul magyarázatra. (Noha bejelentette, hogy lemond a címéről, de amíg az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen címmérkőzését nem játsszák le, addig továbbra is ő tekinthető világbajnoknak.) A harmadik annál inkább. A norvég sakkvilágbajnok hatalmas futballrajongó. A Fantasy Premier League olyan virtuális játék, amelyben a résztvevők az angol labdarúgó-bajnokság játékosaiból állíthatnak össze csapatokat, s a valóságban elért eredmények alapján osztályozzák a futballistákat, virtuális csapatonként összegezve a jegyeiket. Magnus Carlsen eme világszerte rendkívül népszerű játékban is volt már győztes, amit ezek szerint nagyon fontosnak tekint.

A Wijk aan Zee-i torna szervezői már a verseny előtt is kedveskedtek neki: a 14-es számú, Carlsen névvel ellátott Ajax-mezt személyesen a klub korábbi kiváló kapusa, jelenlegi ügyvezető igazgatója, Edwin van der Sar adta át neki még a viadal előtt, január 14-én. Az erről készült képet maga a világbajnok is büszkén posztolta a Twitter-oldalán.

Magnus Carlsen és Edwin van der Sar. Forrás: Twitter

Magnus Carlsen fantasztikus eredménnyel zárta az óévet, hiszen a rapid és a villám műfajban is győzött a világbajnokságon. Az évek óta a Tata Steel acélvállalat támogatásával megrendezett Wijk aan Zee-i versenynek eme sikerélményen felül világelsőként, korábbi nyolcszoros győztesként, tehát egyértelmű esélyesként vágott neki. Az első fordulóban világossal kerülte a bonyodalmakat az immár amerikai színekben versenyző, örmény származású Levon Aronjan ellen, a másodikban aztán sötéttel bátor, ötletdús, magabiztos játékkal verte az egyik feltörekvő ifjút, Lékó Péter tanítványát, a német Vincent Keymert. Ebből a játszmából mindenki azt szűrhette le, Carlsen remek formában van.

A harmadik körben ismét remizett, ezúttal a kínai Ting Li-zsennel. A negyedikben sötéttel is vállalta az éles változatot a holland Anish Giri ellen. Vesztére. A holland nagymester klasszikus partiban tizenkét év után tudott ismét nyerni vele szemben. Íme, a pillanat, amikor Carlsen kapitulált.

Van ilyen, gondolhatták sokan. A verseny tizenhárom fordulós, van lehetőség javítani. Carlsen rögtön másnap erre törekedett. Ismét vesztére. Az ötödik fordulót az Ajax stadionjában, a Johann Cruyff Arénában rendezték, de a helyszín nem hozott szerencsét a világbajnoknak. A csupán 18 éves, 2022-ben rapid világbajnok ürbég Nodirbek Abduszattorov ellen világossal a 14. lépésben (Fa3) gyanús minőségáldozatot hozott. Abduszattorov remekül játszott, ő vette át a kezdeményezést. A világbajnok védekezni kényszerült, amit felső fokon végzett, gyaloghátrányos vezérvégjátékra tudta egyszerűsíteni a partit, de aztán tőle szokatlanul kétszer is hibázott, amit az üzbég nagymester kihasznált. A világbajnok megint csak nem tehetett mást, mint hogy nyújtotta a kezét.

Magnus Carlsen legutóbb 2015-ben, éppen hazai pályán, a Norway Chess elnevezésű tornán vesztett el egymás után két partit klasszikus időbeosztású versenyen. S 2013 óta, amikor Anandot legyőzve világbajnok lett, összesen harmincnégyszer kapott ki.  Még nagyobb kontraszt, ha az előző öt évet tekintjük, ami alatt összesen hétszer kapitulált.

Carlsen vereségei évek szerinti bontásban

2013: 4
2014: 6
2015: 10
2016: 3
2017: 6
2018: 2
2019: 0
2020: 2
2021: 2
2022: 1
2023 (eddig): 2

Magnus Carlsen egyik vereségét sem kívánta kommentálni. Választ elsősorban persze a tábla mellett adhat. A pénteki hatodik fordulóban a jelenleg holtversenyben utolsó holland Jorden van Foreesttel találkozik. Ugyan sötéttel játszik, mégis kötelező nyernie, ha nem akar reménytelen hátrányba kerülni a többiekkel szemben.

Wijk aan Zee, az állás öt forduló után: Abduszattorov 4, Giri 3,5, Aronjan, Caruana és Praggnanandhaa 3-3, Erigaisi, Maghsoodloo, So, Ting Li-zsen 2,5-2,5, Carlsen, Rapport 2-2, Keymer, Gukesh, Van Foreest 1,5-1,5. 

Borítókép: Magnus Carlsen foghatja a fejét (Fotó: Tata Steel Chess/Jurriaan Hoefsmit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.