Aggasztó Milák Kristóf formája a fukuokai világbajnokság előtt?

Reálisan nézve csak Milák Kristóf számít egyértelmű aranyesélyesnek a júliusban esedékes fukuokai világbajnokságon medencés úszóink közül, ám Sós Csaba szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy a magyar pillangókirály felkészülése nem sikerült jól az áprilisi országos bajnokság óta. Ettől még Milák képes lehet aranyat, aranyakat szerezni a vb-n, de az már biztosnak tűnik, hogy Japánban nem bővül a repertoárja, amire pedig régóta készül.

Magyar Nemzet
2023. 06. 07. 14:39
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2023. április 19. A gyõztes Milák Kristóf a 100 méteres férfi gyorsúszás döntõje után a 125. Úszó Országos Bajnokságon Kaposváron 2023. április 19-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tavaly nagyszerű nyarat zárt, hiszen a budapesti világbajnokságon 100 és 200 pillangón is aranyérmet szerzett, az utóbbi számban ráadásul megjavította a saját világcsúcsát. Aztán a római Európa-bajnokságon Milák megmutatta, hogy gyorsúszásban is helye van a legjobbak között, 100 gyorson ezüstérmes lett, s gyakorlatilag világcsúcsba kergette a románok zsenijét, David Popovicit.

VIRTH Balázs; MILÁK Kristóf
Milák Kristóf formája jelenleg elmarad a várakozástól, de ez nála nem jelent semmit. Fotó: Kovács Tamás

Mivel pillangón jelenleg nincs igazán nagy kihívója (főleg a 100-on sokáig őt motiváló bizonytalan jövője miatt), Milák idén saját bevallása szerint is a gyors felé fordult, s alighanem Popovici elkapása lebegett a szeme előtt. Innen nézve kisebb kudarcnak tekinthető, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány kijelentette, a 23 éves klasszis a vb-n nem bővíti a repertoárját, eddigi fő számai, a 100 és 200 pillangó mellett csupán a gyorsváltókban áll rajthoz.

Pedig az áprilisban rendezett kaposvári ob-n még minden a legnagyobb rendben volt, Milák négy egyéni aranyérmet szerzett, a pillangók mellett 100 és 200 gyorson is nyert, méghozzá biztató időkkel. Mi történt azóta?

– Az azt követő időszaka nem sikerült jól, erről nem akarok most bővebben beszélni, ez valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy nem bővítjük most a repertoárját, amit viszont már nagyon régóta terveztünk – nyilatkozta az InfoRádiónak Sós Csaba. – Az Európa-bajnokságon már látható volt, hogy a 200 gyors és a 200 pillangó ütötte egymást, ilyen torlódás itt is van, és azért ez világbajnokság.

Milák Kristóf továbbra is aranyesélyes

A szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak megerősítette, hogy mivel nem sikerült százszázalékosan Milák felkészülése, csak száz és kétszáz pillangón indul egyéniben a vb-n. Sós Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem drámai a helyzet, Milák 2020-ban többhetes, a szervezetét komolyan megviselő koronavírus-fertőzés után nem sokkal már szenzációs időt úszott, sőt tavaly tavasszal a budapesti vb előtt is volt olyan időszak, amikor az edzője, Virth Balázs aggódott a szereplése miatt, aztán az eredmények mégis jöttek.

– Őszintén mondom, voltak olyan időszakok, amikor nem volt megfelelő a felkészülése, de ebből nem lehet semmit sem levonni, olyan állapotban viszont bizonyosan nincs, hogy további számokat most felvegyen – fogalmazott Sós Csaba.

Az biztos, hogy Milák továbbra is toronymagas aranyesélyesnek számít 200 pillangón, amelyben annyival a világ előtt jár, hogy a csúcsformájától esetleg elmaradva is simán győzhet. A világ valaha volt tizenkét legjobb idejéből kilenc az ő nevéhez fűződik, három pedig a már visszavonult Michael Phelpséhez. Nem mellesleg Milák az április ob-n a világ idei legjobbját úszta.

Arra is esély van, hogy 100 pillangón Milák megvédje a vb-címét, bár itt szorosabb a mezőny, főleg, ha a szám világrekordere, Caeleb Dressel jó formában tér vissza Fukuokában, noha májusban a hosszú kihagyás utáni első versenyén, az Atlanta Classicon messze volt a régi önmagától.

Sós Csaba kihirdette a végleges vb-csapatot

A Japánban esedékes vizes vb-n a medencés úszóversenyeket július 23. és 30. között rendezik. Sós Csaba szövetségi kapitány ma véglegesítette a válogatott keretet, amely az áprilisI első kerethirdetéshez képest öt fővel gyarapodott, elsősorban a váltók miatt, bekerült például a korábban nagy hiányzónak számító Telegdy Ádám. Ellenben egy versenyző, Zombori Gábor inkább az első ízben megrendezendő U23-as Európa-bajnokságon indul, így összesen 28 úszó szerepel az utazólistán.

Medencés vb-csapat:
Férfiak
Betlehem Dávid, Holló Balázs, Kovács Benedek, Márton Richárd, Mészáros Dániel (BVSC), Mészáros Dániel (FTC), Milák Kristóf, Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Székely Áron, Telegdy Ádám, Verrasztó Dávid

Nők
Ábrahám Lilla Minna, Burián Katalin, Fábián Bettina, Flück Nóra, Késely Ajna, Komoróczy Lora Fanni, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Sebestyén Dalma, Senánszky Petra, Szabó-Feltóthy Eszter

Borítókép: Milák Kristóf egyelőre nincs csúcsformában, de a vb-ig változhat a helyzet (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.