Klein Dávid a Hindukus Expedíción: Úgy érzem magam, mint aki nagyon berúgott és aztán még a kidobókra is túl ferde szemmel nézett

Nehéz éjszakája volt a hegymászónak.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 06. 19. 16:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hindukus csúcsa évtizedek óta érintetlen, a hegység legmagasabb pontja a 7690 méteres Tiricsmir. A csúcs, amelyet Klein Dávid tervez meghódítani a Hindukus Expedíción, az Istor-o-Nal – 7403 méter magas –, ez a világ 68. legmagasabb csúcsa. 

Klein Dávid Kerekes Bencével indult útnak május 29-én Ferihegyről, május 30-án érték el Iszlámábádot és 31-én érkeztek meg Csitrál megyébe, az afgán határ közelébe, jelenleg pedig már az akklimatizációs időszakot töltik a hegyen. A legutóbbi Facebook-bejegyzésében – amelyet június 10-ére keltez – arról ír, hogy nehéz éjszakája volt, már az azelőtti nap arra gondolt, hogy egy nappal később kellett volna indulniuk, de nem akart kerékkötő lenni. „Most legfeljebb szenvedek kicsit” – fűzte hozzá. 

Beszámolt arról is, mászás közben úgy érezte magát, mint aki nagyon berúgott és aztán még a kidobókra is túl ferde szemmel nézett, és most szeretne valahogy hazatalálni, azonban a kéken csillogó jég felkelti az étvágyát. Folytatják is az expedíciót, azonban tizenkettő óra után lelassult, és érezte is, hogy valami tompa belvilágban bolyong. 

„Egy idő után belső dialógusom angolra vált. Egy ponton megkérdezem Bencét, hogy „Everything OK?” Ezt viccesnek tartja és vonszol még kicsit. Én el vagyok tökélve, hogy felérek, akárhová is tartunk... K***a lassan cammogok. Szerencsére Bence észreveszi, hogy meg vagyok zuhanva és visszavonulót fújunk. Már 50-100 méter ereszkedés után jobban érzem magam, de azért Bence ragaszkodik hozzá, hogy elöl menjek” – részletezi Klein. 

Az egyes tábort villámgyorsan elérték, összepakolták a holmijaikat és szerencsésen érkeztek meg az alaptáborba. A napot a hegymászó így értékelte:

„Alapvetően a közös teljesítményünkkel elégedett vagyok: aludtunk az egyesben és feltártuk, kialakítottuk a kuloárunkhoz vezető utat, valamint felcibáltuk a hegyre a technikai felszerelés nagy részét. (Magamra dühös vagyok: lehetett volna annyi eszem, hogy kicsit jobban odafigyelek a szervezetemre, de azért tűréshatáron belül voltam, és máskor majd jobban figyelek. Bence jelesre vizsgázott.)”.

Klein Dávid és Kerekes Bence tehát sikeresen – ám nem mindennapos nehézségekkel – elvégezték az akklimatizációs kört és feltehetően hamarosan újra hírt adnak magukról. 

Borítókép: Klein Dávid (Fotó: Facebook/Klein Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.