Döntés született Szilágyi Liliána apjának az ügyében

Döntést hozott a Fővárosi Törvényszék (FT) Szilágyi Zoltán ügyében. Az úszóedző rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentést a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) által felállított eseti bizottság ellen. A testület az Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi Liliána vádjait vizsgálta ki, aki 2021 decemberében a nyilvánosság elé tárta, hogy édesapja testileg és lelkileg bántalmazta, valamint szexuálisan zaklatta őt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 21. 13:23
SZILÁGYI Liliána
Kvangdzsu, 2019. július 24. Szilágyi Liliána a nõi 200 méteres pillangóúszás elõfutamában a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021 decemberében a nyilvánosság elé tárta, hogy édesapja és korábbi edzője, Szilágyi Zoltán, testileg és lelkileg is bántalmazta, emellett több alkalommal szexuálisan is zaklatta. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) eseti bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja az Európa-bajnoki ezüstérmes úszó állításait, amely 2022 márciusában hozta nyilvánosságra a vizsgálata eredményeit.

„A Bizottság tagjainak egyhangú álláspontja szerint a dr. Szilágyi Zoltán részéről Szilágyi Liliána és Gyarmati Eszter sértettek ellen, a becsatolt bírósági ítéletben körülírt bántalmazó magatartásokat a sértettek és több tanú oly módon erősítette meg, hogy az állítások valóságtartamával kapcsolatban a Bizottság tagjaiban kétség nem merült fel. Az ügyet a Bizottság az erőszak minden formájának elítélése mellett, etikai vétségként is értékeli. A Bizottság leszögezi, a testi- és lelki bántalmazásra utaló módszerek sértik az emberi méltóságot, ellentmondanak az 1991-óta Magyarországon is hatályos gyermekjogi egyezmény alapelveinek, a MÚSZ szabályzatainak, valamint maradandó lelki sérüléseket okozhatnak a felnőtt életre.”

A megállapítások közzététele után Szilágyi Zoltán rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett az eseti bizottság tagjai ellen. Az Origó beszámolója alapján a múlt héten született ítélet az ügyben, és a Fővárosi Törvényszék-végzés helyben hagyta az elsőfokú bíróság döntését, azaz jogerősen kimondatott, hogy a testület semmilyen formában nem követett el sem rágalmazást, sem becsületsértést, így az eljárást bűncselekmény hiányában szüntette meg a törvényszék. A végzés kimondja, a MÚSZ bizottsága minden tekintetben jog szerint járt el, a megállapításait a tanúmeghallgatások mellett egy korábban született, jogerős bírósági ítéletre alapozta, amely egyértelműen kimondta, hogy Szilágyi Zoltán milyen cselekményeket követett el kiskorú lánya sérelmére korábban.

A korábbi, a bizottság számára is hivatkozási alapként szolgáló ítélet szerint 

„A bíróság megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán Szilágyi Liliána irányában tettlegességig elmenő agresszív magatartást tanúsított, továbbá megállapította, hogy dr. Szilágyi Zoltán kisebbik gyermeke, Szilágyi Gerda fejlődését veszélyezteti.”

Borítókép: Szilágyi Liliána a 2019-es kvandzsui vizes világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.