Nadal oldalán haknizott, azóta nem találja a formáját

A Miamiban zajló ATP 1000-es keménypályás tenisztorna vasárnapi játéknapján egy meccsen borult a papírforma. Igaz, ha csak az idei évet nézzük, Casper Ruud kiesése nem tekinthető szenzációnak. A norvég teniszező azóta nem találja a formáját, hogy ő és Rafael Nadal a tavalyi idényt közös bemutatómeccsekkel hosszabbította meg.

2023. 03. 27. 10:36
Casper Ruud
Miami Open 2023 Fotó: ATP Tour/Peter Staples
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Casper Ruud 2022-ben szenzációs idényt teljesített. A norvég teniszező két Grand Slam-tornán (Roland Garros, US Open) is döntőt játszott, akárcsak az évzáró világbajnokságon. Ruud a harmadik helyen zárta az előző évet a világranglistán, idén viszont nagyon rossz formában teniszezik, egyre erősebb a gyanú, hogy még mindig a tavaly decemberi haknikat nyögi, amikor a hosszú idény végén ő és Rafael Nadal még elutazott Dél-Amerikába, ahol több helyszínen is bemutatómeccset vívtak egymással.

Rafael Nadal Casper Ruud 2022 Roland Garros
és Casper Ruud a tavalyi Roland Garros-döntő után (Fotó: Getty Images/Clive Brunskill)

Ruud idén egyetlen versenyen sem tudott egynél több meccset nyerni, az év eddigi legfontosabb tornáján, az Australian Openen a második fordulóban esett ki, akárcsak Nadal.

– Könnyű most azt mondani, hogy rossz döntés volt a dél-amerikai túra, de a valóság az, hogy nem tudom, tényleg ez áll-e a háttérben – mondta a melbourne-i veresége után Ruud.

A norvég teniszező döntése bizonyos szempontból érthető volt, hiszen Nadal személyében nagy példaképe kérte fel az idényt meghosszabbító túrára.

A hakni fényében viszont meglepően hatott, hogy Ruud januárban kritizálta a teniszidény hosszát, az Australian Opent pedig úgy fogta fel, hogy az még a 2022-es idény vége. A franciák korábbi wimbledoni bajnoka, Marion Bartoli szóvá is tette, hogy a norvég látszólag mennyire nem tulajdonított nagy jelentőséget a Grand Slam-tornának.

Ruud terveinek megfelelően az Australian Open után egy hónap szünetet tartott, de a formája a visszatérés után sem jó. Acapulco és Indian Wells után a miami mesterversenyen is vereséget szenvedett a második meccsén, ezúttal Botic van de Zandschulp győzte le. A holland először nyert top 5-ben rangsorolt játékos ellen karrierje során.

Ruud idei mérlege 5 győzelem és 6 vereség, pedig egyetlen olyan ellenfele sem volt még az évben, akit aktuálisan a legjobb tizenötben jegyeztek a rangsorban.

A miami vereséggel értékes pontokat veszít, hiszen tavaly döntős volt a mesterversenyen. Helyezésben viszont ez csak akkor fog meglátszani, ha Danyiil Medvegyev nyeri a tornát, másnak nincs esélye, hogy elvegye Ruud pillanatnyi negyedik pozícióját.

A miami férfitorna többi vasárnapi meccsén a papírforma érvényesült, a címvédő Carlos Alcaraz és kiejtője, Holger Rune is bejutott a nyolcaddöntőbe.

Borítókép: Casper Ruud Miamiban is hamar búcsúzott (Fotó: ATP Tour/Peter Staples)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.