Az Arsenal olyan rekordot ért el, amire a legkevésbé sem vágyott

Mikel Artetát, az angol élvonalban szereplő Arsenal menedzserét fájdalmasan érintette csapata szombati veresége, de az még annál is inkább, hogy a Nottingham Forest elleni 1-0-val a Manchester City ölébe hullott a bajnoki cím. Az Arsenal így hét év után újra ezüstérmes, és hosszú évek elteltével a Bajnokok Ligájában szerepelhet, de ez egyelőre nem jelent megnyugvást az Ágyúsok vezetődedzőjének.

Magyar Nemzet
2023. 05. 21. 8:56
English Premier League - Nottingham Forest vs Arsenal Mikel Arteta
epa10641762 Mikel Arteta, manager of Arsenal reacts during the English Premier League match between Nottingham Forest and Arsenal FC in Nottingham, Britain, 20 May 2023. EPA/VINCE MIGNOTT EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: VINCE MIGNOTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester Citynek még pályára sem kellett lépnie a Premier League 37. fordulójában, hogy megszerezze a bajnoki címet, az Arsenal elvégezte Erling Haalandék helyett a piszkos munkát, mert a Nottingham Forest otthonában elszenvedett 1-0-s vereség eredményeképp behozhatatlan lett az Ágyúsok hátránya a címvédővel szemben.

Arsenal Martin Ödegaard
Az Arsenal csapatkapitánya, Martin Ödegaard a Nottingham elleni mérkőzésen Fotó: AFP/Darren Staples

Pedig az Arsenal szurkolói joggal álmodozhattak róla, hogy a 2003/04-es idény óta először bajnok lesz a csapatuk. A londoniak az idény felénél még nyolc ponttal vezettek a City előtt, sőt, még április elején is ennyi volt az előnyük – igaz, egy meccsel többet játszva a riválisnál. Az elmúlt nyolc bajnokiból viszont csak kettőt tudott megnyerni Mikel Arteta gárdája, erre pedig keményen ráfizetett, ugyanis a Manchester City nem arról híres, hogy szívességeket tesz a vetélytársaknak. Most sem tette, helyette február közepe óta minden találkozóját behúzta a Premier League-ben, ezzel zsinórban a harmadik bajnoki címét kaparintotta meg.

Az Ágyúsoknak a második hely jutott, amit az idény előtt alighanem aláírtak volna, mivel a 2015/16-os szezon óta nem végeztek ilyen előkelő helyen – hosszú ideje nem látott vendégek lesznek szeptembertől a Bajnokok Ligájában. 

Emellett egy keserűségre okot adó rekordot tud felmutatni az Arsenal idén: 248 napig állt a klub a tabella élén anélkül, hogy végül megnyerte volna a bajnokságot. E tekintetben a legmagasabb számmal „büszkélkedhetnek” Arteta tanítványai.

A spanyol mester nehezen találta a szavakat a szombati mérkőzés lefújását követően.

– Nem tudok most gondolkodni. Gratulálnunk kell a Manchester Citynek. Elképesztő utat tettünk meg, tíz hónapon keresztül versenyeztünk a Cityvel, hosszú időn keresztül megelőztük. Sokat tanultunk az idényben, és változásokat értünk el a klubnál. Hatalmas előrelépéseket tettünk, és a hab a tortán a Premier League megnyerése lett volna, erről azonban lemaradtunk – szomorkodott Arteta. – Most be kell gyógyítanunk a sebeket, mert ez nagyon fájdalmas. Meg kell találnunk a módját, hogy felemeljük a játékosainkat. Nehéz hét vár ránk – tette hozzá az Arsenal menedzsere.

 

 

Az Arsenal ráfizetett, hogy a City megérezte a vér szagát

fogalmazta meg a legérzékletesebben, mi döntött a City javára a londoniakkal való versenyfutásban.

– Ha a Manchester City nincs nagyon lemaradva, karácsonykor, esetleg az új év beköszöntével megérzi a vér szagát, akkor el is dőlt a bajnoki cím sorsa. 

Nem lehet a csapatot megállítani, ha egyszer elkezdi sorban megnyerni a meccseit. Azt hiszem, ez fejben dől el, mert még csak hátrányba sem kerülnek a mérkőzéseken ezek után. Nem szórakoznak, nem aggódnak, nincsenek hullámvölgyeik. Az Arsenal a pontvesztésekkel okozott izgalmakat. A Cityt pedig nem is tudom, hogy lehetne jellemezni, pusztító ereje van – nyilatkozta az angol válogatott játékos.

Alexander-Arnold tudja miről beszél, hiszen csapatával, a Liverpoollal már többször is megtapasztalta, hogy hosszú csatározás után mennyire fájdalmas elbukni a bajnoki címet a manchesteriekkel szemben. Az elmúlt hat évben kétszer is előfordult, hogy végelszámoláskor mindössze egy pont döntött a City javára. Pedig karácsonykor még mindkét alkalommal a Liverpool vezetett…

Így ünnepelték a City játékosai az Arsenal vereségét, vagyis a bajnoki címüket:

Borítókép: A gondterhelt Mikel Arteta a Nottingham Forest ellen 1-0-ra elveszített mérkőzésen (Fotó: EPA/Vince Mignott)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.