Djokovics előzhet, a Nadal-akadémia növendéke állíthatja meg

Ma véget ér az év második Grand Slam-tornája. A Roland Garros férfi egyes döntőjében Novak Djokovics és Casper Ruud csap össze. Djokovics huszonharmadik GS-trófeájáért játszik, amellyel egyedüli rekorderré válna a férfiak mezőnyében. Ruud harmadik Grand Slam-döntőjében végre nyerne, s ezzel megőrizné nagy példaképe, Rafael Nadal társcsúcstartói státusát.

2023. 06. 11. 6:40
Novak Djokovics
TENNIS-FRA-OPEN-2023 Fotó: AFP/JULIEN DE ROSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics és Casper Ruud vívja a Roland Garros idei döntőjét (14.30, tv.: Eurosport 1). A szerb teniszező huszonharmadik, a norvég játékos első Grand Slam-győzelmére hajt. Ruud nemcsak magáért, hanem nagy példaképéért és mentoráért is küzd, hiszen ha nyer, továbbra is társrekorder lesz Djokovics mellett huszonkét GS-trófeával.

Casper Ruud Roland Garros ( Novak Djokovics elleni döntő előtt )
Casper Ruud akadályozhatja meg Novak Djokovics történelmi sikerét (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

Érdekes csavar a tenisztörténelemben, hogy Djokovics éppen a Roland Garroson hagyhatná le Nadalt, ahol a spanyol tizennégy alkalommal nyert. A szerb hetedik fináléjára készül Párizs salakján, de az eddigi hatból négyet elveszített: háromszor Nadal, egyszer Stan Wawrinka győzte le.

Utóbbi sikerből meríthet erőt Casper Ruud is, és nem csak azért, mert ugyanannak a cégnek a ruháit viseli, mint 2015-ben a svájci. Djokovics akkor nagyobb célért hajtott, mint egy szimpla Garros-győzelem, a karrier Grand Slamét szerette volna teljessé tenni, ebben akadályozta meg a svájci.

Szintén emlékezetes a 2021-es US Open-finálé, amikor Djokovics egyetlen meccsre volt a naptári Grand Slam teljesítésétől, ám az Australian Open, a Roland Garros és Wimbledon megnyerése után a New York-i döntőben a szerb kikapott Danyiil Medvegyevtől.

Djokovics nagy fölényben Ruud ellen

Djokovics Grand Slam-tornán még nem találkozott Ruuddel, más versenyeken viszont már négyszer is összecsaptak. Mind a négy alkalommal Olaszország volt a helyszín, s valamennyi találkozót Djokovics nyerte, sőt még játszmát sem veszített Ruud ellen, akit legutóbb a tavalyi évzáró világbajnokság fináléjában győzött le.

Salakon 2020-ban és 2022-ben is a római mesterverseny elődöntőjében csaptak össze, Djokovics mindkét alkalommal meg is nyerte a tornát.

Ruud harmadszorra élne az eséllyel

Casper Ruud nem tartozik a leginkább sztárolt teniszezők közé, pedig tavaly két Grand Slam-döntőt is vívott. A Roland Garros fináléjában Rafael Nadal lemosta őt a pályáról, a US Open döntőjében viszont felvette a versenyt Carlos Alcarazzal, aki csak négy játszmában tudta legyőzni a norvégot.

Ruud utólag elismerte, Nadal ellen nem is bízott a győzelemben, már azt megtiszteltetésnek vette, hogy nagy példaképével együtt lehet a pályán. A norvég teniszező 2018 óta a spanyol legenda akadémiáján készül, a tavalyi év végén együtt járták körbe Dél-Amerikát.

S most Ruud menthetné meg Nadal társrekorderi státusát, ha legyőzi a spanyolhoz hasonlóan huszonkét Grand Slam-címnél járó Djokovicsot.

Djokovics és Ruud útja a döntőig

A szerb teniszező a Roland Garros első hetében hengerelt, az első négy fordulóban nem veszített játszmát, csak politikai okokból került kellemetlen helyzetbe. A negyeddöntőben Karen Hacsanov, majd az elődöntőben a világelső Carlos Alcaraz nyert Djokovics ellen egy-egy játszmát, s ki tudja, utóbbi végül meddig jutott volna, ha nem sérül meg.

Ruud Djokovicshoz hasonlóan két játszmát veszített a fináléig vezető úton, Csang Cse-Csen és Holger Rune ellen. Az elődöntőben szétszedte Alexander Zverevet, igaz, a német kisebb sérüléssel bajlódott, vissza is lépett a jövő heti, stuttgarti versenytől.

Roland Garros, férfi egyes, döntő

Djokovics (szerb, 3.)–Ruud (norvég, 4.)

Borítókép: Novak Djokovics történelmet írna (Fotó: AFP/JULIEN DE ROSA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.