Világsztárokkal jöhet Magyarországra a német sztárcsapat

Azt már korábban megtudtuk, hogy az ausztrál WorldTeam, a Jayco AlUla készül a Tour de Hongrie-ra, a szervezők pedig egy újabb csapat részvételét jelentették be a profi kerékpársort legszűkebb elitjéből: a BORA–hansgrohe is rajthoz áll májusban a magyar országúti körversenyen.

Magyar Nemzet
2023. 01. 11. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BORA–hansgrohe 2010-ben Team NetApp néven debütált kontinentális klubként, majd néhány év leforgása alatt berobbant a nemzetközi elitbe. Mindössze két év alatt eljutottak a Giro d’Italiáig, a BORA–hansgrohe szponzorpáros összeállásával és a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan érkezésével pedig 2017-ben már a WorldTeamek sorában tisztelhettük a csapatot. A keretet az elmúlt tizenkét évben Sagan mellett olyan világsztárok erősítették, mint a tíz háromhetes szakaszgyőzelemmel rendelkező ír Sam Bennett, az olimpiai bronzérmes és kétszeres Tour de France hegyi trikós lengyel Rafal Majka, vagy a négyszeres Grand Tour-etapgyőztes sprinterklasszis német Pascal Ackermann. A csapat 2022-ben első háromhetes győzelmét is megszerezte: Veronában az ausztrál Jai Hindley húzhatta magára a Giro d’Italia rózsaszín trikóját.

Amint a Tour de Hongrie szervezőbizottsága emlékeztet, a BORA már harmadik alkalommal lesz tagja a magyar körverseny mezőnyének. 2021-ban a belga Jordi Meeus révén keltettek feltűnést: a gyorslábú sprinter Kaposváron harmadikként zárt, a nagykanizsai befutónál pedig senki sem bizonyult gyorsabbnak nála – ezzel az összetett vezetéssel járó sárga trikót is felvehette.

Jordi Meeus a nagykanizsai célban Fotó: Vanik Zoltán

2022-ben a britek pályakerékpáros olimpiai bajnoka, Matthew Walls próbálkozott a bravúr megismétlésével, ám székesfehérvári harmadik hely után nem sok babér termett számára a kiemelkedően erős sprintermezőnyben. A hegyekben jobban mutatott a BORA: a királyszakaszt végig irányították a németek, a Kékestetőn azonban a Giro d’Italián kétszer is a legjobb tízben záró klasszis hegyimenőjük, Patrick Konrad nem tudta tartani a lépést a legjobbakkal. Az osztrák kilencedikként zárt az etapon, és nyolcadik lett az összetettben.

A csapat 2023-as kerete is hemzseg a világsztároktól: Bennett, Konrad, Hindley és Walls mellett olyan nevek erősítik a németeket, mint a sokoldalú, Liége–Bastogne–Liége-győztes luxemburgi Bob Jungels, a Vuelta-szakaszgyőztes holland Danny van Poppel, a Párizs–Nizza összetettjét két alkalommal is elhódító német Maximilian Schachmann, a romandiai körversenyen diadalmaskodó, Girón és Tour de France-on is a legjobb ötben záró orosz Alekszandr Vlaszov vagy a katalán körverseny címvédője, a kolumbiai Sergio Higuita.

Az átigazolási időszak csendesen telt a BORA-nál: három érkező (Bob Jungels, Nico Denz és Florian Lipowitz) mellett négyen intettek búcsút a csapatnak. Az észt sprinter, Martin Laas távozása mellett a 2020-as rendhagyó, őszi Giro d’Italián harmadikként végző holland Wilco Kelderman a Jumbo–Vismához igazolt, így csapattársa lett, az osztrák hegyimenő Felix Grossschartnerre az UAE Team Emirates csapott le, honfitársát, Lukas Pöstlbergert pedig a Team Jayco AlUla szerződtette. A keret magja ugyanakkor egyben maradt, így az UCI világranglista negyedik helyezettje 2023-ban is a legnagyobb versenyek elsőségéért száll harcba. A csapat célja a Tour de Hongrie-n sem lehet más, mint a lehető legtöbb trikó és szakaszgyőzelem elhódítása. S azt borítékolhatjuk, hogy idén is erős csapattal érkeznek hozzánk.

A csapat decemberben Mallorcán készült a 2023-as évre:

A 44. Tour de Hongrie-ra május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan huszonkét csapat részvételével.

Idén a nyugati országrészre helyeződik a figyelem

Ebben az évben Szentgotthárdról rajtol, Nyugat-Magyarországra koncentrál és Budapestet is érinti a Tour de Hongrie. 

– 2022-ben Kelet- és Észak-Magyarország adta az útvonal jelentős részét, idén a nyugati országrészre helyeződik a figyelem – árulta el Eisenkrammer Károly főszervező szerdán az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorban. A teljes útvonalat várhatóan egy hónap múlva ismertetik, ám az már nem titok, hogy Magyarország legmeredekebb utcái, útjai közül több is bekerül az útvonalba.

– Az elmúlt években olyan rangos mezőny érkezett a Tour de Hongrie-ra, hogy ennél nem tudunk erősebbet összehozni – nyilatkozta Eisenkrammer Károly. A főszervező kiemelte: a legutóbbi kiírásban Fabio Jakobsen két, holland honfitársa, Dylan Groenewegen egy szakaszon győzött, ezt követően mindketten nyertek szakaszt a Tour de France-on is. Az már biztos, hogy Groenewegen (Jayco AlUla) idén is indul a magyar körversenyen.

A Tour de Hongrie immár a ProSeries-sorozat része. Ilyen kategóriájú többnapos versenyből az elmúlt években tizenkilencet rendeztek meg Európában, szakmai, biztonsági és média szempontok alapján öt viadal kiesett ebből a körből, és csupán a Tour de Hongrie került be.

Borítókép: A BORA–hansgrohe csapata szilveszterkor jó hangulatban búcsúztatta a 2022-es évet (Forrás: Facebook/BORA–hangsrohe)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.