Nyert a teniszező, aki a vakcina miatt lekerült a ranglistáról

Kellemes meglepetést hozott a franciáknak az Australian Open második fordulója. Jérémy Chardy a Covid elleni vakcina mellékhatásai és a térdműtétje miatt majdnem másfél év után játszott először hivatalos mérkőzést, de azt meg is nyerte a kolumbiai Daniel Galán ellen.

2023. 01. 17. 18:23
Jérémy Chardy
Jérémy Chardy tenisz Australian Open 2023 Fotó: Twitter/Tennis Break News
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor már sejteni lehetett, hogy a 2022-es Australian Openen csak olyan játékosok vehetnek részt, akik megkapták a koronavírus elleni oltást, sok teniszező döntési helyzetbe került. Közülük a legtöbben felvették a vakcinát, bár az elmúlt hetekben az olasz Camila Giorgit azzal vádolták meg, hogy hamis oltási papírokkal jutott be tavaly Ausztráliába. Ő első fordulós győzelme után természetesen tagadta a vádakat.

Néhányan más utat követtek. A torna korábbi negyeddöntőse, az amerikai Tennys Sandgren nem utazott el Ausztráliába. A hazaiak tehetsége, Olivia Gadecki lemondta a szervezők által felkínált szabadkártyát. A legismertebb pedig Novak Djokovics esete, aki szintén nem oltatta be magát, ennek ellenére beutazott Ausztráliába, hogy aztán a politikai és jogi csűrés-csavarás végén kiutasítsák az országból.

De akadt olyan is, aki annak ellenére járt rosszul, hogy felvette a vakcinát. Az orosz Natalja Vihjanceva amiatt nem utazhatott be Ausztráliába, mert a helyi hatóságok nem ismerték el megfelelőnek az általa kapott Szputnyik vakcinát. A francia Jérémy Chardy szervezete pedig olyan rosszul reagált a szeptemberi oltásra, hogy januárban még szó sem lehetett arról, hogy teniszezzen.

Idén már nem kötelező a vakcina, sőt pozitív koronavírusteszt ellenére is pályára léphetnek a játékosok a 2023-as Australian Openen. Gadecki és Djokovics győzött az első fordulóban, a félig-meddig már visszavonult Sandgren és a sérült Vihjanceva idén sem utazott el Ausztráliába.

Chardy kálváriája

Chardy viszont igen, pedig mindenki másnál mélyebbre került az oltás után. A korábbi Australian Open-negyeddöntős francia teniszező az idei első Grand Slam-torna előtt legutóbb 2021 augusztusában játszott mérkőzést, a US Open első fordulójában kapott ki Matteo Berrettinitől. Chardy akkor már túl volt az első dózison, s a kellemetlenségei ellenére megkapta a másodikat is.

– Amióta megkaptam a vakcinát, nem tudok edzeni, nem tudok játszani. Már bánom, hogy így döntöttem, de nem tudhattam előre, hogy ilyen lesz a mellékhatás – mondta 2021 őszén Chardy. Talán még akkor sem gondolta, hogy több mint egy teljes évet ki kell hagynia, azonban még tavaly októberben is az oltás kellemetlen utóhatásainak meglétéről számolt be.

A hosszú kihagyás közben Chardy térdműtéten is átesett, s mivel több mint egy éven át nem játszott mérkőzést, teljesen eltűnt az ATP ranglistájáról.

Az idei Australian Openen védett ranglistájának köszönhetően végre újra ütőt ragadhatott, és le is győzte Daniel Galánt. A kolumbiai játékos néhány hónapja, a US Openen Sztefanosz Cicipasz elleni győzelmével sokkolta a teniszvilágot, viszont az idei első Grand Slam-torna előtt hasfalsérülést szenvedett, ami elsősorban az adogatásoknál hátráltatta Chardy ellen.

– Nem is tudtam, hogy versenyezhetek-e még valaha, szóval hihetetlen, hogy itt lehetek, és nyertem az első fordulóban – örvendezett a sikere után Chardy, aki a második fordulóban a huszonötödik kiemelt Daniel Evans ellen játszik Melbourne-ben.

Borítókép: Jérémy Chardynak újra volt oka az örömre (Fotó: Twitter/Tennis Break News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.