Tizenegy magyar mellett csak két légiós, de így is szintet lehet lépni

A magyar kerékpársportnak legutóbb négy éve volt profi csapata, a Pannon Cycling Team, így nagy áttörést jelent, hogy az Epronex–Hungary Cycling Team megkapta a kontinentális besorolást, és az eddigieknél rangosabb versenyeken is indulhat. A Tour de Hongrie szervezőbizottságának mai bejelentése szerint a csapat rajthoz állhat a május 10–14. között megrendezendő magyar körversenyen is.

Magyar Nemzet
2023. 04. 05. 13:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de Hongrie mezőnyében kilenc WorldTeam lesz ott (Jayco AlUla, BORA–hansgrohe, DSM, Trek–Segafredo, Alpecin-Deceuninck, UAE Team Emirates, Soudal Quick-Step, Bahrain Victorious, INEOS Grenadiers), ezek a világelit tagjai, versenyzőik ott vannak a nagy háromhetes körversenyeken, vagyis a Tour de France-on, a Giro d’Italián és a Vueltán is. A magyar körversenyen rajthoz áll kilenc ProTeam is, ezek a második vonalat képviselik, de olykor meglepik a WorldTeameket is, mi több, néhányan a felső körben is benne voltak, mert feljutás, kiesés alapon működik a hierarchia. A kontinentális besorolás a harmadik vonalat jelenti, azonban az Epronex–Hungary Cycling Team szintlépése ide is kiemelten fontos volt a magyar kerékpársport számára, mert a hazai versenyzőknek a kontinentális csapatok potenciális hidat képeznek az amatőr klubok és a legnagyobb profi egyesületek között.

Az Epronexet 2016-ban alapították, a korai célja között pedig a regionális versenyeken való sikeres szereplés volt illetve a debütálás a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség, az UCI versenyein. 2021-ben Rózsa Balázs megszerezte a bolgár körverseny ponttrikóját, és ez volt az első alkalom az elmúlt tíz évben, hogy magyar versenyző magyar csapatban megkülönböztető mezt szerzett egy UCI-versenyen. A sikereknek köszönhetően 2022-ben a csapat már nyolc nemzetközileg is jegyzett többnapos versenyen vett rész, ráadásul ötször is dobogóra állhatott. A csapat legnagyobb sztárja, Karl Ádám az „In the footsteps of the Romans” nevű, 2.2-es verseny második szakaszán győzni is tudott, ezzel szállítva a klub első UCI-etapgyőzelmét. Karl amúgy harmadikként végzett a bolgár viadal összetett versenyében.

Az Epronex 2023-as keretét tizenegy magyar és két légiós alkotja. Az osztrák Patrick Dolleschal az alapítás óta a csapat színeit képviseli, Byron Munton pedig 2022 dél-afrikai időfutambajnoka. A hazai fronton Karl Ádám a legeredményesebb versenyző, aki már négyszer is a legjobb tíz között végzett a Tour de Hongrie-n.

Erős kerettel indul az Epronex–Hungary

Az Epronex korábban kétszer is részt vehetett a Tour de Hongrie-n, 2016-ban és 2017-ben, most pedig minden eddiginél erősebb kerettel vághat neki a magyar körversenynek. A csapat előzetes rajtlistáján természetesen helyet kapott a top tízes sprintekre hajtó Karl Ádám, de indul 2014 magyar bajnoka, Rózsa Balázs is, aki a hetedik rajtja előtt áll a legrangosabb hazai viadalon. Egy másik korábbi magyar bajnoki mezes versenyző is ott lesz a mezőnyben, Szarka Gergely, aki három évnyi légióskodás után idén tért vissza az Epronexhez.  Solymosi Márton már négy magyar körön van túl, s idén ismét nekifeszülhet a megmérettetésnek. Zsinórban ötödik Tour de Hongrie-ján állhat rajthoz a 23 éves Orosz Gergő, aki a Cross Team Legendre csapatától érkezett. S debütál a mindössze 19 éves Árvai Kristóf, aki tavaly tűnt fel igazán a tehetségkutatóknak, amikor harmadik lett a fiatalok összevetésében a székely körversenyen, a szerb körön pedig egy hatodik és egy nyolcadik helyet szerzett. A Karl, Rózsa, Szarka, Orosz, Solymosi, Árvai hatos szerepel a Procyclingstats oldalán is mint az Epronex–Hungary Cycling Team versenyzői az idei Tour de Hongrie-n.  

Borítókép: A sárga mezes magyar csapat a Tour de Hongrie-n is bizonyíthat (Forrás: Twitter/Epronex–Hungary Continental Team)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.