Nem leplezi le közös titkát a Vidi két jó barát légiósa

Nincs túl sok ok mostanában az örömre a Fehérvár háza táján ebben az évben, ám már csak ilyen a futball, elég egy apró siker, s minden megváltozhat. A Vidi egy hete kínkeservesen bár, de legyőzte a Vasast, s a győztes gól szerzője, Kenan Kodro különös módját mutatta be a gólörömnek Lirim Kastratival közösen. A spanyol–bosnyák és koszovói légiós továbbra sem fedi fel a futballpályán szokatlanul kimódolt kézfogás eredetét, de persze szombaton a Paks ellen is szívesen gyakorolná. A 23. fordulóval megkezdődik a harmadik harmad a labdarúgó NB I-ben.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 7:55
null
Fotó: MOL FEHERVAR FC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete Kenan Kodro a 78. percben lőtte a Vidi győztes gólját, ami után Lirim Kastrati a futballpályákon szokatlanul kimódolt kézfogással gratulált neki, miként az a borítóképen is látható. 

– Ez két jó barát közös ünneplése, aminek a története most még maradjon titok, de a szezon végén el fogjuk árulni mindenkinek – mondta sejtelmesen a Mol Fehérvár FC honlapjának nyilatkozva Lirim Kastrati, a Paks elleni mérkőzésről pedig így beszélt:

– Nagyon motiváltak vagyunk, sokat vártunk a múlt heti győzelemre, amiért megküzdöttünk a pályán. Ezt követően természetesen jobb a hangulat is, a héten megpróbáltunk a lehető legjobban felkészülni a szombati meccsre, minden játékos százszázalékosan motivált, a győzelemért fogunk pályára lépni. Tudjuk, hogy a Paksnak magas és erős csatárai vannak, sok beadással operálnak, nekik ez a stílusuk. A miénk más, de felkészültünk belőlük is, biztos vagyok, hogy mindenki ki fogja magából adni a maximumot.

Bosnyák, albán két jó barát?

Kilenc találattal Kenan Kodro a Vidi házi gólkirálya, Kastrati három gólnál jár. Kettejük jó játéka alapvetően meghatátozhatja a Vidi játékát. A spanyolországi San Sebastianban bosnyák szülők gyermekeként született Kodro nagy értéke a csapatnak, 2021 óta 49 meccsen 24 gólt jegyzett, ami jó mutató, a tavaly nyáron szerződtetett koszovói Kastrati egyelőre adós a jó játékkal. Szeptemberben emlékezetes interjút adott a Vidi honlapjának, amelyben a gyerekkoráról beszélt: milyen nehézségeket kellett legyőzni annak érdekében, hogy futballista lehessen. Még tehénpásztorkodás közben is a futballpályafutás lebegett a szeme előtt.

– Próbáltam hasznosan tölteni azokat a délutánokat is, amikor a tehenekre kellett vigyáznom, ezért nagyon sokat futottam azokon a dombos területeken, ahol az állatok legeltek. A futás volt az én napi edzésem – elevenítette fel az ifjúkorát.

 

Kastrati arra már kevésbé lehet büszke, hogy a 18. fordulóban a Debrecen ellen a labdával fejbe rúgta a vendégek spanyol légiósát, Christian Manriquét. S ugyan odament elnézést kérni áldozatához, akinek nagy fájdalmai voltak, de előtte nevetgélve lepacsizott csapattársával, a hondurasi Deybi Floresszel…

A Paks is feljövőben van. Immár irányításával a Mezőkövesd ellen elvesztett első meccs után nyert a Puskás Akadémia és a ZTE ellen is, s hazai pályán mi más lehetne a célja a Fehérvár ellen.

A dobogó a tét a keleti rangadón

A Nyíregyháza 2015 óta (amikor kizárták), a DVTK pedig két éve (amikor kiesett) nem szerepel az első osztályban, így a Debrecen a Kisvárda ellen játssza a keleti rangadót. A két csapat között csupán egy pont a különbség, s ha a DVSC szombaton vendégként legyőzi a Kisvárdát, akkor megelőzi, s feljönne a harmadik helyre.

– A negatív szériánk a Vasas elleni mérkőzés után kezdődött, két nagyon fontos meccset veszítettünk el Budafokon a Magyar Kupában, illetve a Kecskemét ellen a bajnoki dobogósok mérkőzésén. Egymásra épülő negatív hatások értek bennünket. Az eredménytelenség mellett kisebb-nagyobb sérülésekkel és betegségekkel is küzdöttünk, ez még azóta is tart. Ezzel együtt túl kell lendülnünk a vereségek okozta lelki problémákon is. El kell ismerni, nem a legjobbunkat nyújtottuk, a csapat és a stáb sem, ám reméljük, ilyen szempontból kezdetét veszi a felemelkedés időszaka – Török László, a Kisvárda vezetőedzője a rá jellemző őszinteséggel beszélt a problémákról, majd a DVSC elleni mérkőzésre rátérve így folytatta:

– Az elmúlt hetekben a DVSC látványos, gólratörő futballt mutatott be. A rivális által képviselt nyíltabb futball talán csapatunknak is jobban feküdhet. A Debrecen az edzőváltást követően indult meg felfelé, stabilizálódott a klub helyzete és a csapat játéka is, és látszik, hogy a szakmai munkához is megtalálták a megfelelő vezetőedzőt. Szó szerint futballoznak, méghozzá jól, magas színvonalon. A fejlődés, amin keresztülment a DVSC, eredményekben is megmutatkozik, a jelenlegi helyezése a tabellán igen előkelő, egy ponttal és egy helyezéssel vannak tőlünk lemaradva. A keretet kiváló futballisták alkotják, úgy tűnik, minden a helyén van náluk, de természetesen nem lehet más célunk, mint a győzelem.

 

Debreceni kollégája, Szrdjan Blagojevics vezetőedző nyilatkozatában viszonozta a méltató szavakat.

– A Kisvárda a legjobb csapatok egyike Magyarországon, és biztos vagyok abban, hogy harcolni fog azért, hogy megtartsa dobogós helyét. Nagyon erős együttesről van szó, ezt a legutóbbi egymás elleni találkozó alkalmával is bizonyította, amikor is hazai pályán 3-2-re veszítettünk ellene. Nehéz meccs vár ránk, de láthattuk, hogy a Kisvárda sem tud mindig győzni, hiszen kiesett a kupából és a Kecskemét ellen is kikapott, ezért úgy gondolom, hogy van esélyünk, ha jól használjuk ki a helyzeteinket. Van néhány kisebb problémánk, többek között az, hogy Manrique az előző mérkőzésen piros lapot kapott, valamint néhány játékos és az edzői stáb egy része is megbetegedett – fogalmazta meg a gondolatait, a szerb tréner a Loki honlapjának nyilatkozva. 

Ha fejjel játssza a focit a Honvéd...

A múlt hét végén a Honvéd is megszerezte az első győzelmét, 3-1-re verte a Puskás Akadémiát úgy, hogy mindhárom gólját fejesből szerezte. 

– A játékunk minden aspektusában próbálunk előrelépni, így nem kifejezetten erre építjük fel a taktikánkat, de fontos elem a rögzített helyzetek tekintetében, hogy sémákra épített mozgásokkal bontsuk meg az ellenfelünket. Örülök a három fejesgólnak, de a játékosaim csapatként mutatott teljesítményének és küzdeni akarásának még jobban. Ha a riválisokkal szemben a fejjátékunk is egy eszköz lehet, akkor építeni fogunk rá, de nem kizárólagosan csak erre – elevenítette fel a várva várt sikert Dean Klafuric vezetőedző.

A sorsolás szeszélyr folytán a Honvéd a 23. fordulóban is otthon játszik, s ZTE ellen is égető szüksége lenne a három pontra.

A Leverkusen elleni Európa-liga visszavágóra készülő Ferencváros zárja a fordulót vasárnap este a mumusnak tekinthető Puskás Akadémia ellen. A két csapat az ősszel emlékezetesen jó mérkőzést játszott, a 4-2-es FTC-győzelem után még Hornyák Zsolt, a felcsútiak vezetőedzője is dicsérte a csapatát.

Labdarúgó NB I, a 23. forduló programja

Szombat:
Kisvárda–Debrecen 14.30
Paks–Fehérvár 17.00
Honvéd–ZTE 19.30

Vasárnap:
Kecskemét–Vasas 14.05
Újpest–Mezőkövesd 16.00
Ferencváros–Puskás Akadémia 18.15.

Az élcsoport: 1. Ferencváros 50 pont, 2.Kecskemét 36, 3. Kisvárda 32, 4. DVSC 31.

Borítókép: Lirim Kastrati gratulál Kenan Kodrónak a Vasas ellen lőtt győztes gólja után (Fotó: Mol Fehérvár FC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.