Fucsovics Márton kívánsága teljesült a nagy küzdelem után

Két győzelem, két vereség: ez a magyar mérleg az Australian Open első fordulójában. Fucsovics Márton hátrányból felállva, több mint négy óra játék után jutott a második fordulóba, Bondár Anna pedig nem hagyta, hogy kibabráljon vele az eső. Udvardy Panna és Gálfi Dalma már csak párosban van versenyben Melbourne-ben.

Magyar Nemzet
2023. 01. 16. 14:45
FUCSOVICS Márton
Melbourne, 2023. január 16. Fucsovics Márton az argentin Federico Coria ellen játszik az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének elsõ fordulójában 2023. január 16-án. MTI/EPA/Fazry Ismail Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton 0-1-es, majd 1-2-es szetthátrányba került az argentin Federico Coria ellen az Australian Open első fordulójában, a negyedik játszmában pedig kétszer is brékelőnyben volt ellenfele. A magyar teniszező mégis megfordította az összecsapást, és bejutott a második fordulóba az év első Grand Slam-tornáján.

 Federico Coria  ( Fucsovics Márton ellenfele )
Coria nagy csatára késztette Fucsovics Mártont (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

– Amikor az ellenfelem közel állt a győzelemhez, az edzőm, egyben jó barátom, Nagy Péter megemlítette nekem a lelátóról, hogy nagyon jó felkészülést csináltunk, ez adjon erőt. Ez nagyon kellett, ezzel átlendültem a holtponton, emellett a magyar szurkolók támogatása is nagyon sokat segített – emelte ki az apró, mégis jelentős kulcspillanatot a mérkőzésről az Eurosportnak adott interjújában Fucsovics, aki szerint a rutinja mellett éppen ez a jó felkészülés volt a kulcsa annak, hogy megnyerte az ötszettes csatát Coria ellen, aki a döntő játszma nagy részében már kötéssel a combján játszott.

A magyar teniszező azt is elárulta, hogy szívesebben játszana Lloyd Harrisszel, mint Lorenzo Musettivel, s Fucsovics kívánsága teljesült: a hosszú kihagyás után védett ranglistával játszó dél-afrikai játékos döntő szett szuper tie breakben legyőzte kiemelt olasz ellenfelét. Harris a tavaly májusi Roland Garros után már nem játszott 2022-ben, az idei év elején két challenger-versenyen indult, de Fucsoviccsal ellentétben egyiken sem szerezte meg a trófeát.

Fucsovics és Harris eddig öt alkalommal játszottak egymás ellen, 3-2-re a magyar játékos vezet, viszont a szerdai meccsük lesz az első, amelyet Grand Slam-tornán vívnak egymás ellen. Az első forduló után mindkettejüknek van mit kipihennie: Fucsovics 4 óra 17 percen, Harris 3 óra 48 percen át küzdött a pályán.

Bondár Anna dolgát az eső nehezítette

Fucsovicshoz hasonlóan fordulatos meccset nyert Bondár Anna is, aki a román Ana Bogdan ellen viszonylag simán nyerte az első játszmát, később viszont zsinórban hét játékot elveszített.

– Volt egy hosszabb szünet az eső miatt, ez alatt ő összeszedte a gondolatait, én pedig hullámzóan kezdtem játszani. A döntő szettre aztán sikerült összeszednem magam, nagyon boldog vagyok, hogy megvan az első győzelmem Grand Slam-főtáblán – fogalmazott Bondár, aki a második fordulóban a 2017-es Roland Garros győztese, a lett Jelena Ostapenko ellen játszik. – Nem lesz könnyű ellenfél, nagyon erőteljes teniszt játszik, rövid labdamenetekre kell felkészülnöm. Fontos lesz, hogy jól szerváljak, tudjam hozni az adogatójátékokat.

Udvardy Panna és Gálfi Dalma sima vereséget szenvedett az első fordulóban. Előbbi harmadik egymás elleni meccsükön sem bírt a kolumbiai Camila Osorióval, utóbbinak pedig nem csak a kínai Cseng Csin-vennel gyűlt meg a baja.

– Aucklandben elkaptam egy bélfertőzést, amitől nagyon legyengültem, ezért adtam fel az adelaide-i meccsemet is. Itt, Melbourne-ben már tudtam edzeni, de két napja edzés közben becsípődött a hátam, azóta próbáltuk rendbe hozni, de nem voltam ma százszázalékos a pályán. Eleve nehéz sorsolást kaptam, tökéletes állapotban is nehéz lett volna megverni a kínait – árulta el Gálfi, aki problémái ellenére párosban is rajthoz áll Melbourne-ben.

Australian Open, 1. forduló

Férfi egyes

Fucsovics (magyar)–Coria (argentin) 4:6, 7:5, 2:6, 7:6, 6:2
Harris (dél-afrikai)–Musetti (olasz, 17.) 6:4, 6:1, 6:7, 2:6, 7:6
Medvegyev (orosz, 7.)–Giron (amerikai) 6:0, 6:1, 6:2
Cicipasz (görög, 3.)–Halys (francia) 6:3, 6:4, 7:6
Molcan (szlovák)–Wawrinka (svájci) 6:7, 6:3, 1:6, 7:6, 6:4

Női egyes

Bondár (magyar)–Bogdan (román) 6:2, 2:6, 6:3
Cseng (kínai, 29.)–Gálfi (magyar) 6:0, 6:2
Osorio (kolumbiai)–Udvardy (magyar) 6:4, 6:1
Swiatek (lengyel, 1.)–Niemeier (német) 6:4, 7:5
Ostapenko (lett, 17.)–Jasztremszka (ukrán) 6:4, 6:2

Borítókép: nagy csatában nyert (Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.