A bahreini királyi család szeme Magyarországon lesz

Ma már a nyolcadik WorldTeam, vagyis a profi kerékpársport elitjébe tartozó csapat érkezését jelentette be a Tour de Hongrie szervezőbizottsága. A május 10. és 14. között sorra kerülő magyar körversenyen rajthoz áll a Bahrain Victorious is.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 19:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világklasszisok egész sorát felvonultató Bahrain Victorious csapatát 2016-ban alapította meg Nasser bin Hamad Al Khalifa, a bahreini királyi család tagja, az ország ifjúsági és sportminisztere. Az ambiciózus projekt részeként a klub már az első szezonjában is háromhetes győzelmekért igyekezett harcba szállni, ennek érdekében pedig le is igazolták a Giro d’Italia akkori címvédőjét, a négyszeres Grand Tour-győztes Vincenzo Nibalit. Bár a célkitűzést azóta sem sikerült elérni, a csapat versenyzői már hatszor is dobogón ünnepelhettek a Giro, a Tour de France vagy a Vuelta végén: ebből három dobogós helyezést Nibali egymaga szerzett. A klub emellett kétszer is megnyerte a Milánó–Sanremót, de győzött már a Lombardián, a Fleche Wallone-on és a Paris–Roubaix-n is.

Kis kitérő: a Milánó–Sanremót szombaton rendezik meg, és a mezőnyben ott lesz (Jumbo–Visma) is.

S a rangos olasz egynaposon természetesen rajthoz áll a Bahrain Victorious is.

Bár Nibali, a „messinai cápa” előbb eligazolt, majd 2022 végén szögre is akasztotta a bukósisakját, a keret jelenleg is hemzseg a sztároktól. Itt teker a tavalyi Giro d’Italia harmadik helyezettje, Mikel Landa, a 2021-es olasz körversenyen második Damiano Caruso, a Vuelta-dobogós Jack Haig, a Sanremo-győztes Matej Mohoric és a Liége–Bastogne–Liége bajnoka, Wout Poels.

A Bahrain Victorious először 2021-ben járt a Tour de Hongrie-n, s az első diadal azonban finoman szólva sem váratott magára: Phil Bauhaus rögtön az első szakaszon győzni tudott. A német sprinter másnap harmadik lett Nagykanizsán, majd tatai újabb sikerével visszavette Jordi Meeustől a sárga trikót. A budapesti etapon végül negyedikként ért célba, így könnyedén szerezte meg a legjobb sprinternek járó zöld trikót. A csapat legjobb összetett eredményét ebben az évben Santiago Buitrago szolgáltatta: a fiatal kolumbiai tizedik lett a Kékesen és a végelszámolásnál is, csillaga azonban azóta is emelkedőben van. 2022-ben már szakaszt nyert a Giro d’Italián, idén pedig két rangos összetett dobogóval kezdte az évet Szaúd-Arábiában és Andalúziában.

Bár a rajtlista alapján előzetesen erre kevesen számítottak, a bahreini klub tavaly az összetettet vette célba. 

Edoardo Zambanini valósággal berobbant a kerékpársport vérkeringésébe, amikor ötödikként zárt a Kékestetőn, illetve negyedikként az összetettben; ezzel is igazolva, hogy az együttest semmilyen körülmények között nem szabad leírni.

A Bahrein Victorious 2023-as kerete ITT tekinthető meg.

A 44. Tour de Hongrie-ra május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan huszonkét csapat részvételével. Tizennyolcat már ismerünk, közük immár nyolc WorldTeamet, ezek a következők: Jayco AlUla, BORA–hansgrohe, DSM, Trek–Segafredo, Alpecin–Deceuninck, UAE Team Emirates, Soudal Quick-Step, Bahrain Victorious.

Borítókép: A 2021-es Tour de Hongrie harmadik szakaszát Tatán Phil Bauhaus (zöldben) nyerte meg (Forrás: Tourdehongrie.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.