Djokovics prioritásai, edzés helyett család és BL-döntő

Vasárnap véget ért a Roland Garros, amely történelmi jelentőségű lett. Novak Djokovics megszerezte huszonharmadik Grand Slam-trófeáját, azaz immár egyedüli csúcstartó a férfiteniszezők között. A szerb teniszező a Casper Ruud ellen megnyert finálé után elárulta, mi a legnagyobb előnye a mezőny többi tagjával szemben, ahogy azt is, hogy a döntőt megelőző napon nem edzett, inkább családjával és a labdarúgó Bajnokok Ligája-döntő megnézésével töltötte az idejét.

2023. 06. 12. 9:01
Novak Djokovics Roland Garros 2023
Tara Jelena Novak Sztefan Djokovics Fotó: Getty Images/Clive Brunskill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics elérte, amit akart. A Roland Garros megnyerésével huszonhárom Grand Slam-trófeánál jár, azaz immár (22) és (20) előtt az örökrangsorban. Djokovics a Casper Ruud elleni döntő megnyerésével a világranglistán is visszaszerezte az első helyet, vagyis tovább javíthatja saját rekordját a rangsor élén töltött hetek számában.

Novak Djokovics
Novak Djokovics a mezőny felett (Fotó: AFP/Emmanuel Dunand)

– Egy újabb nap, egy újabb rekord, újabb alkalom, amikor újraírod a tenisztörténelmet – kezdte gratulációját Ruud, aki a legutóbbi öt Grand Slam-tornából három alkalommal is eljutott a döntőbe, de a győztesnek járó trófea még hiányzik a gyűjteményéből.

Az újabb siker után már nagyon nehéz vitatkozni azzal, hogy Djokovics minden idők legjobbja. Maga a szerb viszont udvariasan elhárította az erre vonatkozó gratulációt a sajtótájékoztatón.

– Nem akarom azt mondani, hogy én vagyok a legnagyobb, mert ez tiszteletlen lenne a sportágunk különböző korszakainak bajnokaival szemben. Minden nagy bajnoknak megvan a maga öröksége. Én bízom magamban, a legújabb trófea megerősítése annak, hogy még mindig milyen színvonalon tudok teniszezni. A GOAT-vitákat meghagyom másoknak – mondta Djokovics. (A GOAT angol betűszó, a minden idők legnagyobbja kifejezés rövidítése.)

Federer és Nadal szerepe Djokovics sikereiben

A szerb kiválóság azért utalt rá, hogy a legfontosabb teniszrekordokat már megdöntötte: immár övé a legtöbb Grand Slam-trófea, a világranglistán élen töltött hetek számában pedig már sokkal korábban az élre állt. A 388. hetét kezdi meg a rangsor élén, Roger Federer 310-zel követi őt. 

– Számtalan órát töltöttem azzal, hogy kitaláljam, hogy lehet Federer és Nadal ellen nyerni. Mindig hozzájuk mértem magam, ők karrierem két legnagyobb riválisa, akik meghatároznak engem is mint teniszezőt. Fantasztikus, hogy most már mindkettejüket megelőzöm a Grand Slam-trófeák számában.

Mi Djokovics nagy előnye?

A szerb teniszező harmadik trófeáját nyerte 2023-ban, ennél Danyiil Medvegyev (öt) és Carlos Alcaraz (négy) is többnél jár. A két legfontosabb versenyt viszont Djokovics nyerte, az Australian Open és a Roland Garros is az ő győzelmével ért véget.

– Bár a Roland Garros előtt nem alakult jól a salakszezonom, éreztem, hogy a három nyert szettre menő meccseken bárki ellen lehet esélyem. A legtöbben nagy nyomást éreznek, amikor velem kerülnek szembe Grand Slam-versenyen. Én éppen ezt akarom éreztetni velük, ez a mentális előny sokat segít – fogalmazott Djokovics, akinek viszont szinte már csak a Grand Slam-viadalok számítanak. A július 3-án rajtoló wimbledoni torna előtt nem is indul más helyszínen, azaz füves pályás meccs nélkül indul a harmadik Grand Slam-tornán, de így is toronymagas esélyes lesz, hiszen a legutóbbi négy kiírást ő nyerte Wimbledonban.

Djokovics a családjával és a BL-döntővel hangolt

Az Australian Open alatt a szerb sérülése miatt nem tudott gyakorolni a meccsek között. A Roland Garroson nem volt hasonló problémája, de a döntő előtti napon, szombaton nem vette célba az edzőpályát.

– Szülői kötelességemet láttam el, a gyerekeimmel töltöttem időt. Sétáltam az erdőben, szeretek a természetben, nyugalomban lenni. Megnéztem a Bajnokok Ligája döntőjét, aztán aludtam egy jót – árulta el Djokovics, milyen a tökéletes felkészülés.

Nem lehet vitás, Novak Djokovics élvezte a Párizsban töltött két hetet.

Borítókép: Tara, Jelena, Novak és Sztefan Djokovics a Roland Garros-trófeával (Fotó: Getty Images/Clive Brunskill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.